TİKA Başkanı Kulaklıkaya: Kırgızistan‘da 5 büyük projeyi hayata geçireceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın Kırgızistan resmi temasları çerçevesinde bu ülkede bulunan Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkanı Musa Kulaklıkaya, Ahıskalıların yaşadığı Mayevka köyünü gezdi. Kulaklıkaya, geçtiğimiz yıl yaşanan gös

TİKA Başkanı Kulaklıkaya: Kırgızistan‘da 5 büyük projeyi hayata geçireceğiz


Bu arada Musa Kulaklıkaya, Cihan Haber Ajansı‘na (Cihan) TİKA‘nın Kırgızistan kalkınma programı ve projeleri hakkında bilgini verdi. Kulaklıkaya Kırgızistan‘da geçtiğimiz yıl yaşanan siyasi gelişmeler ve kanlı olayları üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, kardeş halkın kaygıları paylaştıklarını söyledi. Başkan Kulaklıkaya TİKA ve Türk Kızılayı olarak, yaraların sarılması için çalışma başlatıklarını ve bölgede bazı projeleri hayata geçirdiklerinin altını çizdi. TİKA‘nın Mayevka köyünde 23 vatandaşın tahrip edilen evini yeniden inşaa ettiğini hatırlatan Kulaklıkaya ‘‘Önemli olan burada yaşayan insanların mutluluğudur. Duygularını paylaşmak için buradayım.‘‘ dedi.
    Kırgızistan‘ın bundan sonraki sürecinde barışın ve demokrasinin hakim olacağına inandığını kaydeden Kulaklıkaya, yeni hükümetin kurulması ile Başbakanı Erdoğan‘ın bu ülkeye ziyaret etmesinin anlamlı olduğunun altını çizdi.
    Etnik olayların yaşandığı Oş ve Celalabad‘ta hastane ve okul gibi halkın temel sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak kamu binaların tamir edeceklerini aktaran Kulaklıkaya, önemli 5 projeyi başlatacaklarını söyledi. Bunların bölgede hastanelerin onarımı ile donanımın yanı sıra bir poliklinik inşaası, bir okul inşaası ile Bişkek‘te askeri bir lisenin onarımı olduğunu kaydetti. Kulaklıkaya TİKA olarak Kırgızistan‘a 1992 yılından 2010 yılına kadar 21 milyon dolar harcandıklarını hatırlatarak, TİKA ile beraber diğer kamu kurum ve kuruluşların harcamalarının ise 468 milyon dolar olduğunu belirtti.
Musa Kulaklıkaya‘nın Mayevka köyü ziyaretinde Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov ile TİKA Bişkek Koordinatör Vekili Nurçin Yıldız eşlik etti.