Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta Giresun'da

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, "Biz gelecek nesillerimize bu güzelliklerin fotoğraflarını değil gerçeklerini göstermek zorundayız.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta Giresun'da
Yani devlet olarak yasaklayıcı değil insanlarımızı bu güzelliklerde yaşasın ama bozmadan bu güzelliklerden faydalansın." dedi.

Balta, düzenlenen `Mera, Yaylak ve Kışlak Alanlarında Yöresel Doku ve Mimariye Uygun Geçici Yerleşim Yerlerinin Belirlenmesine Dair Yönetmelik Hazırlık` çalıştayına katılmak üzere Giresun’a geldi. Sabah saatlerinde Vali Dursun Ali Şahin’i makamında ziyaret eden Balta, burada yaptığı konuşmada, Giresun’da olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki yaylalarda yaşanan sorunlara değinen Balta, "Bizler bakanlık olarak bu sorunları biliyoruz. Köylerimizde, kırsalımızda, meralarımızda da bu sorun var. Devlette bu sorunu çözmek için çalışıyor." diye konuştu. Kronikleşmiş sorunların bir müddet sonra ortadan kaldırmayı amaçladıklarını anlatan Balta, bu doğal güzelliklerin en kutsal varlık olan insana en güzel şekilde sunmayı istediklerini ifade etti. Balta, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanımızın bundan faydalanmasıdır. Yasaklamak değil. Ama insanlarımızda bu yeşilliklere, bu güzelliklere gelecek nesillere bozmadan aktarmak görevimiz. Biz gelecek nesillerimize bu güzelliklerin fotoğraflarını değil gerçeklerini göstermek zorundayız. Yani devlet olarak yasaklayıcı değil insanlarımızı bu güzelliklerde yaşasın ama bozmadan bu güzelliklerden faydalansın. Bunun da ortasını bulmak lazım. Bunun için buradayız. İnşallah arkadaşlarımızın yapacağı çalışmalar neticesinde bunlar ortaya çıkacak. Yani yaylalarımızda, meralarımızda bu doğal güzelliklerimiz koruyacağız. Gelecek nesillere de bu güzellikleri bırakmamız lazım. Hem köylerde yaşan insanlarımız, hem yaylalarda yaşayan insanlarımız bu bilinçle, bu duyarlılıkla olmalı. Onların da bunları düşündüğünden eminiz. Bu yapılar özellikle betonlaşmayı aşırı derece arttığı süre içerisinde sadece doğayı bozmuyor, alt yapı sorunlarını bunlardan çıkan çevresel sorunlardan çıkan zararları insanlarımızla hep beraber yaşıyoruz. Özellikle bu güzelim yaylalarımızı doğayı koruyup kollamak hepimizin görevi."

Giresun Valisi Şahin: Yaylalarda mutlaka bir değişiklik gerekiyordu
Bakan Yardımcısı Balta ziyaretin ardından bir otelde yapılan çalıştaya katıldı. Çalıştaya katılan Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, burada yaptığı konuşmada, yaylalardaki çarpık ve çirkin yapılaşmaya dikkat çekti. “Yayla, mera, kışlak bizim için önemli bir üç kavram Selçuklu’dan, Osmanlı’dan günümüze kadar gelen ve hala geleneği sürdüren üç kavram.” diyen Vali Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kavramların bugüne kadar yönetimi birbirinden pek de farkı olmamış, oradaki yaşayan insanlarımızın bir bölümünün tamamen insani yaşantı dışında yaşamaları söz konusu olmuştur. 1998 yılına kadar buralarda büyük değişiklikler olmamıştır. Önceden hayvanlarıyla birlikte olma olgusu insanların artık kendini bırakmış sadece insanlara güzelim oksijeni sıcaktan gürültüden kaçma gibi nitelenmeye başlamıştır. 1998 yılındaki mera kanunundaki düzenlemelerde yaylalardaki imara yer verilseydi bugünkü zor duruma dönüşmezdi."
Yaylalardaki yapılaşmaya gösterilen hoşgörü ve acıma doğrultusunda 2008 sonrası Giresun yaylalarında 10 bine yakın bina yapıldığının altını çizen Vali Şahin, "Bu bir hoşgörü ve acımanın sonucu olmuştur. Kanunlarımız var ama yeteri kadar yetişemedik. Yaylalarda mutlaka bir değişiklik gerekiyordu. Yaylalar artık çevirgelerle işgal edilmeye başladı. Önceden gecekondulaşma vardı. Artık yayla kondulaşma başladı. Bunun sonucu da yaylalarda derme çatma binalar yapımıyla yaşantı düzelmez. Buna çeki düzen vermek gerekiyordu. Yaylalarda imarlaşmanın gelmesiyle bu düzen verildi. 1 maddelik kanununla bunu başaracağımıza inanıyoruz. Bu çalıştayla güzel fikirler ortaya çıkacağına inanıyorum. artık eskiye bakmadan hoş olmayan durumlara son vermek lazım."
Düzenlenen çalıştaya, Ordu Valisi Orhan Dügün, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, TURSAB yetkilileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldı.