"Bin otomobilin 17’si Türkiye’de üretiliyor, ağlanacak durumda değiliz"

ANASİAD Genel Başkanı Eyüp Kutlucan, “Dünyada 1000 otomobilden 17’si, TV ve buzdolaplarının 1000 tanesinden 200’ü Türkiye‘de üretiliyor. Yani öyle ağlanacak bir durumumuz yok. Kendimizi küçük görmeyelim." dedi.



Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Yıldırım İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘HAS Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu, Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Genel Başkanı Eyüp Kutlucan oldu. Kutlucan, güncel ekonomik olayları değerlendirdi.

Eyüp Kutlucan, ekonominin herkese göre farklı tarif edildiğini söyledi. İktidarın ekonomiyi çok güzel gösterdiğini, muhalefetin de tam tersine çok kötü tespitler yaptığını anlatan Kutlucan, “Ben siyasetçileri bir türlü anlamıyorum. Bu nedenle siyasetçi gibi ekonomiyi değerlendiremem. İşadamı olarak bir değerlendirme yaptığımda bardağın dolu taraflarını da, boş taraflarını da görebiliyorum.” dedi.
Türkiye’nin dünyanın 16. büyük ekonomisi olduğunu vurgulayan Kutlucan, “Dünyada 1000 otomobilden 17’si Türkiye‘de üretiliyor. Televizyon, buzdolabı gibi dayanıklı tüketim mallarının 1000 tanesinden 200’ü Türk malıdır. Yani öyle ağlanacak bir durumumuz yok. Biz kendimizi küçük görmeyelim. Yapmamız gereken birbirimize sarılarak, birbirimize dayanarak hızla ilerlemektir. Eğer birlik ve beraberlik içinde olursak üstesinden gelemeyeceğimiz tek bir sorunumuz yoktur.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de ekonominin en önemli sorunun sıcak para olduğunu söyleyen Kutlucan, sıcak para yerine gerçek yatırımcıların Türkiye’ye gelmesini sağlamak gerektiğini dile getirdi. Bunun için iş hayatını düzenleyen kanunların sil baştan yeniden yapılması gerektiğini anlatan Kutlucan, şöyle konuştu: “Bu konuda yaptığımız açıklamalar hükümetlerde yankı bulmaya başladı. Nitekim son yıllarda 1930’lu yıllardan kalma bazı kanunlar değiştirildi. Ama bunlar henüz yeterli değil.”

Türkiye’ye yeteri kadar yabancı yatırımcı gelmediği gibi bir dönem Türkiye’deki kötü koşullar yüzünden yerli sermayenin Türkiye dışına kaçtığını da vurgulayan Kutlucan şöyle devam etti: “Türkiye’de yatırım yapmak için onlarca klasör evrak, yüzlerce bürokrat imzası gerekiyor. Yatırım için yıllar geçiyor, ama yatırım izni aldıktan sonra da başka dertler ortaya çıkıyor. Bazı sivil toplum kuruluşları aslı astarı olmayan bilimsellikten uzak iddialar ile yatırımcının karşısına dikiliyorlar. Bunların neye hizmet ettiklerini anlamak mümkün değil. Haliyle sanayici ve işadamları başka ülkelere kaçıyor. Oysa başka ülkelerde sanayici el üstünde tutuluyor. En son Almanya’ya giden Bursalı işadamları için Hessen Eyaleti yöneticileri eskortlar tayin ettiler. Bizde ise sanayicinin, yatırımcının yüzüne bakan yok. Bu yanlış bir bakış açısıdır ve süratle değiştirilmelidir.”

Türk tüketicisinin yabancı mal düşkünlüğünün de ülkeye zarar verdiğini söyleyen Kutlucan herkesin süratle yerli ürünlere yönelmesi gerektiğini belirtti. Kutlucan, “Türkiye‘de çok kaliteli mallar yapılıyor. Geçmişte Türk malları konusunda oluşan ön yargıları artık terk etmeliyiz. Çünkü yabancı mal kullanarak aslında kaynaklarımızı başka ülkelere aktarıyoruz.” dedi.

Finlandiya’da bir cep telefonunun kullanma süresinin 24 ay olduğunu Türkiye’de ise sürenin 21 ay olduğuna işaret eden Kutlucan, “Dahası Finlandiya‘da herkes Nokia marka cep telefonu kullanıyor. Çünkü Nokia kendi mallarıdır. Almanya’da herkes Alman arabası kullanıyor. Bizde ise tam tersine herkes ithal ürün peşinde koşuyor. Bu zihniyet bizi batırır.” uyarısını yaptı.

HAS Parti İlçe Başkanı Ali Mollasalih de Türkiye’de sanayicinin önünün açılması gerektiğini söyledi. Sanayici ve işadamlarının Türkiye’nin kalkınmasında öncü role sahip olduklarını belirten Mollasalih, şunları kaydetti: “Bu ülkeye bir çivi çakmak isteyene, istihdam sağlayanlara her türlü kolaylığı sağlamak gerekiyor. Biz HAS Parti olarak doğru olanın, haklı olanın her zaman yanında olacağız. Türkiye’de sanayi artık gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkmalıdır. Bunun için sanayicimizin önündeki bütün engelleri kaldırmak gerekir. Bunu da HAS Parti iktidarı yapacaktır.”