Devecipınar Damızlık Üretim Çiftliği, Günlük 18 Ton Süt Üretiyor

Yozgat Valisi Necati Şentürk, Devecipınar Damızlık Üretim Çiftliği`nde günlük 18 ton süt üretimi yapılarak, Yozgat ve bölgesinin süt ihtiyacının karşılandığını söyledi.


Boğazlıyan ilçesine bağlı Devecipınar beldesi yakınlarında Tarım Kredi Kooperatifleri, Yozgat İl Özel İdare Müdürlüğü ve Başak Yem ortaklığıyla 10 bin dekarlık alanda, 2005 yılında hizmete açılan 2 bin 500 kapasiteli büyükbaş hayvan üretme çiftliğinde ithal edilen ineklerle hayvan sayısı bin 800’e ulaştı.

Devecipınar Çiftliği`nde ithal olarak Amerika’dan getirilen ineklerle birlikte, çiftlikte bin 200 sağmal inek olduğunu belirten Vali Şentürk, "Çiftlikte daha önce 500 adet sağmal ineğimiz vardı. Amerika’dan getirdiğimiz ithal ineklerle bu sayı bin 250’ye çıktı. Şu an sağmal hayvanlardan günlük 18 ton süt üretimi gerçekleşmektedir. 2012 yılı içerisinde sağmal hayvan sayısını artırarak günlük 30 süt üretimi yapılması planlanmaktadır." dedi.

Çiftlikte günlük süt üretim kapasitesini 18 tondan 30 tona çıkarmayı amaçladıklarını ifade eden Vali Şentürk, "Çiftliğimizde daha önce 12 ton süt üretimi yapılmaktaydı. Ama ithal ettiğimiz sağmal hayvanların da sağıma başlamasıyla burada günlük 18 ton süt üretimi yapılmaktadır. Önümüzdeki yıl içerisinde biz bu rakımı 30 ton’a çıkartarak Yozgat ve bölgesinin süt ihtiyacını karşılayacağız. Tabi biz bu sütleri bölgemizde ve Kayseri bölgesinde süt ürünleri işleyen ve süt ürünlerine sahip olan büyük firmalara satıyoruz. Çünkü bir kısım fabrikalar ve kuruluşlar süt bulmakta zorluk çekiyorlar. Hatta bizden şu anda süt isteyen büyük firmalar var. Yine bu kapsamda her yıl 500 erkek ve 500 dişi yavru satmak durumundayız. Buradaki amacımız, buradaki yerli hayvan ırkının değişmesine katkıda sağlamak. Bunların hepsinden önemlisi ise örnek bir çiftlik olarak Türkiye’ye örnek gösteriliyoruz." diye konuştu.

Devecipınar Çiftliği`nin Türkiye’de örnek olarak gösterilen çiftlik olduğuna dikkat çeken Vali Şentürk, şöyle konuştu: "Tarım Kredi Kooperatifleri, Ankara’da böyle tesis kurmak isteyen işadamlarını, önce Devecipınar Damızlık Hayvan Üretme Çiftliği`ne yönlendiriyor. İşadamları burayı gezerek hayranlıklarını belirtiyor. Çiftliğimizde son derece modern teknoloji kullanıyoruz. İşletmemizde kullandığımız bu teknoloji Avrupa’nın da üzerinde kullanılan bir teknolojidir. Biz bilimin kurallarına uygun bir üretim yapıyoruz. Bu çok önemli bir gelişmedir. Ayrıca hükümetin tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik ciddi destekleri var. Bu destekler sayesinde inşallah birkaç yıla kadar ülkemizde ve Yozgat’ımızda tarım ve hayvancılık istenilen noktaya gelecektir."