Kenyalı Eimi, Türkiye‘De Türkçe "Bana Bir Masal Anlat" Diyecek

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Kenya seçmeleri Nairobi Işık Koleji’nde görkemli bir programla gerçekleştirildi.

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Kenya seçmeleri Nairobi Işık Koleji’nde görkemli bir programla gerçekleştirildi. Programa büyük bir davetli topluluğunun yanı sıra hem Kenyalı hem de Türk yetkililer eşlik etti. Organizasyona büyük bir özveri sonucu katılmaya hak kazanan öğrenciler Türkçe şiir, şarkı, özel beceri başta olmak üzere birçok dalda yarıştı.

    Program açılışı Işık Koleji öğrencileri tarafından koro eşliğinde Kenya ve Türk Milli Marşları’nın okunması ile başladı. Açılış konuşmasını Kenya Işık Okulları Genel Müdürü Erdal Şener ve Türkiye’nin Nairobi Büyükelçisi Tuncer Kayalar yaptı.

    Büyükelçi Tuncer Kayalar konuşmasında Türkçeyi Kenya’da bu öğrencilere öğreten, emek veren Işık koleji öğretmen ve idarecilerine, öğrencilerin ailelerine bütün bu yapılan fedakarlıklardan dolayı teşekkür etti. “Bugün Türkçe konuşan Kenyalı doktor ve mühendislerin verdikleri başarılı hizmetleri gururla takip etmekteyiz. Bundan 20 yıl sonra Kenya’nın en eğitimli mühendisi ve teknik kadrolarının Türkçe konuşabilen ve iki ülke arasında vazgeçilmez köprüler kurabilen nesiller olacağını şimdiden hayal edebiliyorsak bunda sizlerin payı çok büyüktür.” dedi.

    Öğrencilerin büyük bir özveri ile yeteneklerini sergilediği yarışma sonucunda Türkçe şarkı dalında Nairobi Işık Koleji ilköğretim öğrencisi Eimi Sugahara “Bana Bir Masal Anlat Baba” adlı şarkı ile salondaki bütün izleyicilerin ve jüri üyelerinin beğenisini toplayarak birinci oldu.

    Türkçe dili şiir dalında ilköğretim öğrencisi Wafa adlı öğrenci Mevlana Celalettin Rumi’nin muhteşem şiiri "Etme" ile birinciliği elde etti.

    Özel beceri dalında Nairobi Işık koleji erkek lisesi öğrencileri Paul ve Austin ikilisi “Değişim” adlı gösterileriyle bu dalda birinci oldu.

    Bu sene bir önceki Kenya elemelerinden farklı olarak yerel dil olan Svahilicede de yarışmalar düzenlendi. Hem Türk hem de Kenyalı öğrenciler Svahilice dilinde şarkı, şiir, özel beceri ve folklor dallarında hünerlerini sergiledi.

    Bu önemli günde öğrencilere ödüllerini Büyükelçi Tuncer Kayalar, Başbakanlık Of ısı İdari Geliştirme Bölüm Başkanı Celil Mert Aslan, Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Genel Müdürü Hüseyin Çalık verdi.

    Kenya’daki bu önemli gün bütün yarışmacı öğrencilerin, jüri üyelerinin, büyük elçi ve diğer yetkililerin sahnede beraber söyledikleri ‘Hayat Bayram Olsa’ adlı şarkı ile son buldu.

    Bu güzel organizasyonda branşlarında birincilik kazanan öğrenciler, 15-30 Haziran tarihleri arasında Türkiye’de yapılacak 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarında Kenya’yı temsil edecek.