Türk seyircisi en çok neyi izliyor?

Türk seyircisinin, TV'deki tercihi aile temalı diziler olurken, sinemada ise en çok komedi filmlerini izliyor.

Türk seyircisi en çok neyi izliyor?
Türkiye'de, sinema ve TV izleyicisinin tercihleri hep merak konusudur.
 
İstanbul Ticaret Odası'nın, Galatasaray Üniversitesi'ne yaptırdığı Türkiye'de Film Endüstrisinin Konumu ve Hedefleri Araştırması, Türkiye'deki sinema ve TV seyircisiyle ilgili çarpıcı tespitleri ortaya koyuyor. Son beş yılı kapsayan araştırma birtakım genel geçer bilgilerin çok doğru olmadığını da gösteriyor. Mesela 'sanat filmleri' çok da talep görmez düşüncesi, iş DVD izlemeye gelince değişiyor. DVD'de en çok izlenen yapımlar arasında 'sanat filmleri' yer alabiliyor. Ya da sosyal ve siyasal içerikli filmleri seyirci talep etmez gibi yargıların doğru olmadığını yine araştırmadan öğreniyoruz. Araştırmanın en önemli yönlerinden biri, Türk sinemasının Hollywood karşısında oldukça güçlü olduğunu göstermesi.

SİNEMA

Türkiye, yerli film izlenme oranı konusunda Hindistan, (%92), ABD (%91.8), Mısır (%80), Japonya (%56.9) ve Çin'in (%56.6) ardından dünyada altıncı, Avrupa'da ise birinci. Ama buna rağmen 0.52'lik kişi başına düşen ortalama bilet sayısıyla, dünyada 13. sırada.
Türkiye'de bilet fiyatları alım gücüne göre ABD ve AB ülkelerinden pahalı. Bilet fiyat ortalaması 8.35 TL.
Türk halkı en çok komedi (%41) dram-melodram (%21) türünde film izlemeyi seviyor.
Seyircilerin bir filme giderken önemsedikleri en önemli unsur filmin türü. Seyircilerin yüzde 35'i türe bakıp giderken, yüzde 21.6'sı da yerli ya da yabancı olmasına dikkat ediyor. Bir filmin medyada çok fazla yer almasınınsa seyirci üzerinde pek de etkisi yok.
Seyircilerin yüzde 61'i AVM, yüzde 35'i de butik sinemalarda film izlemeyi tercih ediyor.
Seyirciler gerçekçilik, inandırıcılık ve sürükleyicilik özelliklerine bağlı olarak bir filmi beğeniyor.
Seyircilerin unutamadığı filmler şöyle: Eşkıya, Babam ve Oğlum, Hababam Sınıfı, Selvi Boylum Al Yazmalım ile Kemal Sunal ve Yılmaz Güney filmleri.
Sinemada Türk halkı en çok siyasal ve sosyal meseleri anlatan filmlere (%31), sıradan insanların öyküsünü anlatan yapımlara (%21) ve aşk filmlerine (%17) ilgi gösteriyor.
Seyircilerin yüzde 25'i yılda bir kez, yüzde 38'i 2-3 kez, yüzde 18.7'si 4-5 kez, yüzde 9.3'ü 6-10 kez, yüzde 8.2'i de 10 defadan fazla sinemaya gidiyor.
Seyirciler sinemaya giderken filmin yerli olmasına dikkat ederken, DVD alırken bu ayrımı yapmıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2005-2010 arasında 24.089.000 TL'lik bir bütçe ile sinemayı desteklemiş. Bu destek sonucu 158 film çekilmiş.
Popüler filmlerde yönetmenler TV starlarıyla (%73) çalışmayı tercih ederken, festivallerde boy gösteren Türk filmlerinin yönetmenleri daha çok amatör oyuncuları (%67) filmlerinde oynatıyor.
Yasal olarak DVD satışı 15 milyon sınırına ulaştı. DVD satışlarında en çok dram (%21) sonra komedi (%13) tercih ediliyor.
Vizyonda az izlenen filmlerin DVD'leri yoğun talep görebiliyor. 2010'un en çok satan DVD'ler listesinde, vizyonda seyircinin pek ilgi göstermediği Gölgesizler 5., Vavien 9., Pandora'nın Kutusu 13., Hayat Var 17. oldu.

TV

Haftada ortalama 47 dizi yayınlanmakta.
Reklam ve sponsorluk gelirleriyle birlikte dizi sektörünün toplam cirosu 1 milyar TL.
En çok aile ve mahalle dizileri (%52) izleniyor.
Dizilerde, orta sınıf ya da yoksul insanların öyküleri (%57) tercih ediliyor.
Diziler genel olarak İstanbul'u (%57) mesken tutuyor.
Yeni başlayacak bir diziyi seyretme kararı verilmesindeki en önemli unsur fragmanı (%28), konusu (%26) ve oyuncu kadrosu (%26).
Seyircilerin % 66'sı dizi sürelerini uzun buluyor.