Ramadan: Atina‘ya cami yapılması, demokrasiye karşı borçtur

Uluslararası canlı tartışma forumu Intelligence Squared Greece ve British Council’in Our Shared Europe programı kapsamında düzenlenen “Atina’ya Müslüman camisi yapılması, sadece iyi bir şey olabilir” konulu tartışma Atina’da gerçekleşti. Program çerçevesi



Atina’da yapılan tartışmaya katılan Oxford Üniversitesi Modern İslam Çalışmaları Bölümü öğretim görevlisi Tarık Ramadan, Atina’da cami yapılmasına tam destek verdi. Uzun yıllardan bu yana Yunan kamuoyunu meşgul eden Atina‘ya cami konusu, ilk defa bir etkinlikte ele alındı. “Cami inşa ediyorum." demenin "Entegre olmak ve diyalog kurmak istiyorum.” anlamına geldiğini kaydeden Ramadan, şu ifadeleri kullandı: “Yunanistan ve toplum değişti. Günümüzdeki anlayış ‘çoğulculuk’tur. Atina’ya bir cami inşa edilmesi haktır. Demokrasiye karşı borçtur. Vatandaşın onuruna saygıdır. Geleceğimizdir.”

“Yunanistan’ın değiştiğini, çok dinli, çok yüzlü ve çok renkli bir topluma dönüştüğünü” belirten Ramadan, “Bu gerçeklikle yüzleşmeliyiz. Bu gelecektir” dedi. “Atina’ya caminin sadece iyi bir şey olabileceğini” ifade eden Ramadan, bunun toplumla diyalog kurulmasına ve kurumsal bir muhatap bulunmasına imkan vereceğine vurgu yaptı. Müslümanların diyaloğu istediğine dikkat çeken Ramadan, bunu reddetmenin mümkün olmadığını vurguladı. Karşı olanların ‘cami bazen iyi olmayabilir‘ dediklerini anlatan Ramadan, “Ne olduğunu söyleyin ,biz de öğrenelim?” sorusunu yöneltti.

Atina’da caminin göçmenlerden önce yerli Yunan Müslümanlar için gerekli olduğunu anlatan Ramadan, cami etrafında ‘getto‘ oluşacağından kaygı duyanlara da cevap verdi: “Cami tabii ki Müslümanlar’ın çok olduğu yerde inşa edilir. Getto’yu oluşturan cami değil ancak getto, cami inşa edilmesini haklı çıkarıyor. Cami eğer ‘açık‘ ise, gerçek gettonun duvarlarını yıkabilir.” Ramadan, caminin Atina’ya adapte olunmasına yardımcı olacağını, bu bağlamda görev alacak imamların yerel sorunlar konusunda eğitilerek, hutbe ve vaazları Yunanca verebilecekleri gibi kapsamlı önerilerde de bulundu.

CAMİ ÜZERİNDEN İSLAM KARŞITLIĞI YAPTILAR
“İslam’ın Avrupa’ya hemen hemen yabancı olduğunu” savunan cami yapılmasına karşı olanlardan İngiliz yazar Douglas Murray, “Avrupa medeniyetinin antik Yunan medeniyeti ile Yahudi-Hıristiyan medeniyetine dayandığını, İngiltere’de olduğu gibi camilerin düşmanlığın ve köktendinciliğin ekilmesi için pansiyon vazifesi görebileceğini” ileri sürdü.

Murray, “İslam, azınlık olduğu zaman saygı ve haklardan bahsediyor. Ancak çoğunluk olduğu yerlerde, azınlık bulunmadığı gibi en temel hakları bile göremezsiniz.” görüşünü öne sürdü ve dinleyenlere “Aldanmayın” dedi.

“Avrupa’da İslam’a karşı bir eğilim olduğuna dikkat çeken” ve Murray’e cevap veren Tarık Ramadan, “Anlamıyorsunuz. Arap dünyasında demokrasi, özgürlük ve açık toplum adına neler olduğuna bakın. Hala Müslümanların demokrasi istemediklerini söyleyerek korku saçıyorsunuz. Mübarek gibi bir diktatörü destekleyen sizdiniz.” ifadelerini kullandı.

Cami yapılmasını destekleyen konuşmacılar arasında Tarık Ramadan’ın yanı sıra öğretim görevlisi Anna Triantafillu ve El Cezire’nin Atina temsilcisi gazeteci Şadi Ayubi yer aldı. Karşı tezi ise İngiltere Center for Social Cohesion Direktörü ve yazar Douglas Murray, İngiliz yazar Melanie Phillips ve öğretim görevlisi Dimitris Fludas savundu.

Konuşmaların ardından dinleyenler, soru sorma ve görüş bildirme fırsatı buldu. Yapılan oylamada ise Atina’ya cami inşa edilmesi büyük farkla kabul gördü. Dinleyenlerin 179’u “evet”, 71’i “hayır” ve 43’ü de “tarafsız” oy kullanıldı.

ATİNA’YA CAMİ YAPILACAK
Yunan hükümeti, 2010 yılında 2006’da kabul edilen yasa uyarınca, Atina’nın Votanikos semtindeki yaklaşık 17 dönüm araziye cami inşa edileceğini ilan etmişti. 500 kişilik ve minaresiz olması planlanan cami masrafları ise kamu kaynaklarından karşılanacak.