2. Karadeniz Diyabet Günleri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak, "Dünyada yaklaşık 285 milyon, Türkiye‘de yaklaşık 10 milyon diyabet hastası var" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı öncülüğünde düzenlenen "2. Karadeniz Diyabet Günleri", OMÜ Atatürk ve Kongre Merkezi‘nde başladı. Toplantıya Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Tıp Fakültesi Hastanesi Dekan Vekili Prof. Dr. Levent Altıntop, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, OMÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak, OMÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve Samsun il

ve ilçeleri ile Trabzon, Ordu, Giresun, Rize Sinop, Tokat, Erzurum, Sivas, Amasya, Çorum, Kastamonu‘dan hekimler katıldı.

Çanakkale Şehitlerini Anma Haftası dolayısıyla saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘yla başlayan toplantının açılış konuşmasını OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Levent Altıntop yaptı. Altıntop, diyabet konusunun ülkesel ve küresel öneminden söz etti ve Amerika‘da katıldığı Kardiyoloji Kongresi‘nde ilk günün yarısına kadar diyabetin konuşulduğunu ve bunun ne derece önemli bir konu olduğunu vurguladı.

"2. Karadeniz Diyabet Günleri" Koordinatörü, OMÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak ise, "Diyabet küresel bir sağlık sorunudur. Uluslararası Diyabet Federasyonu verilere göre dünya çapında 2010 yılında diyabet yakınması bulunan kişilerin sayısı yaklaşık 285 milyondur. 2030 yılında bu sayının yaklaşık 439 milyona çıkacağı öngörülmektedir. Diyabet vakalarının yaklaşık yüzde 5‘i çocukluk ve adolesan çağında ortaya çıkan tip 1 diyabet, yüzde 95‘i

erişkin dönemde ortaya çıkan tip 2 diyabettir. Ülkemizde yaklaşık 10 milyon diyabet hastası vardır. Ülkemizdeki diyabet görülme sıklığının önümüzdeki yıllarda daha da artması beklenmektedir. Türkiye‘de Türk erişkin toplumunda diyabet prevalansı 1997 yılında TURDEP-1 ile yüzde 7.2 iken, 2010 yılında yüzde 3.7‘ye ulaştığı görülmüştür. Türkiye‘de Bozulmuş glukoz toleransı (BGT) prevalansı 1997‘de yüzde 6.7 iken, 2010 yılında yüzde 13.9 olarak 10 yılda yüzde 90‘lık bir artış göstermiştir" dedi.

"Diyabet ilk beş ölüm sebebinden biridir" diyen Prof. Dr. Çolak, "Diyabetik retinopati: 65 yaş öncesi körlüğün, Nefropati: Kronik böbrek yetmezliğinin, Nöropati: Non-travmatik amputasyonların en sık sebebidir. Diyabet kardiovasküler hastalıkları 2-3 kat arttırmaktadır. Diyabet hem hasta hem de ülke ekonomisi açısından önemli bir problemdir. Ülkemizde diyabet ve buna bağlı komplikasyonların tanısı, tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonuna her yıl 5 milyar euro harcandığı tahmin edilmektedir. Hem tip 1 hem de

tip 2 diyabette doğru zamanda başlanan etkili tedavi, bakım ve izlem diyabetten kaynaklanan ölümleri ve maliyetleri azaltabilir. Ancak bu, yeterli bilinç ve bilgi donanımına sahip olmak sağlanabilir. Diyabette iyi glisemik kontrolün komplikasyon riskini azalttığı gerçeğinin öneminin anlaşılmasıyla, bu amaca ulaşmak için diyabet tedavisinde yeni farmakolojik ajanlar ve tedavi uygulamaları ortaya çıkmıştır. Bu da hekimlerimizi bu yeni gelişmeler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya yöneltmiştir" şeklinde

konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü tarafında yeni binyılın en önemli sağlık sorunları arasında kabul edilen diabetes mellitusun mücadelesinde dünyadaki güncel bilgileri meslektaşlarına yansıtmak amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini anlatan Prof. Dr. Ramis Çolak, şunları söyledi:

"2. Karadeniz Diyabet Günleri, OMÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı koordinasyonunda düzenlenmiştir. Toplantıya OMU Tıp Fakültesi kardiyoloji, nöroloji, dermatoloji, göz hastalıkları, nefroloji, gastroenteroloji, enfeksiyon hastalıkları öğretim üyeleri ile Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi ve Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji bilim dallarından değerli öğretim üyelerinin katkıları

sağlanmıştır. Toplantıda diyabetin tanı ve izlemindeki kriter, tedavisinde yenilikler anlatılmış. Diyabetin kronik komplikasyonları panelleri düzenlenecek ve kronik komplikasyonları multidisipliner yaklaşımla detaylı olarak anlatılacaktır. Ülkemizde mezuniyet öncesi eğitimin üniversiteler bünyesinde birbirine yakın standartlarda gitmesine rağmen, mezuniyet sonrası eğitim konusunda büyük bir eksiklik vardır. Bu gerçekten hareketle toplantımız bölgemizdeki bu eksikliği gidermede büyük katkılar sağlayacaktır.

Ülkemizde son zamanlarda hekimler aleyhine kamuoyunda oluşturulan bütün olumsuz ortama, hekimlere yapılan haksız tutumlara ve her şeyin bakılan hasta sayısına göre şekillendirilerek oluşturulan sağlık politikasına inat, bizler eğitimin, bilimsel tutumun her şeyin üstünde olduğu bilinciyle ve de sizlerin katılımı olduğu sürece bu tür eğitim toplantılarını yapmaya devam edeceğiz."

Prof. Dr. Ramis Çolak‘ın konuşmasının ardından bilimsel toplantılara geçildi. 2 gün sürecek olan "2. Karadeniz Diyabet Günleri" toplantısı, 20 Mart Pazar günü sona erecek.

Kaynak: İHA