Rumlar, Doğalgazı Türkiye Üzerinden Avrupa'ya Sunmayı Planlıyor

Rum Ticaret ve Sanayi Bakanı Praksoula Antoniadou, 12.

parselde bulunan doğalgazın kalitesinin çok temiz olduğunu söyledi. Bakan, 12. parseldeki doğalgazın değerinin 100 milyar doları geçtiğini, bu miktarın ise Kıbrıs’ın 210 yıllık ihtiyacını karşılamaya yeteceğini iddia etti.

Rum Bakan Antoniadou, Rum hükümetinin doğalgazın pazarlara sunulabilmesi için 3-4 yıl sürmesi beklenen gerekli altyapı çalışmalarını hemen başlatmayı planladığını söyledi. Öte yandan doğalgazın sıvılaştırılması çalışmalarının ise daha uzun süreceği belirtildi. Bölgede petrol de bulunabileceğini söyleyen Rum Bakan, Noble Energy ile yapılan anlaşmanın ise sadece doğalgazı kapsadığını ifade etti. Rum Bakan, önümüzdeki dönemde enerji ve diğer alanlarda bölgeye yatırım yapmak isteyenlerin ilgisinin daha da artmasını beklediklerini ifade etti.

RUMLAR’IN TÜRKİYE PLANI
Geçtiğimiz haftalarda Kıbrıs Rum Yönetimi, tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) doğalgazın deniz altından geçirilecek bir boru hattı ile Girit’e taşınmasının teknik olarak mümkün olmadığını açıklamıştı. Rum hükümeti kaynakları, yapılan araştırmalar sonucunda deniz tabanından alınan veriler ışığında boru hattı inşasının büyük güçlükler içerdiği tespit edilmişti. Kıbrıs ve Girit arasında deniz tabanında büyük bir dağın yükseldiği anlaşıldı. Bu da hattın inşa edilmesini neredeyse imkansızlaştırmanın yanında maliyetini de çok arttırdığı belirlendi. Bir diğer önerilen çözüm ise çıkarılacak doğalgazın geçen yaz Mari Deniz Üssü’nde meydana gelen patlama bölgesine çok yakın bir yerde inşa edilecek merkezde sıvılaştırılması. Daha sonra ise gemilerle önce Yunanistan’a oradan da Avrupa’ya taşınması planlanıyor.

Rum yetkililerin bir diğer planı ise Türkiye’nin Kıbrıs’ta çözüm konusunda tutumunu yumuşatarak yapıcı bir rol üstlenmesi. Kıbrıs sorunu çözümlendiği taktirde doğalgaz, Türkiye üzerinden Avrupa’ya sunulabilir. Kuzey Kıbrıs’tan Türkiye sahillerine olan mesafenin yaklaşık 40 kilometre olması, boru hattının inşasına hem imkan veriyor hem de maliyeti çok daha düşük. Bu şekilde Nabucco projesine ilişkin oluşan soru işaretlerine bir cevap teşkil edebileceği de vurgulanıyor.

GAZ MANŞETLERDE
Bu arada Rum gazeteleri, 12. parselde doğalgaz rezervine ulaşılmasını manşetten verdi. “İyimserlik gazı”, “Tarihi gün”, “200 yıl için gaz”, “Kıbrıs, enerji haritasında” gibi başlıklar kullanıldı. Gazeteler, Kıbrıs için yeni bir dönemin başladığına dikkat çekti. Yunan gazeteleri ise 12. parselde doğalgaza rastlanmasının Türkiye’yi yeni tehditlerde bulunmaya sevk edeceğini iddia etti. Rum ve Yunan tarafının muhtemel gerginliklere cevap verme adına koordinasyon halinde bulunduklarının altı çizildi.