Rusya Parlamentosunda Libya Tartışması; Ateşkes Çağrısı 350 Oyla Kabul Edildi

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma‘da Libya‘da yaşanan gelişmeler ve koalisyon güçlerinin bu ülkeye yönelik askeri operasyonu ele alındı.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma‘da Libya‘da yaşanan gelişmeler ve koalisyon güçlerinin bu ülkeye yönelik askeri operasyonu ele alındı. Muhalefet partilerinin Rusya‘nın BM Güvenlik Konseyi kararına çekimser oy vermesini eleştiren partiler oylamaya katılmazken, Duma Libya‘da sivil ölümlerin durdurulmasını ve bir an önce ateşkes sağlanmasını istedi.

Komünist Parti‘den söz alan Anatoli Lokot, Rusya‘nın tutumunun Libya konusunda anlaşılamadığı eleştirisi getirirken; aynı partiden Leonid Kalaşnikov iktidar partisine seslenerek, "Siz iki Kremlin kulesi arasında yolu şaşırdınız. Sonuçta Rusya uluslararası prestijini kaybediyor" ifadelerini kullandı. Anamuhalefet partisi 1973 nolu BM Güvenlik Konseyi kararının Libya‘ya yönelik bir askeri operasyon içerdiğinin anlaşılması gerektiğini savundu ve BM kararında çekimser davranan Rusya yönetiminin de yaşanan olaylardan masum olmadığını belirtti.

"Libya‘nın geleceğini kendi halkı belirlemeli" ifadesini kullanan Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçov da, "Rusya batı topluluğu ve Libya yönetimi arasında arabulucuk görevi yapmalı. Ama Rusya Libya ihtilafı sonucunda Arap müttefiklerini kaybetmeden, batı ile ilişkilerini devam ettirebilmeli" savunması yaptı.

Aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski de kürsede sert eleştiriler getirdi. Medvedev tarafından görevinden alınan Rusya‘nın Libya eski büyükelçisi Vladimir Çamov‘a sahip çıkan Jirinovski, "Siz kendiniz asya cehenneminde yaşamayı deneyin. Eğer Çamov Libya ile ilgili kendi düşüncelerini bildirse idi, kendisini oradan zor alırdık" ifadelerini kullandı.

Jirinovski‘ye karşılık veren Kosaçov ise Libya‘nın Asya‘da değil, Afrika‘da olduğunu söyledi. Kosaçov, "17 Mart‘te veto hakkını kullansaydık koalisyon gücüne değil, ana hedefe engel olurduk. Burada hedef sivil halkın korunması. Ben Rusya‘nın bu konumdaki tutumu gelecekteki diplomtaik tarih kitaplarında okutulacak" cevabını verdi.

Komunist Parti ve LDPR‘in katılmadığı ikinci oturumda ise Duma‘nın Libya konusundaki ateşkes çağrısı ile ilgili yasa kabul edildi. ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve operasyonda yer alan diğer ülkelerin parlamentolarına çağrıda bulunan Duma, Libya‘nın sivil alt yapı tesislerine zarar veren ve sivil halk arasında yeni kurbanların olmasına yol açan askeri operasyonların derhal durdurulması için destek istedi. 350 vekilin evet oyu verdiği yasaya, 32 vekil karşı yönde oy kullandı.

KREMLİN KADAFİ İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ SÜRDÜRECEK

Bu arada bir açıklamada Kremlin danışmanı Sergey Prikhodko‘dan geldi. Libya‘da yaşanan durumun Muammer Kaddafi‘nin kabul edilemez tutumunun sonucu olduğuna değinen Prikhodko, mevcut Libya yönetimi ile diplomatik ilişkilerini sürdüreceklerini söyledi. Prikhodko Moskova‘nın Libya yönelik politikalarında dengeyi gözetmesinin önemine değindi.