Farelerin Artması Üzerine Tilki Avı Yasaklandı

Iğdır İl Av Komisyonu, tarlalarda farelerin artması üzerine ilde tilki avlanmasını yasakladı.

Iğdır İl Av Komisyonu, tarlalarda farelerin artması üzerine ilde tilki avlanmasını yasakladı.

Iğdır İl Tarım Müdürlüğü‘nde Vali Yardımcısı Türker Çağatay Halim başkanlığında toplanan İl Av Komisyonu, 2011-2012 yılları arasında bilinçsiz avlanmayı önlemek için tilki avlanmasına yasak getirdi. Toplantıda konuşan İl Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün, avcıları bilinçli avlanma konusunda bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını belirtti. Tazegün, avcılara katletmek için değil, doğal denge içerisindeki yapıyı bozmadan, uygun zamanda, uygun mevsimde, ava uygun hayvanı, hayvan popülasyonunu dikkate alarak, hayvan haklarına saygılı bir şekilde avlanmalarını tavsiye etti.

Özellikle ilde son yıllarda tilkilerin azalması ile tarlalarda farelerin arttığına dikkat çeken Tazegün, "Bu da çiftçilerimize zarar vermeye başladı. Yoğun avlanmanın önüne geçmek ve doğal yaşamın devamlılığını sağlamak için İl Komisyonunda aldığımız karar gereği fare zararlarının azalması için Iğdır ili genelinde tilki avını yasakladık.” dedi.

Toplantıda ayrıca hazinesi ikiden fazla fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış, otomatik, yarı otomatik pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancaların, her türlü zehirlerin, av hayvanını yanıltıcı her türlü elektronik cihazların, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzakların, ışık yayan araç ve gereçlerden şarjlı el ve sabit projektörler ile aküyle çalışan el projektörlerinin, gaz ve LPG ile çalışan her türlü ışık kaynağının, pil ile çalışan el fenerlerinin kullanımının yasaklanması kararlaştırıldı.

Toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Bekir Aksoy, İl Tarım Müdürü Mehmet Nuri Turan, Jandarma Yüzbaşı Muharrem Nazar, Gençlik ve Spor İl Müdürü Metin Özen, avcı üyeler Zeki Aydoğdu, Ali Baydar ve İsmet Sinay da katıldı.