'Fazıl Say'la birlikte müzik yapmak isterim'

Dünyanın en iyi kemancılarından biri olan Vadim Repin, birgün Fazıl Say'la müzik yapmayı çok istediğini söyledi.

'Fazıl Say'la birlikte müzik yapmak isterim'
Ana dili müzik olan Rus kemancı Vadim Repin, 19 Mart'ta İş Sanat'ta Türkiye'deki dinleyicileriyle buluşmaya hazırlanıyor. Yıllarca 'harika çocuk' olarak anıldıktan sonra henüz 17 yaşındayken Kraliçe Elizabeth Müzik Ödülü'nü ve ardından Diaposon d'Or ve Echo Klassik gibi prestijli ödülleri kazanan sanatçı, günümüzün en başarılı virtüözleri arasında görülüyor. Baş döndürücü tekniği ve 1736 yapımı kemanının zengin ses paletiyle hayranlık uyandıran Repin, konser öncesinde SABAH'ın sorularını yanıtladı.

- Keman çalmaya beş yaşında başladınız ve uzun yıllar 'harika çocuk' olarak anıldınız. Tüm bu yoğun temponun içinde çocukluğunuzu yaşama fırsatını bulabildiniz mi?
- Keman çalmanın keyfi, benim için çocukluğumdan bu yana her şeyin üzerindeydi. Bu nedenle harika bir çocukluk yaşadığımı söyleyebilirim. En büyük destekçim annemdi. Diğer yandan çocukken çevremdeki yaşıtlarımı değil, efsanevi klasik müzik bestecilerini ve icracıları en yakın 'arkadaşlarım' olarak görürdüm. Yani çocukluğumda arkadaşlarım Rostropovich, Menuhin, Gergiev gibi isimlerdi.

- Şan ve şöhret bir yana bırakıldığında, keman çalmak size ne kattı?
- Keman benim hayatım. Ruhumu kemanımla besliyorum. Başka türlü bir hayat düşünemiyorum. Hiçbir zaman başka bir şeyle meşgul olmayı düşünmedim. Yalnız keman çalmak değil, keman dinlemek de beni inanılmaz mutlu ediyor. Brahms'ın Keman Konçertosu'nu ölene kadar her gün dinleyebilirim.

- Efsanevi keman virtüözü Yehudi Menuhin, sizin için 'Vadim Repin dinleme şansına sahip olduğum en iyi kemancı' demişti. Sizi diğer virtüözlerden ayıran özellik nedir?
- Menuhin'in sözleri çok gurur verici. Ancak aslında sanatçıları karşılaştırmak veya kıyaslamak doğru değil. Çünkü hepimiz farklıyız.

- Vanessa Mae'nin yakaladığı çıkışın ardından fiziksel özelliklerini ön plana çıkaran pek çok kadın kemanist albüm çıkardı. Bu isimlerin entrümantal anlamda yeterliliğe sahip olduklarını düşünüyor musunuz?
- Eğer yalnızca güzellikleri nedeniyle ünlü oldularsa, bırakalım öyle olsun. Gerçek dinleyicilerin herkesi hak ettiği konuma getireceğini düşünüyorum.

'TÜRKİYE EN SEVDİĞİM ÜLKE'

- En çok birlikte çalışmak istediğiniz sanatçı kim? Kimleri dinlemeye tahammül edemiyorsunuz? Hangi Türk sanatçıları tanıyorsunuz?
- Fazıl Say'ı çok seviyorum. Bence çok karizmatik bir kişilik. Ayrıca kendine özgü bir tarzı var. Bir gün yollarımız kesişirse çok mutlu olurum. En çok birlikte çalışmak istediğim kişiyse dünyanın en saygın şeflerinden Lorin Maazel. Yalnızca seveceğimi tahmin ettiğim sanatçıları dinlediğim için müziğini dinlemeye katlanamadığım sanatçıları tanımıyorum.

- Geçmişte de Türkiye'ye gelmiştiniz.
- Türkiye dünyada en çok sevdiğim ülke. Hem insanlarınız, hem de kültürünüz beni çok etkiliyor. İstanbul'a geleceğim için çok mutluyum.

- Genç yaşta dünyanın en ünlü keman virtüözleri arasına girmeyi başardınız. Bir sonraki adımınız ne olacak? Gelecek için hedefiniz nedir?
- Gelecek için bir hedefim veya rüyam yok. Çünkü ben zaten rüyamı yaşıyorum. Keman çalarak dünyayı dolaşıyorum. Daha güzel ne olabilir? Çok mutluyum, umarım her şey bu şekilde devam eder.