Devlet Bahçeli: Türkiye’Yi Bölmek İsteyenlerin Eline Libya Örneği Verilmemeli

Libya operasyonlarına karşı çıkan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye’yi bölmek isteyen iç ve dış unsurların eline Libya örneğinin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Libya operasyonlarına karşı çıkan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye’yi bölmek isteyen iç ve dış unsurların eline Libya örneğinin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, iki günlük Bursa ziyareti kapsamında basın mensupları ile kahvaltıda buluştu. Gönlü Ferah Otel‘de düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında basın mensuplarının sorularını cevaplayan MHP lideri Devlet Bahçeli, Libya saldırılarına karşı olduklarını belirtti.

Bir basın mensubunun ‘Libya operasyonları başladı, bunun Türkiye’ye etkileri nasıl olur’ şeklindeki sorusuna; MHP lideri Bahçeli, Büyük Ortadoğu Projesi kapsamı içinde bulunan ülkelerde başlangıç Tunus’ta olmak üzere Mısır, Bahreyn, Yemen ve Libya’da başlayan bazı halk ayaklanmalarının baş gösterdiğini hatırlattı. Bahçeli, “Tunus 17 yıldır diktatör Binali tarafından yönetilmekte idi, o ülkeyi terk etti. Mısır 31 yıldan beri Hüsnü Mübarek tarafından yönetiliyordu, orada da 18 gün içinde bir yönetim değişimi oldu. 42 yıldan buyana da Libya’da Kaddafi yönetimi söz konusu idi.” dedi. Libya’nın diğerlerinden farklı olduğuna dikkat çeken Bahçeli, şöyle devam etti: “Yalnız Tunus ve Mısır’dan ziyade Libya’da bir iç çatışma ve toprak bütünlüğü ve parçalanmasına da sebep olabilecek gelişmeler oldu. Libya yönetimi de halkın üzerine elindeki devlet güçlerini acımasızca kullanarak, bir saldırıya geçmiştir.”

Bu gelişme karşısında Birleşmiş Milletler’in geç kalmakla beraber 1970 sayılı bir karar aldığını hatırlatan Devlet Bahçeli, “Bu karar çerçevesinde Libya yönetimine bazı tedbirleri alması istenmiştir. Bu yapılmadığı takdirde bu tedbirlerin gittikçe ağırlaşacağı ifade edilmiştir.” diye konuştu.

Kaddafi yönetiminin bunu fazla benimsemediğini anlatan Bahçeli, bunun üzerine 1973 sayılı karar alınarak dün akşam 18.30’dan itibaren Fransa’nın önderliğinde 22 koalisyon kuvvetinin oluşumu ile Kaddafi yönetimine karşı uçak ve füzelerle saldırıların başladığını söyledi.

Bu müdahaleye karşı olduklarını anlatan MHP lideri Bahçeli, “Bu Birleşmiş Milletler 1970 sayılı karar çerçevesinde bütün ülkelerin askeri müdahale veya işgal gücü anlamını taşıyabilecek bir müdahale öncesinde önerdiği tedbirler çerçevesinde, Libya yönetimin değişimini ve Libya’da hayatın normalleşmesini ve yeni yönetim oluşması açısından da demokrasi kültürünün geliştirilmesini sağlayabilecek bir faaliyet bize göre daha doğru olurdu diye düşünmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Devlet Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü bir ülkenin sebebi nereye dayanırsa dayanmış olsun, büyük Ortadoğu kapsamındaki yerlerde yoksulluk, geçim darlığı ve yolsuzluk temelli bir halk ayaklanmasının olduğu ve buna dayalı bazı gelişmeler söylenmektedir. Bu açıdan bir ülkenin iç sorunları karşısında Birleşmiş Milletler üzerine düşeni yerine getirmelidir. Diğer ülkeler istikrar ve barışın tehlike altına alındığı bir ortamda önemli tedbirlerin alınmasını tavsiye etmelidir. Fakat bunları gerekçe göstererek bir ülkeye işgal gücü gönderebilecek bir konuma gelinmemelidir.”

Bunun bir örneğinin Irak’ta yaşandığını vurgulayan Bahçeli, “Eğer bu her ülkede bir toplumsal bir gerilim olduğunda ABD’nin öncülüğü ve yönlendirmesi ile oraya ‘demokrasi ve insan hakları götürüyoruz’ gerekçelerine dayalı bir askeri müdahaleyi veya bir işgal gücü göndermesi 21. yüzyıldaki önemli gelişmelerin kaynağını besleyen bir durum olabilir.” şeklinde uyardı.

Buna karşı dikkatli olmak gerektiğine dikkat çeken Bahçeli, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle Türkiye açısından meseleleri ele aldığımızda; MHP olarak bu konuda hassasiyetlerimiz vardır. Şu an için bazı illerimizde özellikle PKK terör unsurlarının sürekli ayaklanma provalarının yapıldığı, bu gün için Şemdinli, Hakkari, Yüksekova gibi illerde buna benzer provaların yaygınlaştığı, İmralı’da bulunan caninin Mısır olaylarına benzer bazı tavsiyelerde bulunduğu bir ortamda, Türkiye’yi bölmek isteyen iç ve dış unsurların eline Libya örneğinin verilmesine rıza göstermeyecek hassasiyeti koruması lazımdır.”

Bu günkü siyasi iktidardan beklentilerin bu olduğunu belirten Devlet Bahçeli, “Nitekim sayın Başbakan Birleşmiş Milletler kararı öncesinde Nato güçlerini bir müdahalesinin olabileceği söylentilerinin baş gösterdiği bir ortamda Türkiye olarak bunu kabul etmememiz gerektiğini ifade etmiştir. Bu sağlıklı bir düşüncedir.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin bu konuda üzerine düşen sorumluluğu taşıması gerektiğine işaret eden MHP lideri Devlet Bahçeli, “Bu konuları uluslar arası ilişkileri bir diplomasi mekiği ile yönetmeli. Ama muhtemelen Türkiye’yi gelecekte risk altına alabilecek yaklaşımları kabul etmeyeceğine ve böyle bir gelişmenin Libya ve Libya dışı birçok ülkelerde uygulanmasını uygun bulmadığını da uluslar arası platformlarda da dillendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.