Deprem Dededen Öğrencilere Eğitim

Prof.

Dr. Ahmet Mete Işıkara, yeni binalarda bir sıkıntı olacağını düşünmediğini, eski binaların acilen gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Güvenli zemin yoktur sağlam bina vardır" dedi.

Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneği (AHDER) ve Standard Profil`in işbirliği ile Demirtaş Tarık Çevikel İlköğretim Okulu öğrencilerine deprem eğitimi verildi. Buttim Konferans Salonu`nda yaklaşık 450 öğrenci ile bir araya gelen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, öğrencilere deprem konusunda bilgi verdi. Konferansa Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler, İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı ve öğretmenler katıldı. Işıkara, deprem öncesinde, anında ve sonrasında yapmaları gerenleri çocuklara anlattı. Gülenbir öğrenciye seslenen Işıkara, "Senin yaşındaki çocuk Van`da okula gidemiyor. Senin yüreğinin titremesi lazım. O senin kardeşin, arkadaşın. Senin sıcak evin, okulun var. Ama o kardeşinin Van`da evi yok, çadırda yaşıyor. Okulu hasarlı, çadırda okuyup öğrenmeye çalışıyor. Gülmek yerine düşünmeniz lazım" dedi.

Türkiye`nin bir deprem ülkesi olduğunu anlatan Işıkara, şöyle konuştu: "Bursa birinci derece bir deprem bölgesi. Büyük bir depreme sahne olabilecek bir şehrimiz. 17 Ağustos depreminde olduğu gibi, İzmit Körfezi`nde küçük küçük depremlerin kümelendiği bir yer vardı. Aynı kümelenme Gemlik`de de var. Dolayısıyla Bursa`da yaşayan kişiler olarak, muhtemel bir depreme hazırlıklı olmamız lazım. Bugün çocuksunuz ama yarın doktor, eczacı, hakim olacaksın. Türkiye`nin çeşitli yerlerinde görev yapacaksınız. Onuniçin depremden korunma yollarını öğrenmelisiniz. Japonya`da, Amerika`da birşey olmuyor diyen sizlersiniz. Bunun temelinde eğitim yatıyor. İşte bu çabanın önemli bir hedefi de o bilgiyi sizle paylaşmaktır. Depremden korunmanın ilk önde geleni güvenli yapı, evimizdeki eşyalar, deprem anında doğru davranmak ve deprem sigortası yaptırmaktır." BURSA`NIN BİNA ENVANTERİ ÇIKARILMALI Bursa`da bir bina envanteri çıkarılması gerektiğini belirten Işıkara, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bina envanterinde, özellikle kadayıf gibi yassı olabilecek binaların tespit edilmesi lazım. Çünkü ağır hasarlı bir binadan sağ çıkarsınız. Ama yassı kadayıf dediğimiz şekilde hasar alan bir binadan sağ çıkma ihtimaliniz çok az. Dolayısıyla büyükşehir belediyesinin bina envanterini çıkarıp, bu tarz hasar görebilecek binaları mutlaka belirlemesi ve de boşaltması gerekiyor." Sakarya`da bu işe başlandığını anlatan Işıkara, şunları söyledi: "Yurt imkanı sınırlı olduğu için öğrenciye verilen binalar şimdi tek tek boşaltılıyor. Eskiden o binalara bilir kişi marifetiyle orta hasarlı raporu verilmiş. Yazık, o çocuklar bizim geleceğimiz. Yaşadığımız bu acı dersler ile deprem konusunda mesafe alıyoruz ama daha çok çalışmamız lazım. Hep eleştirmeyelim, birbirimizi destekleyelim. Son alınan karar çok güzel bir karar. Seçimi kaybedersem kaybedeyim diyor Başbakanımız. Köprülere, kritikbinalara, okullara hastanelere bakacaklar. Hastanelerin ayakta kalması lazım, ulaşımın aksamaması lazım. Yeni binalarda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Güvenli zemin yoktur, sağlam bina vardır. Mühendislik görmüş olan TOKİ binalarını güveniyorum. 1999 depreminde bir tane günah keçisi buldular. Hepsini Veli Göçer mi yaptı? Birçok müteahhidin binası yıkıldı."
Kaynak: İHA