Amerikalı Wartell: Amerika’Da Türkiye’Nin Ekonomik Ve Politik Gücünü Anlatmaya Çalışıyoruz

Amerikan İlerleme Merkezi Kurucu Başkan Yardımcısı Sarah Rosen Wartell, Türkiye, Latin Amerika ve Avrupa Sorumlusu Michael Werz, beraberindeki heyetle bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep’e geldi.

Amerikalı Wartell: Amerika’Da Türkiye’Nin Ekonomik Ve Politik Gücünü Anlatmaya Çalışıyoruz
Amerikan İlerleme Merkezi Kurucu Başkan Yardımcısı Sarah Rosen Wartell, Türkiye, Latin Amerika ve Avrupa Sorumlusu Michael Werz, beraberindeki heyetle bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep’e geldi.

    Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD)’nin misafiri olan Amerika İlerleme Merkezi (CAP) heyeti, Güneydoğu İhracatçılar Birliği, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi‘ni, Zirve Üniversitesi’ni, Dünya TV’yi ziyaret etti.

Heyet’in Irak ve Suriye’nin Gaziantep ve bölge ekonomisine katkılarını araştırmak üzere geldiği belirtildi.

    CAP CEO‘su Nina Tandon, kuruluş olarak Türkiye ile ABD‘nin müttefikliğini önemli gördüklerini, bundan yararlanmak istediklerini söyledi. Tandon, ülkeler arası bağları güçlendirmek adına gereken adımları attıklarını, atmaya da devam edeceklerini vurgulayarak, Türkiye ile ekonomi ve ticarette büyük ortaklıklar kurmak istediklerinin altını çizdi.

    TÜRKİYE İLE İLGİLİ YANLIŞ DÜŞÜNCELERİ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Amerikan İlerleme Merkezi Kurucu Başkan Yardımcısı Sarah Rosen Wartell, “Türkiye ulusal güvenlik çıkarlarımız için vazgeçilmez bir ülke ve bu çıkarlarımızın gelişmesi konusunda ilişkilerin de gelişmesi kaçınılmaz. Bizim ilişkilerimiz biraz komplike ilişkiler. Amerika’daki insanların kafasında Türkiye’nin komşu ülkeleriyle yaptığı açılımlarla ilgili soru işaretleri var. Biz Amerika’daki insanlara Türkiye’nin ekonomik ve politik gücünü anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü bizim kafamızda, Amerika’nın ekonomik gücü çok önemli. Ama uzaktan bakıldığında Türkiye’nin jeopolitik açıdan önemi görünmekte. Biz insanlarımıza Türkiye’nin bölgedeki pazarların ekonomik liderliğinden de bahsediyoruz. Bizim en büyük problemimiz halkımızın Türkiye hakkındaki görüşleri ve bölge ile ilgili yorumları. Biz grup olarak bu düşünceyi değiştirmeye çalışıyoruz. Barack Obama yönetiminin Türkiye ile ekonomik münasebetlere önem ve öncelik veriyor. Dünyayı derinden sarsan ekonomik bunalımın ardından Türkiye‘nin büyümesini yakından izledik ve etkilendik. Bu ülkenin ve yatırımcılarının hedefleri hakikaten bizi ortaklık bakımından motive ediyor." diye konuştu.

Türkiye ile yatırımların artırılmasını isteyen Wartell, "Her iki ülkeden yatırımcılar teknik projelere ve altyapı ile havalimanı projelerine eğilmeli. İki taraf da değer zincirini artırmak istiyor. Ürünlerimiz için yeni pazarlar bulmak istiyoruz. Elbette ilişkilerimiz gelişince ortaklığımız da gelişecek." dedi.

    DEĞİŞEN DÜNYANIN BAŞKENTİNDE BULUNMAK HEYECAN VERİCİ

Heyette yer alan Türkiye, Latin Amerika ve Avrupa Sorumlusu Michael Werz ise Türkiye’nin günümüzde, AB’ye 10 – 15 yıl önce yapacağı katkıdan daha fazla katkı yapacak konumda bir ülke olduğunu dikkat çekti. Werz, “Başkanımız Obama’nın da 6 Nisan 2009’da da belirttiği gibi biz Türkiye’nin tam üyeliğini destekliyoruz. Biz Avrupalı meslektaşlarımızla da konuştuğumuzda bunu açıkça belirtiyoruz. Fransa ve Almanya’nın Türkiye konusunda çıkmaza sokan açıklamalarının biz de farkındayız ve kamuoyunun da bu anlamda tepkileri var. AB dışında da biz Amerika olarak bölgeyle ilişkilerimizi nasıl geliştirebiliriz konusunda yeni yaklaşımlara girmeliyiz. Sizin de belirttiğiniz konularda Türkiye Avrupa Birliği için çok önemli fakat ilerisi için beklemeyip başka stratejilerde geliştirmek bölge için iyi olur diye düşünüyoruz. Biz Amerika’nın başkentinden geliyoruz. Türkiye’nin başkentinde de bulunduk. Gaziantep’e gerçekleştirdiğimiz bu gezinin en heyecan verici yanı değişen dünyanın başkentinde bulunmak. Özellikle Gaziantep kendisi için bu adı hak ediyor. Bu bölgedeki her yere ulaşıp refahı yükseltmeniz çok önemli.” şeklinde konuştu.

    İhracatçılar Birlik Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da şu görüşleri dile getirdi: “Biz GAİB olarak kriz zamanında bile Türkiye ortalamasının üzerinde rakamlarla yolumuza devam ettik. Krizde Türkiye’nin ihracatı yüzde 26 azalırken bizim bölgemizde düşüş yaşanmadı. Son iki aylık rakamlara baktığımızda ise bölgenin ihracat rakamları geçen yılın aynı rakamlarına göre yüzde 42’lik bir büyüme rakamı yakalamışız bize bağlı 2 bin 850 üyemiz var ve yaklaşık 5.5 milyar dolar ihracat rakamımız var. Gaziantep 173 ülkeye ihracat yapmakta en fazla ihracat yaptığımız ülkeler ise Irak, İtalya, Suriye, Suudi Arabistan, Almanya’dır."

    Heyetin ziyaretinde konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ise ABD ile Türkiye arasında önemli bir stratejik ortaklık bulunduğuna işaret etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin zaman zaman zikzaklar gösterse de bugün bulunduğu noktadan daha ilerilere taşınabileceği inancını taşıdığını dile getiren Başkan Aslan, özellikle demokrasi ve özgürlükler konusunda paralel düşüncelere sahip iki ülke olduklarını dile getirdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise heyete sinevizyon eşliğinde sunum yaparak Gaziantep hakkında detaylı bilgi verdi. Güzelbey, “Bölgemiz ve Gaziantep hem turizm anlamında hem kültürel anlamda çok ciddi derinliğe sahip bizde belediye olarak bu zenginliği ve tarihi turizme kazandırma anlamında çok ciddi çalışmalar yaptık. Hedefimiz daha güzel Gaziantep” dedi.

Heyete Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, Zirve Üniversitesi OSAM Koordinatörü Doç. Dr. Gökhan Bacık, GÜNSİAF Başkanı Cahit Erbalcı, HÜRSİAD Başkanı Kasım Fincan ve yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu.