İsveç'in harika çocuğu piyanist Jablonski İstanbul'u besteleyecek

Çocuk yaşlarda çaldığı Beethoven 1. piyano konçertosu ile ülkesi İsveç'in harika çocuğu olarak adlandırılan Peter Jablonski, İstanbul üzerine beste yapacak. Türkiye'ye daha önce pek çok kez gelen ve en sevdiği şehrin İstanbul olduğunu belirten Jablonski,bir sonraki İstanbul Konseri'nde bu besteyi çalabilaceğini belirtti.

İsveç'in harika çocuğu piyanist Jablonski İstanbul'u besteleyecek
Çocuk yaşlarda çaldığı Beethoven 1. piyano konçertosu ile ülkesi İsveç‘in harika çocuğu olarak adlandırılan Peter Jablonski, İstanbul üzerine beste yapacak. Türkiye’ye daha önce pek çok kez gelen ve en sevdiği şehrin İstanbul olduğunu belirten Jablonski, bir sonraki İstanbul konserinde bu yeni bestesini çalabileceğini söyledi. Harbiye’deki Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda hayranlarıyla buluşan Jablonski, İstanbul’da kendisini çok rahat hissettiğini dile getirdi.

Klasik müziğin usta isimlerinden Cihat Aşkın ve Hakan Şensoy’la 20 yıl öncesine dayanan bir dostluğu olduğunu kaydeden Jablonski, “Türkiye’de pek çok şehir dolaştım ama İstanbul kadar beni etkileyen bir şehir görmedim.” şeklinde konuştu. İstanbul ve Londra’yı çok kültürlü yapısı açısından birbirine çok benzeten Jablonski, “Buradaki insanların çok hümanist olduğunu düşünüyorum burada bazı ön yargıların aşılmış olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. The New York Times gazetesi tarafından, “Jablonski, vahşi ton ve oktavların tasmasını çözerek yerlerine his, arzu ve tutku dolu gizemli bir ahenk getirdi.’’ sözleriyle anlatılan Jablonski, Decca tarafından yayınlanan, Bir Paganini Teması Üzerine Rachmaninov Rhapsodisi ve Shostakovich 1. Piyano Konçertosu Edison Ödülü‘nü aldı. 2005 yılında İsveç Kralı, Jablonski‘ye ‘Litteris et Artibus’ Madalyası verdi. Jablonski, dinamik cazibesi ile dinleyenleri büyüleyerek 5 kıtada konserler veriyor. Sanatçının bugüne kadar yayınlanmış 22 albümü bulunuyor.