Dink Davasında Avukatlar Mütalaaya Karşı Savunma Yapıyor

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada avukatlar mütalaaya karşı savunmalarına başladı.

Dink ailesi avukatları, Genelkurmay Başkanlığı’ndan yargı makamına, siyasilerden medyaya kadar herkesin Dink’in öldürülmesinde ve faillerin ortaya çıkarılmamasında etkisi olduğunu savundu.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 22. duruşmaya tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ile Yasin Hayal getirildi. Tutuksuz sanık Mustafa Öztürk duruşmaya katılırken Hrant Dink’in ailesi gelmedi. Mahkeme başkanı Rüstem Eryılmaz ilk olarak dosyaya gelen evrakları okudu. Cinayet günü, olay bölgesinde telefonla konuşan şahısların belirlenmesi amacıyla HTS kayıtlarının istendiği Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan (TİB) yazının geldiğini belirten Eryılmaz, Dink ailesinin avukatlarına, savcının mütalaasına karşı görüşlerini bildirmesi için söz verdi.

Avukat Fethiye Çetin, mütalaaya karşı görüşlerini belirtmeden önce, TİB kayıtlarının geçtiğimiz Cuma günü ellerine ulaştığını belirtti. Çetin, “Binlerce kayıt olduğunu gördük. Bu nedenle de inceleme ve araştırılması uzun sürecek” dedi. Çetin, Şafak Sokak ve Halaskargazi Caddesini gören tüm baz istasyonu kayıtları için tedbir kararının alınmasını yineledi. Çetin, “Baz istasyonlarının sinyal alım kapasitesi dolduğu zaman bir başka baz istasyonuna sinyal aktarılıyor. Elimizdeki raporların hangi istasyondan sinyal alındığına dair net bir çalışma yapamadığımız için bu kayıtların silinmemesi amacıyla tedbir kararı alısın.” talebinde bulundu.
İki bölümden oluşan esas hakkındaki görüşlerini mahkeme heyetine sunan Çetin, birinci bölümde, “Dink Kimdir? Neden Öldürüldü? Bu Cinayetin Tarihsel ve Siyasal Arka Planı’ndan” bahsedildiğini, ikinci bölümde ise sanıklar ve kamu görevlilerinin ihmalinin tartışıldığını ifade etti. Görüşlerini hazırlarken, geçtiğimiz aylarda intihar eden Dink ailesi avukatlarından Hakan Karadağ’ın çalışmalarından faydalandıklarını söyleyen Çetin, “Bu yüzden, görüş metnimizin altına O’nun adını da yazdık. İmzası yok ama onu saygıyla anıyoruz ve görüşümüzü ona ithaf ediyoruz.” dedi.

Çetin, Dink’in neden hedef seçildiğini, cinayete giden süreci ve cinayet sonrasında işletilmediğini belirttiği süreci Hrant Dink’in yazılarıyla anlattı. Çetin, ayrıca Dink’in, 5 Haziran 1998 tarihli “Ruh Halim”, 22 Haziran 2001 tarihli “Az Buz Değiliz”, 24 Şubat 2006 tarihli “Biraz Dertleşelim”, 21 Nisan 2006 tarihli “İbadetse Eğer Demokratlık” ve ölmeden bir hafta önce yazdığı “Ruh Halimin Güvercin Tedirginliği” ve öldürüldüğü gün yayınlanan “Neden hedef seçildim” yazılarını da mahkemeye verdi. Bu yazıları duruşmada okuyan Çetin, “Genelkurmay Başkanlığı’ndan yargı makamına, siyasilerden medyaya kadar herkesin Hrank Dink’in öldürülmesinde ve faillerin ortaya çıkarılmamasında yeri vardır.” diye konuştu.

Duruşma avukatların savunmasıyla devam ediyor.