Rektör Prof. Dr. Yılmaz‘dan İddialara Cevap

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, son günlerde bazı gazetelerde yer alan iddialara cevap vererek, "Söylentiler tamamen asılsızdır" dedi.

Yazılı bir açıklama yayınlayan Rektör Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Iğdır Üniversitesi yönetimi olarak göreve geldikleri günden bugüne kadar her türlü iletişime açık, herkese eşit mesafede duran, kurumlar arası koordinasyonun gereğine inanan, sivil toplum kuruluşlarının katkılarını da önemseyen bir anlayışa sahip olduklarını belirtti. Yılmaz, "Bu çizgimizde her zaman aynı tonda kalmaya büyük bir özen ve hassasiyet gösterdik. Bu kadar açık ve şeffaf bir yönetim modelini ortaya koymaya çalışmamıza rağmen bazı gazetelerde üniversitemiz hakkında önyargılardan veya birebir iletişimsizlikten kaynaklandığını düşündüğümüz nedenlerle tahammül sınırlarını zorlayan haberlerin yayınlanması, biz üniversite yönetimini derinden üzmüştür. Bazı sivil toplum kuruluşları adına yapılan talihsiz açıklamalar, gelişme ve büyüme hamlesine hazırlanan üniversitemize zarar vermekle kalmayıp, içinde yaşadığımız ve bütünleşmeye çalıştığımız Iğdır ilimize de büyük zararlar getirmektedir. Bu zararın daha da büyümemesi adına üniversite yönetimi olarak söz konusu gerçek dışı bu iddialar konusunda kamuoyunu bilgilendirmeyi bir vazife addediyoruz" dedi.

15 Mart 2011 tarihinde bazı basın organlarında yayınlanan ‘Üniversitede akademisyen alımında başvuru yapan Iğdırlıların sudan bahanelerle elenerek yeterliliği olmayan kişilerin kazandırıldığı‘ yönündeki haberlerin asılsız olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, "Üniversitemizde yapılan akademisyen alımlarında hiçbir Iğdırlının müracaat koşullarını sağladığı ve yapılan sınavda başarılı olduğu halde üniversiteye alınmaması söz konusu olmamıştır. Bunun bir tane dahi örneği yoktur. Üniversitemizde öğretim elemanı alımı Yüksek Öğretim Kurumu‘nun 31 Temmuz 2008‘de yayınlanan yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Bu yönetmeliğe göre yüksekokullara öğretim görevlisi alımında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı‘nda (ALES) 70 almak ve alanından iki yıl görev yapmış olmak şartları aranmaktadır. Fakültelere öğretim elemanı alımında ise ALES‘ten 70, İngilizceden 50 ve yüksek lisans yapmış olma şartları aranmaktadır. Yine aynı yazıda ‘Bir kişinin evrakları eksik olmasına, şartları tutmamasına rağmen kazandırıldı, olayın şikayet konusu olacağı duyurulunca başlamasının iptal edildiği görülmüştür‘ denilmektedir. Bu gerçek dışı bir iddiadır. Çünkü üniversitemizde müracaat şartları tutmamasına rağmen kazandırılan kimse olmadığı gibi göreve başlatılan kişinin görevine son verilmesi durumu da söz konusu değildir. Ülkemiz bir hukuk devletidir. Şayet bir kişi haksız yere alınmamış ve bir başka kişi hak etmediği halde alınmış ise, haklı olan kişi için yargı yolunun açık olduğu herkesin malumudur. Yine aynı yazının devamında ‘Iğdır Üniversitesi‘nde yapılan malzeme alımlarının il dışından yapıldığı, yapılan ihalelerin Iğdırlılara verilmesi gerekirken il dışına verilmesi esnafın tepkisine neden olmaktadır‘ ifadesi bulunmaktadır. Üniversitemizde ihalelerin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu‘na göre yapıldığı bilinmelidir. Yukarıda beyanda bulunan sivil toplum örgütlerini Kamu İhale Kanunu okumaya davet ediyoruz. Bu kanuna göre üniversitemizde iki türlü prosedür uygulanmaktadır" şeklinde konuştu.

Basında yayınlanan yazının son paragrafında ‘Sivil toplum kuruluşları, üniversitenin oluşumuna büyük katkı sağlamasına rağmen şimdi görmezden gelemez‘ ifadesine de vurgu yapan Prof. Dr. Yılmaz, "Iğdır Üniversitesi 2008 yılı Mayıs ayında kurulmuş olup, 15 Eylül 2008‘de rektör ataması ile faaliyetlerine başlamıştır. Bu tarihten itibaren söz konusu yazıda ismi geçen sivil toplum kuruluşlarının üniversiteye hiçbir destek ve katkılarının olmadığını kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Nitekim bu görüşümüzü şu anda halen eğitim ve öğretimin sürdürüldüğü geçici bina ve derslikler teyit etmektedir. Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi 2009-2010 eğitim-öğretim döneminde, TOKİ‘deki ilköğretim okulunda eğitim faaliyetlerini ilköğretim öğrencileriyle birlikte yapmıştır. 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde ise İlahiyat Fakültesi için Kars Caddesi üzerinde derslik kiralanmış, ancak bu binanın kalorifer sistemi çalışmadığı için İlahiyat Fakültemiz eğitimini elektrikli ısıtıcı kullanarak güç şartlarda sürdürmektedir. Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ise eğitim faaliyetlerini bir iş merkezinde yürütmektedir. Bu koşullarda eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmeye çalışan üniversitemizin, Iğdır iline ve ülkemize hizmet üretme aşamasında kimseye faydası olmayacak, eleştiriler ve gerçek dışı beyanlarla kaybedecek vaktinin olmadığını düşünüyoruz. Söz konusu sivil toplum kuruluşlarını sağduyuya, açık iletişime, üniversitemize ve Iğdır iline hizmet üretmeye ve katkıya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA