Çanakkale Savaşlarında Düşman Güçleri Her Türlü Hileye Başvurmuş

1915 yılındaki Çanakkale savaşlarında birleşerek Osmanlı Devleti‘ne saldıran müttefik güçlerin, aşamadıkları Türk askerlerini tahta at ve gemi gibi onlarca hileyle kandırmaya çalıştığı belirtildi.

Çanakkale Savaşlarında Düşman Güçleri Her Türlü Hileye Başvurmuş
1915 yılındaki Çanakkale savaşlarında birleşerek Osmanlı Devleti‘ne saldıran müttefik güçlerin, aşamadıkları Türk askerlerini tahta at ve gemi gibi onlarca hileyle kandırmaya çalıştığı belirtildi. Dünya savaş literatürüne “Çanakkale Geçilmez” sloganıyla giren söz konusu savaşlarda müttefik güçlerin başvurduğu hilelerin çok canlar yaktığını belirten yerel tarih araştırmacısı ve yazar Ahmet Uslu, son kitabında bu konuya geniş yer verdi.

Savaş sırasında her türlü hileye başvuran düşman birliklerinin, buna rağmen başarılı olamadığını vurgulayan Uslu, söz konusu hilelerden tahta at ve gemi, kendi kendine ateş alan tüfekler, maket askerler, konserve kutularından oluşan mayınların fotoğraflarının mevcut olduğunu söyledi. Bunların, özellikle geri çekilme kararının ardından Türk askerlerinin haberdar olmaması için yapıldığını anlatan Ahmet Uslu, “Düşman birlikleri savaşırken bir grup asker de bu tip hileleri organize etmekle meşguldü. Bu askerler, tahtadan ve samandan atlar yaparak, Türklerin görebileceği noktalara koydu. Siperlere de karşılıklı iki konserve kutusundan diğerine damlayan suyun ağırlığıyla ateş alan, ayarlı ve sonradan ateş edebilecek tüfekler yerleştirdiler. Bununla da yetinmeyerek, siperlere asker maketleri koydular.” dedi.

Bu hilelerin, komutanların yazdığı hatıralarda yer aldığını ifade eden, 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Galerisi‘nin de sahibi olan Uslu, şunları söyledi: “Savaşın başında Britanya Kraliyet Donanması‘nın gemi sayısını daha fazla göstermek ve Türk askerlerine hissettirmeden gemilerin yerini değiştirebilmek için senaryolar hazırlanarak, büyük ticaret gemileri ve okyanusaşırı gidebilen yolcu vapurlarından 14 tanesinin tahtadan maketi yapılmıştı. Hamilton, anılarında bununla ilgili olarak şunları anlatıyor: ‘Türk askerlerini şaşırtmak için yolcu gemilerine, şileplere sahte bacalar, sözde toplar, uydurma direkler eklendi. Böylece İngiliz gemileri, tiger ya da unflexible kruvazörlerine benzetildi. Karşı taraf, bu gemilere ateş edip boş yere mermi harcadı.’ Bu olay, düşmanın savaşta her yolu denediğini ortaya koyuyor.”