Toyota Ceo’su Özer: Türkiye, Araba Üretmek Kadar Satışını Da Düşünmeli

Toyota Genel Müdürü ve CEO’su Orhan Özer, Türkiye’nin 2023 yılına kendi markasını üretmiş şekilde girmesi gerektiğini, ancak araba üretmek kadar satmanın da önemli olduğunu söyledi.

Özer, “Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri ve Dünyanın ilk 10 ekonomisi düşüncesi açısından bir araba markasına sahip olma fikri son derece doğru. Ama araba yapmakla bitmez, onun satışı önemli.” dedi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) 7. Profesyoneller ve Başarılı Yöneticilerle Sektörler Kongresi başladı. Uludağ Üniversitesi İşletme Topluluğu tarafından geleneksel olarak düzenlenen Sektörler Kongresi sektörün önde gelen isimlerini ağırlayacak. İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesinde düzenlenen kongreye katılan Toyota Genel Müdürü ve CEO’su Orhan Özer, Türkiye’de üretimi düşünülen yerli otomobil başta olmak üzere gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.
Orhan Özer, bir öğrencinin Türkiye’nin yeni araba üretmesi konusundaki sorusuna, “2023 yılı itibari ile hükümetin ciddi makro hedefleri var. Türkiye’nin yeni araba üretilmesine bu çerçevede bakıyor hükümet. Bu çerçevede bakıp Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmiş bir ülkenin bir araba markasına sahip olması gerekir diye düşünüyor. Ben haksız olduklarını düşünmüyorum. Doğru düşünüyorlar. Ama araba yapmakla bitmez, onun satışı önemli.” şeklinde cevap verdi.
Kendilerinin de ilgili bakanlara bu konuda çeşitli raporlar verdiklerini anlatan Özer, sözlerini şöyle tamamladı: “Kolay iş değil, Teknik kısmı en kolay; biz bunu yapar mıyız, motor yapar mıyız? Bilmem ne. Onların hepsi lafı güzaf. Zor olan kısmı bunun benimsenip satılabilmesi. Ama devlet, hükümet ciddi bir güçtür. Bizler mikro bazda, onlar makro bazda düşünür. Bizim için sabit olan paramette onlar için değişken olabilir. Bu nedenle bildikleri düşündükleri bir şey vardır diye düşünüyorum. Ben olumlu bakıyorum açıkçası.”

"2011`İ 2 MİLYAR DOLAR CİRO İLE KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"
Özer, ekonomik krize rağmen 2010 yılında 8,5 milyon araba sattıklarını belirterek, 2011 yılını ise tahmini 2 milyar dolar ciro ile kapatmayı hedeflediklerini anlattı. Toyota Türkiye olarak 1990 yılında kurulduklarını anlatan Orhan Özer, “1994 yılında üretime başladık. İlk ihracatımızı 2002’de gerçekleştirdik. Toyota üretime başladığında otomobil üretimine yeni bir kalite anlayışı geldi. Türkiye’de, 2002 yılında yaptığımız ihracat ile de yoğun ihracat konusunda öncülük ettik.” dedi.
Üretimlerinin yüzde 90’ını ihracat ettiklerini anlatan Özer, “İhracat odaklı bir şirketiz. 2001 yılına kadar sadece iç piyasa için üretim yaparken, 2002 yılında ihracata başladık. Bu tarihten itibaren çok hızlı bir büyüme içine girdik. Yatarım tutarımızı 1,2 milyar euroya, üretimimiz 170 bin adede ulaştı. 2006 yılında Türkiye’nin ihracat lideri olduk.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’YE 14 MİLYAR DOLAR İHRACAT GELİRİ SAĞLADIK”
Türkiye’ye bu güne kadar 14 milyar dolar tutarında ihracat geliri sağladıklarını anlatan Orhan Özer, şöyle devam etti:
“Global ekonomik kriz nedeni ile üretimimiz son 5 senedir oldukça düşük seviyede ancak, yinede üretimimizin yüzde 90’ını ihraç ediyoruz ve yeniden bir yükselme trendi yakaladık. Bu trendin önümüzdeki yıllarda en pik nokta diye gördüğümüz 170 binler seviyesi üzerine çıkacaktır. Bu tür çabalarımız şirketimizde ki üretim sayısını artırmak. Bunun ışıklarını görüyoruz geçen hafta gelen yeni modelimizi de gördünüz. Bu bize en üst seviye noktasına çıkaracak ve daha ilerisi arayışı içinde olacağız.”
Sakarya’da üretim yaptıkları için bu kenti sosyal yönden de katkıda bulunduklarını anlatan Toyota CEO’su Özer, bir öğrencinin "Toyota’nın bir modelinin piyasadan çekilmeye başlandığı söylentileri hakim. Bu sizi nasıl etkiledi." şeklinde ki sorususa karşılık, “2010 yılı başında fren sistemi veya gaz pedalının takılması gibi ciddi problemler Amerika’da ortaya atıldı. Fakat Toyota başkanı çıkıp Amerika’da herkesin önünde eğildi ve özür diledi. Yani ciddi bir problem yok özür dilemek gerekmiyor aslında ama Toyota’nın başkanı; ‘neyin ne olduğu önemli değil, eğer müşteri öyle algılıyorsa biz özür dileriz’ dedi.” diye konuştu.
2011 yılı başında Amerika Transportaişen dairesi ile Nasa’nın birlikte Toyota’nın bu tereddütlü araçları üzerinde yaptıkları bir yıllık çalışmayı açıkladıklarını anlatan Özer, şunları söyledi:
“Araştırma sonunda 2011 yılı başında Toyota’nın tamamen hatasız olduğu yayınlandı ve duyuruldu. Duydunuz mu? duymadınız. Küçücük haberler yapıldı. Bunu yaymak, bağırarak bunu söyleme lüzumu da hissetmedi Toyota. Çünkü bizim kültürümüz tevazu, saygı ve fazla gürültü etmeden sessizce hareket etmektir.”
Toyota’yı suçlayan ajansın sahibinin daha sonra kızına Toyota araç satın aldığını belirten Orhan Özer, “Toyota’yı suçlayan ajanslar tarafından basın toplantısı yapılarak o ajansın patronu ‘yarın kızıma Toyota alacağım’ dedi. Öyle bir sorun yok. İmaj olarak ise tabi ki olumsuz etkisi oldu. Fakat bizim kalitemize inananlar yeniden Toyota’da ısrar etti. Yapılan ankette yüzde 85’i yeniden Toyota alacaklarını söyledi.” ifadelerini kullandı.
O haberlerin satış yönünü de olumsuz etkilemediğini aktaran Özer, “Bu yıl satışlarımız biraz düşecek bu da ondan değil. Tsunami bizi vurdu. Fabrikalarımıza zarar gelmedi ama yan sanayilerimiz zarar gördü, toplum zarar gördü ve son olarak ise Tayland’da ki sel felaketi bizi vurdu.” şeklinde konuştu.