Kaddafi Klibi Youtube‘da

Libya lideri Muammer Kaddafi‘nin geçen hafta yaptığı konuşmanın görüntüleri, "zenga zenga" şarkısı eşliğinde klip haline getirildi.

Video paylaşım sitesi Youtube‘da yayınlanan klip, bugün 400 binden fazla kişi tarafından izlendi.

Tunus kökenli İsrailli müzisyen Noy Aloş‘un (31) yaptığı klibin, birinde tempolu müziğe ve Kaddafi‘ye dansçı kızların "eşlik ettiği" iki versiyonu bulunuyor.

Aloş AFP ajansına yaptığı açıklamada, "Beni tanımayan Araplardan büyük destek aldım. Bu remiksin protestocuların milli marşı haline geldiğini söylediler" dedi.

-"KADDAFİ‘NİN DEVRİLMESİ KAÇINILMAZ"

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Sky TG-24 televizyonuna yaptığı açıklamada, Libya‘daki durumun geri dönülmez bir noktaya geldiğini, Kaddafi‘nin iktidarının sona ermesinin "kaçınılmaz" olduğunu ifade etti.

"Kardeşlerinin öldürülmesini emreden, paralı askerler tutmaya kadar giden bir liderin olduğu durumu hiç görmemiştik" diyen Frattini, Roma ve Trablus arasında 2008‘de imzalanan dostluk anlaşmasıyla ilgili olarak da anlaşmanın fiili olarak askıya alındığını söyledi.

YUNANİSTAN BM‘NİN KARARINI MEMNUNLUKLA KARŞILADI

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Druças, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi‘nin Libya ile ilgili yaptırım kararını memnunlukla karşıladıklarını bildirdi.

Druças yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa‘nın da Libya‘da şiddetin acilen durdurulmasına yönelik kararlı önlemler almaya devam etmek zorunda olduğunu belirtti.

Bakan Druças, açıklamasında şunları kaydetti: 

"Yunanistan, BM Güvenlik Konseyi‘nin, dün oy birliği ile almış olduğu ve diğerlerinin yanı sıra, Libya‘ya ve Kaddafi rejimine karşı önlemler içeren 1970 sayılı kararını memnunlukla karşılıyor. Kararın oybirliği ile alınmış olması, uluslararası toplumun Libya‘da şiddetin acilen durdurulması ve sorunların ülke halkının haklı istekleri doğrultusunda çözümlenmesi yönündeki kararlılığının fiili kanıtıdır. 

Yunanistan, Libya halkı ile dayanışma halinde olduğunu ifade ederken, ülkedeki durumun düzelmesi için AB‘deki ortaklarıyla işbirliği halinde çalışmalarını sürdürecektir.  

Avrupa, bu kritik anda, şiddetin acilen durdurulması için kararlı önlemler almaya devam etmek zorundadır. Başbakanın (Yorgo Papandreu), Berlin‘de yaptığı açıklamasında da belirttiği gibi, rejimin yaptıklarını tamamen kınadığımızı tekrarlıyorum. Libya yönetimini şiddeti hemen durdurmaya ve ümit, refah ve işbirliği içeren daha iyi yarınlar için halkın arzularına kulak vermeye çağırıyoruz. Yunanistan, AB ile birlikte Libya‘nın açık toplumlu, vatandaşların evrensel haklarına saygılı güçlü bir hukuk devleti olma yönündeki sürecine destek vermeye hazırdır."

-"LOCKERBIE BOMBACISI, KADDAFİ‘Yİ TEHDİT ETTİ"

İngiliz Sunday Times gazetesi, "Lockerbie bombacısı" Abdülbasit El Megrahi‘nin, Libya lideri Muammer Kaddafi‘ye "serbest bırakılmasında yardım etmesi, aksi halde saldırıdaki rolünü açıklayacağı" tehdidinde bulunduğunu yazdı.

Libya‘nın geçen hafta istifa eden Adalet Bakanı Mustafa Abdülcelil‘in demecine dayandırılan haberde, eski Libya ajanı Megrahi‘nin bu saldırıyı Kaddafi‘nin emriyle yaptığı belirtildi.

Abdülcelil gazeteye, Megrahi‘nin, İskoçya‘da serbest bırakılmasına yardım edilmezse tüm bildiklerini anlatacağı konusunda Kaddafi‘yi birkaç kez tehdit ettiğini anlattı.

1988‘de bir Amerikan uçağına bomba yerleştirmek ve 270 kişiyi öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan "Lockerbie bombacısı"  Megrahi, Amerikan hükümetinin engelleme çabalarına karşın, 2009 yılında İskoçya tarafından kanser hastası olduğu ve üç ay ömrü kaldığı gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. Hala hayatta olan Megrahi Libya‘da kahraman gibi karşılanmıştı. 

