Motorsiklet fuarı başladı

Motosiklet, bisiklet ve aksesuarları fuarı Euroasia Motobike Expo'nun üçüncüsü açıldı

Motorsiklet fuarı başladı
Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED), Motosiklet Sanayicileri Derneği (MOTODER) ve Bisiklet Endüstrisi Derneği (BİSED) desteğiyle düzenlenen motosiklet, bisiklet ve aksesuarları fuarı Euroasia Motobike Expo'nun üçüncüsü açıldı.

Geçen yıla oranla yüzde 33'lük genişleme kaydeden ve 145 firmanın katılımıyla yapılan fuara, 80 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Motosiklet ve bisikletlerin yanı sıra kasklar, sürücü giysileri, gözlükler, montlar, eldivenler, özel yağlar ve katkı maddeleri gibi ekipmanların sergilendiği fuar, 24-27 Şubat 2011 tarihleri arasında gezilebilecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fuarın açılışında, sektörün gelişiminin, çevre, enerji verimliliği, yolların daha az yıpranması gibi birçok açılardan önemli olduğunu belirterek, Türkiye'de mahalli idarelerin, belediyelerin, hükümetin bisikletin yaygınlaşması için teşvik vermesi ve altyapı oluşturmak gerektiğini söyledi.

-''SEKTÖRE DESTEK OLACAĞIZ''

Sektörün Türkiye'de geldiği noktayı önemsediğini ifade eden Şimşek, ''Ama bizim daha fazla destek olmamız lazım. Biliyorum vergiyle ilgili bazı hususlar var. Bu konuda Maliye Bakanlığı olarak sektöre destek olacağız. O konuda en ufak bir tereddütünüz olmasın. Yalnız bunların zamanlaması önemli. Çünkü çok sektörden birtakım talepler var. Biraz öteledik ama hakikaten sektörün desteklenmesi gerektiğine inanıyorum'' dedi.

Şimşek, diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da Türkiye'nin önemli bir aktör, ihracat, üretim üssü olabileceğini dile getirerek, ihracat açısından da umutlu olduğunu ifade etti.

Çocukken bisikleti olmadığını kaydeden Şimşek, bir süre önce kendisine bir bisiklet hediye edilmesi üzerine, ders alarak kullanmayı öğrendiğini, ancak birkaç ders daha alması gerektiğini anlattı.

-PETROL KRİZİ-

Şimşek'e konuşmasının ardından bir kask hediye edildi. Daha sonra, motosikletlerin gösterisini izleyen ve fuarı gezen Şimşek, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Çok mikro düzeyde bisiklet kullanımının teşvik edilmesinin de cari açığa karşı bir önlem olarak düşünülebileceğini kaydeden Şimşek, Libya'da yaşananların petrol krizine yol açacağı değerlendirmeleri hatırlatılarak sorulan soruya, şu yanıtı verdi:

''Libya'nın dünya üretiminde dünya petrol arzındaki payı düşük. Rahat bir şekilde başka ülkeler o arayı kapatabilir. Burada bence önemli olan krizin Körfez ülkelerine yayılmaması. Orada da nispeten refah seviyesi biraz daha yüksek, anladığım kadarıyla orada da en azından Kuzey Afrika'da olduğu gibi bir risk şu an itibariyle görülmüyor. Oraya yansımaması, tabii ki petrol fiyatlarındaki artışı geçici bir fenomen olarak ortaya çıkartır. Yani muhtemelen bu olup bitenler, geçicidir. Ama bir süre devam ederse bunun dünya ekonomisine, dünya büyümesine, Türkiye'deki dengelere az da olsa yansıması olur. Kalıcı petrol şoku için sebep yok. Şu varsayım altında, bu gelişmelerin en azından Körfez'e ciddi şekilde sirayet etmeyeceği varsayımı altında böyle bir kriz beklemiyoruz.''

-''BİSİKLET, SINIF GEÇME HEDİYESİ KONUMUNDA''

BİSED Başkanı Önder Şenkol da, 1 milyon-1 milyon 100 bin adet bisiklet satılan Türkiye'de, bisikletin henüz ''sınıf geçme hediyesi'' konumundan sıyrılamadığını söyledi.

Türkiye ile benzer nüfusa sahip Almanya'da geçen yıl 4 milyon 700 bin adet bisiklet satıldığını kaydeden Şenkol, Avrupa ülkelerinden bisikletin yaygınlaştırılması konusunda yapılan teşviklere ve desteklere değindi.

MOTADER Başkanı Bayram Akgün ise motosiklet ve bisiklet sektörünün desteklenmesinin, ihracat artışı anlamına geldiğini belirterek, motosiklet sektör büyüklüğünün Türkiye'de, olması gerekenin beşte biri düzeyinde bulunduğunu anlattı.

MOTED Başkanı Ali Karakoç, AB uyum sürecinde bu alanda yapılan çalışmaların sektörü hızlandırdığını, bu alanda daha fazla desteğin sektörü büyüteceğini dile getirdi