İngiltere Mali Programının Yer Aldığı Kırmızı Çanta Mecliste

Maliye Bakanı George Osborne, İngiltere‘nin bütçesini taşıdığı ünlü kırmızı kutuyu meclise ulaştırdı.

İngiltere‘de 150 yıl önce ilk defa Maliye Bakanı William Gladstone tarafından kullanılan içerisinde mali programın yer aldığı kırmızı çanta, 1860 yılından günümüze kadar bir gelenek olarak İngiltere ekonomisinin nabzını tutmaya devam ediyor. Maliye bakanlarının programı açıklamadan önce bakanlık binası numara 11 Downing Caddesi‘nde basına fotoğraf verdiği ünlü çanta, 150 yılın ardından bugün emekli oluyor. Ancak gelenek, yerini alacak yeni çanta ile devam edecek.

Maliye Bakanı George Osborne bahar ayları ile birlikte ekonominin tekrar hareketlenmesini umut ederken, bugün meclise taşınan kırmızı çanta ile İngiltere meclisi mali programını tartışacak. Koalisyon hükümetinin ilk defa mali bildiri yaptığı ve vergilendirme hakkında bilgi verdiği günde hükümet ayrıca gelecek mali strateji ve ekonomik verileri de tartıştı.

Kesintilerin ve yüksek enflasyonun İngiltere ekonomisinde tahmin edilenden az büyümeye yol açması ise halkı sokaklara taşıdı. İngiliz halkı gösteriler ile alınan kararları protesto etti. Maliye Bakanı Osborne basına poz verdiği sırada bakanlık kapısında seslerini duyurmaya çalışan protestocular, alınan kararların bankalara yaradığını, ancak az gelirli kesimi kimsenin düşünmediğini belirttiler. Gösteriye katılan Sarah Ayesh, "Bu kesintiler banka sektörü ve kurumların işine yarıyor ancak sıradan insanlara

zarar veriyor ve bizim refah devletimize saldırıyor. Bu hükümet ideolojik kesintiler yapıyor ve ülke genelindeki sıradan insanı gözetmiyor. Bankaların neden olduğu krizlerin bedelini bizler ödüyoruz ve refah devleti fikri günden güne zarar görüyor" dedi.

Protestoculardan Rosa Pumkis de, "20 kadın bugün burada toplanarak bütçeyi protesto etmeye karar verdik. Alınan kararlar bankalara yardım etti ve zararı sıradan insanlar ödüyor. Biz refah devletini bu ülkeye getirdik ve bugünlerde kaybediyoruz. Bu bütçede hastanelere, kadınlara, çocuklara, sıradan insanların ihtiyaçlarına yer yok" diye konuştu.

Kaynak: İHA