Kanserde erken teşhis tedavi başarısını yüksek oranda etkiliyor

Trabzon İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Kemal Süleyman, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini belirtti.



Kemal Süleyman, 2011 yılının ‘Kadın Kanserleri Yılı‘ olarak kabul edilmesi nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak hala gündemdeki yerini koruduğuna dikkat çekti. Süleyman, sebebi bilinen ölümler sıralamasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada kanserin geldiğine dikkat çekti. Süleyman, erkeklerde ilk sırayı akciğer, mide, deri ve gırtlak, kadınlarda ise meme, rahim, mide ve deri kanserlerinin takip ettiğini ifade etti.
Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser olduğuna işaret eden Süleyman, “Ülkemizde yılda en az 20 bin kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmekte ve ne yazık ki olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir.” dedi.

Meme kanserlerinin yanı sıra genital kanserlerin de dünyada halen önde gelen ölüm nedenleri arasında olduğuna dikkat çeken Süleyman, şu bilgileri verdi: “Servikal kanserler, ülkemizde en sık görülen ilk on kanser arasında olup yılda bin 300, bin 500 arası yeni vakanın teşhis edildiği düşünülmektedir. Genital kanserler arasında en ölümcül olanı ise yumurtalık (over) kanseridir. Over kanseri de kadınlarda en sık görülen ilk on kanser arasında yer almakta ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olguların en az dörtte üçü ileri evrelerde teşhis edilmekte ve ne yazık ki bu evrelerde bu kanserler en az yüzde 80 ölümcül seyretmektedir. Genital kanserler arasında önemli bir diğer kanser de endometriyal kanserler yani rahim kanseridir. Batılı ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yine en sık görülen ilk on kanser arasındadır.”

Dr. Süleyman, kanserle mücadeledeki en etkin yöntemlerin başında, toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesinin geldiğine vurgu yaptı. Süleyman, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğinin altını çizdi.
Bu amaç doğrultusunda, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla sosyal etkinlikler düzenlenerek, halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesini hedeflediklerine değinen Süleyman, Fatih Devlet Hastanesi‘ni Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde servis ve meme kanserine yönelik tarama ve eğitim programlarının sürdürüldüğünü belirtti. Dr. Süleyman, çalışmalardaki amaçlarını şöyle sıraladı:

“Halkımızı kanser, kanserin nedenleri, belirtileri, kanserden korunma, erken tanı ve tarama bilinci konusunda bilgilendirmek. Kadınlarımızın düzenli aralıklarla meme ve rahim ağzı kanserleri tarama programlarından faydalanabilmelerini sağlamak. Kanserde erken teşhisin önemini vurgulamak. Kanser olan hastaların yaşam sürelerini ve kalitesini artırmak. Gelecek nesillere kansere neden olan risk etkenlerini anlatmak ve önlem almak.”