İran, Afganistan'da Yabancı Üslere Karşı Çıktı

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, yabancı güçlerin ülkeden çekilecek olmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Salihi, 2014`ten sonra dış güçlerin bu ülkede kalmaya devam etmesine karşı çıkacaklarını ifade etti.


Almanya`nın Bonn şehrinde yapılan Afganistan toplantısında konuşan Ali Ekber Salihi, "Komşu Afganistan`ın istikrar ve güvenliği İran için kritik önemdedir." dedi ve yabancı güçlerin varlığının istikrara katkı sağlamayacağını vurguladı. Salihi, özellikle bu ülkede yabancıların daimi askeri üsler edinmelerine karşı çıktı.


Salihi ayrıca, yabancı güçlerin Afganistan`da yerleşim bölgelerini hedef alan hava saldırıları da dahil olmak üzere insan hakları ihlallerini kınadı.


İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ise neredeyse 30 yıldır Afganistan meselesiyle yakından ilgilendiklerini belirterek, bu ülkeye desteklerinin devam edeceğini vurguladı.


Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise ülkesi ile Afganistan`ın benzer süreçlerden geçtiklerini belirtti. Zebari, her iki ülkenin de işgale uğradığını ve komşuları tarafından içişlerine karışıldığını söyledi. Irak Dışişleri Bakanı, her konuda Afganistan`la tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını kaydetti.