Almanya Büyükelçisi Cuntz: Türkiye Ab İçin Ciddi Potansiyel

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dr.Eckart Cuntz, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde zor bir dönemden geçtiğini, ekonomik uyum ve demokratik gelişmeler noktasında ciddi mesafeler aldığını söyledi.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dr.Eckart Cuntz, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde zor bir dönemden geçtiğini, ekonomik uyum ve demokratik gelişmeler noktasında ciddi mesafeler aldığını söyledi.

Samsun’un uluslararası ticaret alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) tarafından organize edilen ‘Ülke Günleri’ programına katılan Cuntz, iki ülke arasında var olan ticari ilişkilerin daha da artırılması gerektiğine dikkat çekti.

STSO Davut Altan Meclis Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Cuntz, “Türkiye ile ekonomik işbirliğine yönelik çalışmalarımız 50 yıl öncesine dayanıyor. Almanya’da 3 milyondan fazla Türk vatandaşı yaşıyor. Bunların en azından yarısı Alman vatandaşı oldu. Siyasette, sanatta çok değerli insanlar Almanya’da ön plana çıkmaya başladı. 70 bin Türkiye kökenli işadamı var. Onlar artık bizim işadamımız. Almanya’da Türkiye kökenli insanlar toplumumuzun önemli bir parçası. Türkiye’den gelen insanların da yatırım yapmasını arzuluyoruz. Türkiye ile birçok alanda ortak yönümüz var. Almanya AB’nin en önemli ekonomisine sahip ülkelerin başında geliyor. Bir dönem en büyük ihracat gerçekleştiren ülkelerden biriydik. Türkiye Avrupa için ciddi potansiyele sahip bir ülke. AB süreci zor bir süreç, ama çok avantajları var. Ekonomik uyum, demokratik gelişmeler gibi ciddi mesafeler kat etti. Umarım üyelik süreci de kolay olur.” dedi.

Enerji sektörünün her iki ülke için de önemli olduğunu kaydeden Cuntz, şöyle konuştu: “Türkiye’nin büyüme oranı ile birlikte enerji ihtiyacı da aynı oranda yükseliyor. Enerji ihtiyaçlarını gidermede kalıcı ve çevre dostu anlamında Almanya ile Türkiye önemli bir ortak. Samsun ili de enerji anlamında kilit bir öneme sahip. Bu sebeple buranın daha iyi tanıtıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Yine Samsun Valisi buranın turizm açısından da önemli bir şehir olduğunu aktardı. Türkiye’ye gelen Almanlar, Karadeniz’i de tanımak istiyor. Umarım bundan sonra bu ihtiyacı gidermiş oluruz.”

Vali Hüseyin Aksoy, Samsun‘un tarımda, lojistikte, turizmde, sağlık kenti ve enerji koridoru olma yolunda çok önemli potansiyele sahip bir il konumunda olduğu bilgisini verdi.

Bu potansiyelin daha üst noktalara taşınması bakımından yapılan, yapılmakta olan ve yapılması planlanan birçok çalışmalar bulunduğunu hatırlatan Aksoy, şunları şöyledi: “Samsun ili bölgenin en önemli şehirlerinden birisi ve önümüzdeki dönemde diğer illere göre daha hızlı bir gelişme süreci içerisinde olacağına inandığımız bir şehir. Bu potansiyeli var, bunu da özellikle yabancı yatırımcıların bölgemize olan ilgisinden bizler de görüyor ve hissediyoruz. Bunu önümüzdeki dönemde daha iyi noktaya taşımak bakımından da bu ilişkilerin artırılarak devam ettirilmesi büyük önem taşıyor. Almanya ile olan ticari ilişkilerimize baktığımızda Samsun ili olarak 2010’da yaklaşık olarak 56 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirmişiz. 52 milyon dolarlık da bir ithalatımız olmuş. Temennimiz; ticaret hacminin daha üst noktalara taşınması, ikili ilişkilerin karşılıklı ortaklıklarla artırılması. Özellikle Almanya ve Samsun’a baktığımızda bölgeden çok sayıda insanın Almanya’ya işçi olarak gidip, bugün çok değerli işadamları hemşehrilerimizin olduğunu biliyoruz. Özellikle Samsun’dan geçtiğimiz yıl ortası itibarıyla havaalanından ilk kez direkt uçuşlar Almanya’ya başladı. Her hafta Almanya’ya iki uçak seferi başlatıldı. Bu Almanya ile Samsun arasındaki ilişkilerin ne kadar üst düzey noktada olduğunun da bir göstergesidir. Umarım, daha da gelişir.”

Türkiye Cumhuriyeti‘nin kendisine hedef olarak AB üyeliğini koyduğunu ve bu konuda üstüne düşen yükümlülükleri yerine getirme noktasında çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Aksoy, “Temennimiz odur ki diğer aday ülkelere gösterilen kolaylıklar Türkiye için de sağlanır. Bu şekilde Türkiye’nin AB’ye üyelik konusu da bir an önce sonuçlandırılmış olur. Bu konuda Almanya büyükelçisinin de desteklerini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemin karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi noktasında çok daha iyi noktaya geleceğini umuyorum.” açıklamasında bulundu.

STSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ise dünyanın en büyük ekonomileri arasında ilk sıralarda yer alan Almanya’nın Samsun ili için önemli bir dış ticaret ortağı olduğuna dikkat çekti.

Samsun’un 2010’da ihracatta bir gerileme yaşamış olmasına rağmen Almanya ile yapılan ihracatta artış yaşandığını kaydeden Murzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Samsun çok da eski olmayan bir tarihte konsolosluklar şehriydi. Burada açılacak konsoloslukların iki ülke arasındaki ilişkileri artıracağını düşünüyorum. Ticari ilişkilerin gelişmesinde konsoloslukların ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Sayın Almanya Ankara Büyükelçisi Dr.Eckart Cuntz’un Almanya Samsun Fahri Konsolosluğu’nu gündemine alacağını düşünüyorum. Tıbbi gereçlerden tekstil ürünlerine, gıdadan oto yedek parçasına, su ürünlerinden ana metal gruplarına kadar pek çok alanda Almanya’ya ihracat gerçekleştiriyoruz. Temennimiz iki ülke arasında var olan ticari ilişkilerimizin artırılması ve yeni iş alanlarının ortaya çıkmasıdır.”

Samsun-Almanya İşbirliği Günü, Federal Almanya Ankara Büyükelçiliği, İstanbul’da bulunan Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ve Siemens firmasının işbirliğiyle tam gün olarak gerçekleştirildi. Programda, yerel firmalarla işbirliği ve yatırım imkânları masaya yatırıldı.