Tahliyelerden Sonra Libya‘Ya İnsani Yardım Yola Çıktı

Dışişleri Bakanlığı, Libya‘ya yönelik tahliyelerin ardından insani yardımların gerçekleşebilmesi için gerekli hazırlıkların tamamlandığını duyurdu. Bakanlık, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Türkiye‘nin ortaklaşa olarak deniz yoluyla Türk Kızılayı tarafından Bingazi‘ye insani yardım ulaştıracağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Libya‘ya yönelik tahliyelerin ardından insani yardımların gerçekleşebilmesi için gerekli hazırlıkların tamamlandığını duyurdu. Bakanlık, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Türkiye‘nin ortaklaşa olarak deniz yoluyla Türk Kızılayı tarafından Bingazi‘ye insani yardım ulaştıracağını açıkladı.

    Bakanlık açıklamasında; ‘‘Bilindiği üzere Türkiye, Libya’daki gelişmeleri yakından takip edegelmiş ve bu çerçevede, zor duruma düşen kendi vatandaşlarının ve yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesini gerçekleştirmiştir. Ülkemiz, ayrıca, Libya’ya insani yardım ulaştırılması için gerekli hazırlıkları da yapmıştır.‘‘ denildi.

    Türkiye‘nin, 500 yıllık bir geçmişi paylaştığı, derin tarihi ve kültürel ilişkileri bulunan Libya halkının sıkıntılarının hafifletilmesine katkıda bulunma amacıyla, aynı insani yaklaşımla hareket eden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Hükümeti ile birlikte ortak bir insani yardım operasyonu düzenleme kararını aldığına dikkat çekilen açıklamada, "Deniz yoluyla Bingazi’ye insani yardım ulaştırılmasını öngören operasyon Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı eşgüdümünde ve aralarında Bakanlığımızın da bulunduğu kurum ve kuruluşlarımızın katılımlarıyla yürütülmüş olup, yardımın toplanması, Bingazi’ye ulaştırılması ve Libya’daki dağıtımı Türk Kızılayı tarafından üstlenilmiştir." ifadelerine yer verildi.

    Söz konusu yardımların, birinin yük, diğerinin Ro-Ro tipinde iki gemi ile Mersin Limanı‘ndan Bingazi’ye doğru yola çıktığı kaydedildi. Deniz Kuvvetleri‘nce görevlendirilen bir fırkateynin eşlik ettiği yardım gemilerinin 14 Mart 2011 Pazartesi günü Bingazi’ye varmasının beklendiği ifade edildi.

    Açıklamada şunlar kaydedildi: "Türkiye-BAE ortak insani yardım operasyonu ile Libya’ya 32 ton ilaç ve tıbbi malzeme, 388 ton temel gıda malzemeleri, 2.000 adet çadır, 20.000 adet battaniye, 72 ton su, 2 seyyar mutfak, günde 10.000 ekmek üretme kapasitesine sahip bir seyyar fırını da içeren, yaklaşık 4 milyon Dolar değerinde malzeme gönderilmektedir. Ayrıca, söz konusu yardımın dağıtılması ve temel bazı hizmetlerin verilmesi amacıyla bir süre Libya’da konuşlanmak ve gerektiğinde Bingazi dışındaki bölgelere de hizmet verebilmek amacıyla 13 kişilik bir Kızılay ekibi ve 16 kişilik BAE heyeti de yardım gemilerimizle Libya’ya gitmektedir. Yukarıdakilere ilaveten, Sağlık Bakanlığımızın katkılarıyla, bir ortopedi uzmanı, bir cerrah, bir anestezi uzmanı ve bir sağlık memurundan oluşan dört kişilik bir sağlık ekibi de Libya’ya gönderilmektedir."

    İnsani yardımların herhangi bir gruba veya bölgeye değil, Libya halkının tümüne yönelik olduğu vurgulanarak, "Yardımların Libya’nın ihtiyaç duyulan tüm bölgelerine, koşullar ve imkânlar elverdiği ölçüde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bu çerçevede, koşullar izlenerek yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak söz konusu yardımın devam ettirilmesi tabiidir. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Libya halkının yanında yer almayı sürdürecektir.‘‘ açıklaması yapıldı.