Türkiye Libya‘ya 5 Gemi Ve 1 Denizaltı Gönderiyor

Türkiye, silah ambargosunun denetlenmesi için Libya‘ya 5 gemi ve 1 denizaltı gönderecek.

Brüksel‘deki toplantının ardından açıklamalarda bulunan NATO Sözcüsü Oana Lungescu ve NATO askeri yetkililerinden General Pierre St. Amand ve General Massimo Panizzi, NATO‘nun silah ambargosu ve insani yardım konusundaki operasyonun detaylarını açıkladı. Silah ambargosunun denetlenmesi konusunda Türkiye‘nin 5 gemi ve 1 denizaltı göndereceğini ifade eden General Amand, ayrıca operasyonlarda istenilmeyen bir durumla karşı karşıya kalındığında vurma inisiyatifini kullanacak olanların alanda görevli

komutanlar ve gemi kaptanları olduğunu belirterek, karar ve müdahale mekanizmasının detaylarına giremeyeceğini kaydetti.

NATO‘nun sadece denizden silah ambargosu uygulayacağı ve kara sınırının nasıl kontrol edileceğinin sorulması üzerine NATO Sözcüsü Lungescu, "Silah ambargosu kararı BM kararıdır ve bu nedenle Libya ile sınırı olan tüm komşulara bu konuda güveniyoruz" dedi.

Ambargonun denetlenmesi için toplamda bir ana kumanda gemisi, 10 fırkateyn, 3 denizaltı ve 2 hücum gemisi gönderilecek. Ana kumanda gemisi İtalya‘dan olacak. Kanada, İspanya, İngiltere, Yunanistan, İtalya ve ABD birer fırkateyn gönderirken, Türkiye 4 fırkateyn gönderecek. 2 hücum botunun biri İtalya, biri ise Türkiye‘den. Türkiye‘yle birlikte İspanya ve İtalya da denizaltı gönderecek. Buna göre en fazla gemiyi Türkiye gönderecek.

Kaynak: İHA