Şöforler Sorunlarını Başbakana Aktaracak

Şoförler Oda Başkanları oluşturdukları çalıştay ile sorunlarını masaya yatırdılar. Şoförler sorunlarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘a anlatacaklar.

Düzce Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yavuz Yılmaz ev sahipliğinde Ankara Umum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan vekili Erdal Atalay, Bursa Umum Servis Araçları Esnaf Oda Başkanı Sadi Aydın, Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erbey Kılıç, Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği başkan vekili Çorlu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Feyzullah Aktepe, Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Abdullah Baş ve Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler odası Başkanı Yaşar Kuş Berceste‘de bir araya geldi.

Düzce Oda Başkanı Yılmaz, şoför esnafının sorunlarını masaya yatırdıklarını buradan çıkan sonuçları Başbakana aktaracaklarını belirterek "Başbakanımız sanatçılarla, sivil toplum kuruluşları ile, rektörlerle bu şekilde bir araya geliyor. Bizde böyle bir organizasyonda Başbakanımıza sorunlarımızı aktarmak istiyor" dedi.

Yılmaz, şoför esnafı olarak sorunlarını şu şekilde sıraladı: "Şoförlerin sosyal güvenlik sorunu 5510 sayılı kanun gereğince 4-b kapsamında değerlendirilmesi. M2 minibüslerin ABS fren sorunu, M2 ibaresinin yönetmelikten çıkartılması. Meslek kuruluş temsilcilerimizin UKOME‘de üye olarak temsil edilmesi. D4 yetki belgesinin uygulanmasında taşıyıcı kooperatiflerinin muaf tutulması, sadece tarifeli yolcu taşımacılığının yapılabilmesi, il ve ilçe trafik komisyonlarının görüşleri alınarak belgenin verilmesinin sağlanması. Ticari taksilerin belediye sınırları içerisinde taşıdığı aynı yolcuya dönüşünde tekrar alabilmesinin sağlanması. K1yetki belgesi olan taşımacı, yurt dışı taşıma yaptığında nasıl belgesi iptal oluyorsa C2 yetki belgesi olan araçlarında yurt içi taşıma yaptığında belgesinin iptal edilmesi. Kamyoncu esnafından en az 25 ton istiap haddine sahip özmal taşıt aranması, Türkiye‘de üretilen en yüksek kapasiteli kamyonun istiap haddi ne ise bu kapasiteye göre özmal şartının belirlenmesi. Taşıyıcı kooperatiflerinin ise üyeleri ile sözleşme yapma ve üyelerine ait araçları taşıt kartında gösterme yetkisi verilmesi. Mesleki yeterlilik belgesi verilmesi, şoförlere ilişkin belge düzenleme işlemlerinde yetkinin meslek odalarına verilmesi yönünde mevzuat düzenlemesi yapılması. Fiyat tarifelerinin tespiti noktasında 5362 sayılı yasanın 62. maddesinin öncelikli uygulanması. Ticari taşımacılık yapan esnafımıza da tıpkı deniz ve hava ulaşımında olduğu gibi ÖTV‘siz akaryakıt temin etme imkanının sağlanması. Taksici esnafımızın can güvenliğinin sağlanması için taksilerini yenilemesi ve yenilerini alması aşamasında bir kereye mahsus olmak üzere ÖTV‘den muaf tutulması ve KDV indiriminden faydalanması."

Açıklamanın ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Kaynak: İHA