'Bu saldırı ikaz etme amacıyla yapılmadı'

Eski Emniyet Müdürü Mesut Demirbilek, İbrahim Tatlıses'e yönelik silahlı saldırının ikaz ya da bir mesaj verme amacıyla yapılmadığını ifade ederek, "Burada eylemi sonuçlandırma, bir husumeti sonuçlandırma gibi güçlü bir motivasyon olduğunu görüyorum" dedi.

'Bu saldırı ikaz etme amacıyla yapılmadı'
Tatlıses suikasti- gözaltılar ve hastane süreci (Son Detaylar)

NTV ekranlarında yayınlanan Mirgün Cabas ile Her Şey programının dün akşam ki bölümüne telefonla bağlanan Eski Emniyet Müdürü Mesut Demirbilek, İbrahim Tatlıses'e yönelik silahlı saldırıyı değerlendirdi.

Cabas'ın, "Bu ne maksatla düzenlenmiş bir saldırıydı sizce" sorusuna karşılık Demirbilek, "Bu olaya baktığımızda olayın oluş şekli bir kere çok net kuvvetli bir husumetin habercisi olan olay gibi. Çünkü çok vahim bir olay sadece mesaj vermek için, ikaz etmek için yapılmış bir olay tarzından çok uzakta. Net olarak hayatına karşı bir saldırıyı amaçlayan bir olay var orada" diye cevap verdi.

"Bu tarz olaylara baktığımızda parayla ilgili olabilir, başka birşeyle ilgili olabilir, her neyse" diye konuşan Demirbilek, "Bu tarz saldırılar öldürmekten daha çok orada ikaz etme gibi mesajlar verilmek amacıyla yapılabiliyor. Burada sanki sadece ikaz ya da bir mesaj verme değil, aynı zamanda eylemi sonuçlandırma bir husumeti sonuçlandırma gibi güçlü bir motivasyon olduğunu görüyorum. Çünkü orada önceden hazırlanmış bir plan var sonucunda gerçekleşmiş bir olay.
Ve kalaşnikof denilen kuvvetli bir silahla eylem yapılıyor ki benim tahminim bu kişilerin hafif silahlar yerine kalaşnikof  kullanmalarının sebebi İbrahim Tatlıses'in binmiş olduğu aracı belki zırhlı olarak düşünüyorlardı bundan dolayı kalaşnikof  kullanıldığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Demirbilek, Cabas'ın "Abdullah Uçmak ismi ilk akla gelen isimlerden biri. Böyle organize görülen bir iş yapılırken bunun acaba ortaya çıkmayacağı düşünülmüş olabilir mi yoksa belkide ortaya çıksın diye de mi yapılmış bir saldırı mı" sorusuna şöyle cevap verdi:

"Bu faili meçhul kalsın diye yapılan bir eylem türü değil. Bu öyle yada böyle sonuçlarıyla ortaya çıkacak bir konu. Yakalanan kişiler basından takip edebildiğim kadarıyla bir kişinin ismi vardı Abdullah Uçmak geçmişte olayları olmuştu. Husumet derken eğer doyruysa geçmişteki husumetlerden kaynaklanıyorsa bu motivasyonun şekli ya da sebeplerinin yavaş yavaş ortaya çıktığını anlayabiliriz."

"Abdullah Uçmak isimi hakkında söyleyebileceğiniz bir şey var mı" sorusuna karşık da Demirbilek, "Hatırlayabildiğim geçmişte sanıyorum bir olayları olmuştu. Organizatör Hasan Bora ile ilişkileri olduğunu hatırlıyorum. Yine 90'lı yılların sonunda bir saldırısı olmuştu. Çok benzer modeller oluşmuş tabi net olarak bilemiyoruz soruşturmanın sonunda çok daha netlik kazanacak" dedi.

İki türlü araştırma metodunun olduğuna işaret eden Demirbilek, "Bir tümden gelim, iki tüme varım. Yani iki türlü noktadan sonuca ulaşmaya çalışırsınız. Burada bu tarz olaylarda aslında olay yerinde o anda bulduğunuz birkaç tane kovan ya da bir kaç tane kameranın görüntüleri çok büyük birşey ifade etmeyebilir. Tabiki bir olayı ortaya koyar ama detaylarıyla ilgili çok birşey vermeyebilir size. Böyle durumlarda aslında daha çok
polisin geçmişten bu yana elindeki dosyaları, bilgileri, bu konuyla ilgili yapmış olduğu çalışmalar o kadar çok yöntem vardır ki, araştırma sürecinde bunların hepsini bir araya koyup daha sonra analiz ettiğinizde sonuç ortaya çıkar. Bu, ortaya çıkarması kolay soruşturması son derece zor bir olaydır. Eminim polis arkadaşlarımız, uzmanlar, dedektifler bu olay olduğu andan itibaren çok yoğun çaba sarfediyorlardır. Ki o da sonuçlarını gösteriyor şu anda" şeklinde konuştu.

BEYAZ GAZETE