Rusya: Batılı Güçlerin Askeri Müdahale Kararını Üzüntüyle Karşıladık

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batılı güçlerin Libya‘ya askeri operasyon başlatmasını üzüntüyle karşıladığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batılı güçlerin Libya‘ya askeri operasyon başlatmasını üzüntüyle karşıladığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksardır Lukaşeviç yaptığı yazılı açıklamada, "Batılı ülkeler 19 Mart‘ta Libya‘ya karşı askeri eylemlere başladı. Moskova, BM Güvenlik Konseyi‘nde alelacele kabul edilen 1973 sayılı karara referansla düzenlenen askeri eylemi üzüntüyle karşılamaktadır" dedi. Rusya Trablus büyükelçisini görevinden alırken, Rusya Liberal Demokrat Parti Lideri Vladimir Jirinovski, Müslüman ülkeleri Libya lideri Muammer Kaddafi‘nin yanında yer almaya çağırdı.

"Biz Libya tarafını ve askeri müdahalede bulunan tarafları sivil halkın acı çekmesini önleyecek şekilde ellerinden geleni yapmaları konusunda uyarıyoruz." ifadelerini kullanan Rusya Dışişleri Bakanlığı, bölgede şiddetin de bir an önce sona ermesini istedi.

Yabancı ülkelere ait diplomat ve ailelerinin güvenliğinin sağlanması için kapsamlı önlemlerin alınmasını isteyen Moskova, çatışmaların sona ermesini sağlayacak çalışmaların başlayabilmesi için Libya‘da akan kanın durmasının kaçınılmaz olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov da yaptığı değerlendirmede Rusya ve ABD‘nin Libya sorunun çözümüne yaklaşımlarının bazı açılardan farklı olduğunu söyledi. Interfax‘a açıklamalarda bulunan Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Mihail Margelov, Libya‘nın bombalanmasının sorunu çözmeyeceğini söyledi. Margelov Arap dünyasında batı ve Amerikan karşıtlığının dikkate alınması durumunda, müdahalenin sonuçlarının özellikle sivil kayıpları yaşanması durumunda oldukça tehlikeli olabileceği uyarısı yaptı.

Moskova diğer taraftan, beklenmedik bir şekilde Trablus Büyükelçisi Vladimir Çamov‘u görevinden aldı. Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev‘in Çamov‘un görevden alınışı ile ilgili kararnameyi imzaladığı doğrulanırken, gerekçe açıklanmadı. Rusya‘nın her zaman memnun olmadığı diplomatlarla ilgili bir süreç içinde görevden alma teamülünü hatırlatan kaynaklar, Büyükelçinin Rusya‘nın çıkarlarını koruyamadığı için görevinden alındığını iddia ediyor.

JİRNOVSKİ: MÜSLÜMAN ÜLKELER KADDAFİ‘NİN YANINDA YER ALMALI

Kremlin askeri müdahale konusunda henüz bir açıklama yapmazken, aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti (LDPR) Başkanı Vladimir Jirinovski, Libya lideri Muaammer Kaddafi‘nin çevresinde İslam dünyasının birleşmesi gerektiğini söyledi. Jirinovski, "LDPR Müslüman ülkelerin halklarını birleşmeye ve Muammer Kaddafi ile dayanışma içinde olmalı. Bu ülkelerin liderleri de NATO‘nun askeri müdahalesine karşı ortak bir tutum sergilemeli" çağrısı yaptı.

Müslüman ülkelerin benzer saldırılarla karşı karşıya kalabileceği hatırlatmasında bulunan Jirinovski, "Batı her zaman saldırgan... Irak ve Afganistan‘a yapılan askeri müdahalelerden henüz ders alınabilmiş değil" eleştirisi getirdi.