Antalya 2011 yılına ihracat artışıyla başladı
Geçen yıl ihracatta 1 milyar dolarlık sınırı aşan Antalya, 2011 yılına da artışla başladı. Yılın ilk ayında Antalya’dan 74 milyon 239 bin 269 dolarlık ihracat yapıldı. 1-31 Ocak 2011 tarihleri arasında yaş meyve sebze ihracatı miktarda yüzde 9, değer bazı
Antalya‘dan yaş meyve sebze ihracatı, geçen yıla oranla miktarda yüzde 9, değer bazında ise yüzde 15 artarak 44 milyon 754 bin 551 dolar olarak gerçekleşti. Yaş meyve sebze ihracatında ilk sırayı yüzde 27 pay ile Rusya Federasyonu aldı. Yüzde 16 pay ile Almanya ikinci sırada yer alırken diğer ülkeler ise yüzde 14 pay ile Bulgaristan, yüzde 7 pay ile Romanya ve yüzde 6 pay ile Ukrayna olarak sıralandı.
Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, en fazla ihraç edilen ürünün geçtiğimiz yıla oranla miktar bazında yüzde 8, dolar bazında yüzde 10 artış gösteren domates olduğunu bildirdi. Ocak ayında 18 milyon 437 bin 454 dolarlık domates ihracatı yapıldığını kaydeden Satıcı, “Yaş meyve sebze ihracatının hemen hemen yarısını domates oluşturdu. Domatesi sırasıyla hıyar-kornişon, biber, nar ve portakal izledi.” dedi.
IRAK’A CANLI BİTKİLER İHRACATINDA REKOR ARTIŞ
Süs bitkileri ihracatı da 1-31 Ocak 2011 tarihleri arasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artarak 5 milyon 271 bin 821 dolar oldu. Ocak ayında en fazla ihracat artışı, yüzde 33 ile yosunlar ve ağaç dallarında görüldü. Bu ürün grubunu yüzde 32 artışla canlı bitkiler izledi. Kesme çiçekte ise yüzde 4 artış kaydedildi.
Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, ocak ayında toplam 31 ülkeye süs bitkileri ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi. Özellikle Irak pazarında Türk müteahhitlik hizmetlerine paralel olarak ağaç ve canlı bitkiler ihracatında yüzde 380 oranında rekor bir artış görüldüğüne dikkat çeken Bağdatlıoğlu, “Irak’a ihracatımız bu dönem 883 bin dolar oldu. Bu önemli artış bize dış mekan bitkileri ihracatının hareketlendiğini, Expo döneminde de bu hareketliliğin artarak devam edeceğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Sektörün en önemli ihracat pazarları sırasıyla Irak, Hollanda, Birleşik Krallık, Almanya ve Ukrayna oldu.
Bağdatlıoğlu, 2011 yıl sonu itibariyle sektörel ihracat hedefini 75 milyon dolar olarak belirlediklerini kaydetti. Bağdatlıoğlu, “Bu hedefe ulaşmak ve alternatif pazarlarda ihracatımızı geliştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Hedef pazar olarak belirlenen Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Avusturya, Macaristan, Almanya, Fransa, İsviçre’ye yönelik hazırladığımız proje kapsamında yapılacak yurtdışı tanıtım faaliyetleri ile sektörel ihracatımızı daha da arttırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
TEKSTİL İHRACATINDA AVRUPA ÜLKELERİ İLK SIRADA
Tekstil ve hammadde sektörü de 2011 yılına ihracat artışıyla başladı. Yılın ilk ayında tekstil ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,37 oranında artarak 8 milyon 874 bin 63 dolara ulaştı. En fazla ihracat yapılan ilk beş ülke arasında ilk sırayı yine Almanya aldı. Almanya’dan sonra en fazla tekstil ihracatı İtalya, Fransa, İngiltere ve ABD’ye gerçekleştirildi.
Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Azize Kalkavan, önümüzdeki yıl talep yönündeki beklentilerinin dünya ekonomisine yön veren Amerika‘nın global ekonomik krizden çıkıyor olmasından ötürü daha da yükseldiğini söyledi. “Beklentimizin ne kadar doğru olduğunu, 1 aylık süreçte ABD‘nin en çok ihracat yapılan 5 ülke arasına girmesiyle ispat ettik.” diyen Kalkavan, şu değerlendirmede bulundu: “Pazarları ve sektörün konumunu iyi analiz eden birliğimizin, önümüzdeki dönemde istikrarlı bir artışla yıl sonu hedefi olarak belirlediğimiz 130 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşacağına yürekten inanıyorum. Tekstil sektörünün değerli paydaşlarına, tüm sektörel olumsuzluklara rağmen gösterdikleri istikrar için teşekkürlerimi sunuyorum.”