Pınar Selek'in beraat kararına savcı itiraz etti

Mısır Çarşısı patlaması davasında Pınar Selek'e üçüncü kez verilen beraat kararına savcı itiraz etti. Mahkemenin gerekçeli kararını bekleyen savcı, itiraz gerekçelerini içerin dilekçesini hazırlayacak.

İtiraz dilekçesiyle birlikte dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilecek. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay‘ın bozma kararına direnmiş ve Pınar Selek ile birlikte Abdulmecit Öztük hakkında üçüncü kez beraat kararı vermişti. Savcı Saraç ise duruşmada Yargıtay kararına uyulmasını istemişti.

Mahkemenin beraat kararına itiraz eden Savcı Saraç, itiraz dilekçesini dün akşam mahkemeye bildirdi. Mahkemenin kararı, savcının itirazı üzerine kendisine iletilecek ve Savcı Saraç, itiraz gerekçelerini içeren dilekçesini hazırlayacak. İtiraz dilekçesi Mısır Çarşısı patlaması ve Selek ile Öztürk'ü içeren bölümlerin olduğu dosyaya konacak. Dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilecek.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen direnme kararını inceleyecek. Genel Kurul, yerel mahkemenin verdiği beraat kararını onaylarsa Selek ve Öztürk hakkındaki bu karar kesinleşmiş olacak. Ancak, kurul savcının itirazını kabul ederse Selek ve Öztürk’ün yargılanmasına yeniden başlanacak. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi de kurulun kararına uymak zorunda.

Pınar Selek Kimdir

Sosyolog, araştırmacı ve yazar. 1971 İstanbul doğumlu Pınar Selek, Notre dame De Sion Lisesinde ortaöğretimini tamamladı. Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji bölümünü birincilikle bitirdi. Aynı üniversitede sosyoloji yüksek lisansını tamamladı. Fransa’da Sophiantipolis UDEL Üniversitesinde ekonomi-politik dersleri aldı. Halen Strasbourg Üniversitesinde Siyaset Bilimi alanında doktora çalışmasını sürdürmektedir. Dışlananların ve birbirini dışlayanların ortak atölyesi olan “Sokak Sanatçıları Atölyesi”nin kuruluşuna öncülük eden Selek, Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi kurucularından ve aktivistlerindendir. Barış ve İnsan Hakları’yla ilgili çalışan birçok STK ve harekete destek vermektedir. Ayrıca Amargi Feminist Teori Dergisi editörlüğünü yapmaktadır.
Çeşitli dergilerde makaleleri yayınlanan ve bir dönem Özgür Gündem gazetesinde köşe yazarlığı yapan Selek'in EZLN Zapatist hareketin bildirileri ve Marcos'un mektuplarından oluşan “Ya Basta! Artık Yeter” adlı çeviri/derleme çalışması 1996 yılında Belge Yayınları'ndan; Ülker Sokak'ta travesti ve transseksüellerin dışlanmasını konu alan “Maskeler, Süvariler, Gacılar” adlı araştırması 2001 yılında Aykırı Yayınları’ndan; barış mücadelesinin ve genel anlamda tüm sol muhalefetin yaşadığı sorunların da ele alındığı "Barışamadık" kitabı 2004 yılında İthaki Yayınları’ndan; farklı sosyal koşullardan çok sayıda erkeğin askerlik deneyimleri hakkındaki anlatımlarına dayanan araştırması “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” kitabı 2008 yılında İletişim Yayınları’ndan çıktı. Bu kitabın Almanca çevirisi, 2009 yılında Orlanda Yayınevi'nden çıktı. Selek, aynı zamanda masal kitaplarıyla da tanınmaktadır: Su Damlası (Özyürek,2008), Siyah Pelerinli Kız (Şahmaran, 2009), Yeşil Kız (Özyürek, 2010)