Dekan, Din Adamlarından Kadavra Telkini Bekliyor

ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı ve Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behnan Alper, öğrencilerinin anatomi derslerinde kadavra (üzerinde çalışma yapılan ölü insan vücudu) olmadığı için plastik maketler üzerinde çalıştığını belirterek ‘‘Din a

ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı ve Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behnan Alper, yaptığı açıklamada, kadavranın kaliteli tıp eğitimi için önemli bir materyal olduğunu bildirdi. Kadavra ile çalışmanın yasal ve etik değerler açısından bazı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Alper, bu nedenle Türkiye‘de kadavra bağışının yeterli oranda olmadığına işaret etti. 

Batı ülkelerindeki kadavra bağışının bilime ve insanlığa hizmet etme bilinciyle yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Alper, ‘‘Pratik eğitim, tıp eğitiminin ayrılmaz bir parçası olduğundan kadavraya Türkiye‘deki diğer tıp fakültelerinde olduğu gibi bizim de ihtiyacımız var. Sadece bizim üniversitemizde değil, en eski ve köklü üniversitelerimizde bile bu sıkıntı uzun yıllardır yaşanıyor‘‘ dedi.

-PLASTİK MAKETLERLE EĞİTİM-

Kadavrasız bir tıp eğitiminin ‘‘kalitesiz eğitim‘‘ anlamına gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Alper, ÇÜ Tıp Fakültesinde eğitim gören bin 300 öğrencinin, hiç kadavra bağışı yapılmadığı için anatomi derslerinde, Türkiye‘ye ithalatla getirilebilen plastik insan maketleri üzerinde eğitim gördüğünü ifade etti.

Gerçeği ile bire bir uyumlu olan bu maketlerle geleceğin doktorlarını yetiştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Behnan Alper, ‘‘Maketlerle yapılan eğitimde bir geri kalma sıkıntısı yok. Ama tabi kadavranın gerçekliğini vermek çok da kolay olmadığı için kadavra bulma yolunda çabalarımız sürüyor‘‘ diye konuştu.

-KADAVRA VE YASALAR-

Kaynak: AA