Önceki İngiliz hükümeti, bu kararda hiçbir etkisinin olmadığını ve İskoçya‘ya baskı yapmadığını savunmuştu. Ancak Wikileaks belgelerinde, dönemin İşçi Partili İngiliz hükümetinin Megrahi‘nin serbest bırakılması için Libya‘ya yasal tavsiyede bulunduğu dile getirilmişti.

Belgelerde ayrıca, Libya‘nın İngiltere‘yi ticaret ambargosuyla tehdit ettiği iddia edilmişti.

SKİ İÇİŞLERİ BAKANI GELECEK AY MAHKEMEYE ÇIKIYOR

Eski Mısır İçişleri Bakanı Habib el Adli‘nin, kara para aklama suçundan gelecek ay başında mahkemeye çıkacağı bildirildi.

Adli kaynaklar, 17 Şubatta tutuklanan Adli‘nin davasının Kahire‘deki ceza mahkemesinde görüleceğini ve ilk duruşmanın 5 Martta yapılacağını belirtti.

Eski İçişleri Bakanının yanı sıra eski Turizm Bakanı Zuhair Garana ile eski İskan Bakanı Ahmet El Magrabi de tutuklanmıştı. Garana ve El Magrabi, kamuya ait paraları zimmetlerine geçirmekle itham edilmişti.

El Adli, protestoculara ateş açma emri verme, kara para aklama ve yolsuzluk iddialarının yanı sıra, yılbaşında İskenderiye kentinde 20‘den fazla kişinin öldüğü kilise saldırısını planlamakla da suçlanıyor.

-TUNUS‘TA PROTESTO GÖSTERİSİ: 5 YARALI

Tunus‘ta hükümet karşıtları polisin tutumunu protesto etti. Polis merkezine gitmeye çalışan protestoculara polisin havaya ateş açarak ve biber gazı kullanarak müdahalesinde 5 kişi yaralandı.

Dün akşam hükümet karşıtı bazı gençlerin polis tarafından yaralandığını ileri süren kalabalık grup, başkent Tunus‘taki Habip Burgiba Bulvarında toplandı. Burada hükümet karşıtı sloganlar atan gruptakiler, polis merkezine yürümek istedi. Gruptakiler, yolun barikat ve panzerlerle kapatılması üzerine polisle çatıştı.

Polis ekipleri, kırdıkları kaldırım taşlarını ve yol kenarlarındaki demirleri kendilerine atan göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtı. Protestocuların geri çekilmemesi üzerine polis, gruptakileri biber gazı atarak uzaklaştırmaya çalıştı.

Bir polis helikopterinin de göstericilerin üzerinden alçak uçuş yaparak biber gazı attığı gösteride, gazdan etkilenen 5 kişi yaralandı. Yaralılar arkadaşları tarafından alandan uzaklaştırıldı.

Öte yandan polis ile göstericiler arasında kalan AA ekibi de biber gazından etkilendi.

Hükümet karşıtlarının protesto gösterileri aralıklarla sürüyor.

-MISIR‘DA REFERANDUM GELECEK AY

Mısır‘ı yöneten askeri konseyin, anayasa değişikliği referandumunu gelecek ay yapmayı planladığı belirtildi.

Anayasa değişiklikleri taslağı çalışmalarına katılan avukat Subhi Salih, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, referandumun bu hafta ilan edileceğini ve muhtemelen mart bitmeden önce halk oylamasının yapılacağını söyledi.

Salih, meclisin alt ve üst kanatları için seçimin de referandumu takiben yapılacağını belirtti, ancak tarih vermedi.

Ordunun atadığı yargı komitesinin 10 üyesinden biri olan Müslüman Kardeşler mensubu Salih, yeni devlet başkanı seçilinceye kadar generallerin bu görevi yapmaya devam edeceklerini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek 11 Şubatta görevinden ayrıldıktan sonra yönetimi devralan askeri konsey, meclisin her iki kanadını da lağvetmiş ve anayasayı askıya almıştı.

Mısır‘da anayasa değişikliği yapmak için görevlendirilen komisyon, cumhurbaşkanının görev süresine sınırlama getirilmesini ve cumhurbaşkanı adaylarının karşı karşıya bulunduğu sınırlamaların azaltılmasını önermişti. Buna göre, gelecekte cumhurbaşkanları sadece 8 yıl görev yapabilecekler.

Taslakta, olağanüstü hal yasalarının süresinin 6 ayla sınırlandırılmasının ve olağanüstü halin bu sürenin ötesine uzatılması için referandum şartının getirilmesinin bulunduğu da belirtilmişti.

-MERKEL‘DEN, KUZEY AFRİKA‘DA KALKINMA İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Kaynak: AA