Et kesim fiyatındaki düşüş rafa yansımadı

Ekonomisinin büyük bir çoğunluğu tarım ve hayvancılığa dayalı olan Burdur’da büyükbaş canlı hayvan kesim ücretleri düşüşe geçti. Kesim fiyatları düşmesine rağmen et satış fiyatlarının yerinde sayması tüketicileri üzdü. Kurban Bayramı sonrası büyükbaş canl



YETİŞTİRİCİLER DE DERTLİ
Canlı hayvan kesim ücretleri düşmesine rağmen yem fiyatlarının artması hayvan yetiştiricilerinin tepkisine neden oldu. Yetiştiriciler, 1 çuval et yemininin 35, bir çuval süt yeminin ise 36 TL’ye yükseldiğini kaydetti. Kesim fiyatının düşmesiyle besiciler daha az para kazanırken, etin satış fiyatı değişmediği için aracıların karında ise yükselme oldu.
Hayvan yetiştiricisi Fikret Tok, kar amaçlı hayvan yetiştirme döneminin bittiğini ifade etti. Yeni kredi çekip hayvan alan üreticilerin işinin daha zor olduğuna dikkat çeken Tok, şunları söyledi: "Önceleri az da olsa evin masraflarını karşılayabiliyorduk. Şimdi o da olmayacak, sadece hamallığını yapmış olacağız. Et ve süt fiyatları bu kadar düşük yem fiyatları ise yüksek oldukça biz üreticilerin işi çok zor. Bu arada şap hastalığı da Burdur üreticisini sıkıntıya sokuyor. Bizim hayvanlarımızda şu an hastalık yok ama çok tedirginiz.”
Süt fiyatlarının sabit kalışı ama yem fiyatlarının sürekli yükselmesinden üreticide, yem satıcıları da şikâyetçi. Kubilay Ticaret işletmecisi Ali Kubilay, her türlü hayvan yemine çuval başı 2 TL zam geldiğini, ancak yaklaşık bir yıldır süt fiyatlarının aynı olduğunu aktardı. Kubilay, "Buna karşılık yem fiyatlarına ise bir yıl içerisinde yüzde 40 zam yapıldı. Buda üretici için büyük sıkıntısı. Üretici hiç kar yapamıyor. Ancak beslediği hayvanların masrafını çıkarabiliyor. Son zamlarla birlikte sanırım onu da çıkaramayacak. Bizler bile sattığımız yemin ücretini zor alıyoruz. Süt para etmiyor üretici kazanamıyor bizde paramızı alamıyoruz.” dedi.