Karargah'ı MİT çökertti

Yeniden toparlanma sürecine giren Devrimci Karargâh hakkında MİT, "çok gizli" bir rapor hazırladı.

Polis, MİT'in raporu doğrultusunda büyük bir bombalı saldırı hazırlığındaki örgüte operasyon yaptı Devrimci Karargâh örgütünün, Milli İstihbarat Teşkilatı'nca (MİT) hazırlanan çok gizli bir raporda yer alan bilgilerle büyük bir eylem öncesinde çökertildiği ortaya çıktı. SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün edindiği bilgilere göre İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, 12 Mart'ta MİT tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bir üst yazıyla gönderilen 102 sayfalık rapordaki bilgiler doğrultusunda soruşturma başlattı. "Devrimci Karargâh Örgütü Etüdü" adlı raporda 2005'te kurulan örgütün yeniden toparlanma süreci, örgütün genel yapısı, kuruluşu, liderleri, mensupları, amaçları, stratejileri, hedefleri, yapısı ve PKK ile bağlantısı anlatıldı. Örgüte bu rapordaki bilgiler doğrultusunda 9 aylık teknik ve fiziki takibin ardından polis operasyon yaptı. Böylece örgüt, 27 Nisan 2009'da Orhan Yılmazkaya'nın öldürüldüğü operasyondan sonra 6 Aralık 2011'de bir kez daha çökertilmiş oldu.

ESRARENGİZ LİDER KAYA
MİT'in, raporu hazırlamadan önce Devrimci Karargâh örgütünü, yabancı gizli servislerle olası bağlantılarınıda gözönüne alarak analiz ettiği öğrenildi. Raporda örgütün hem illegal, hem de legal kanatta yeniden toparlanma sürecine girdiği kaydedildi. Hücrenin yöneticiliğini yapan ve aynı zamanda askeri kanat sorumlusu olduğu belirtilen Bayram Akdoğdu'nun, Devrimci Karargâh'ın Avrupa'daki esrarengiz lideri olduğu iddia edilen Serdar Kaya'nın talimatıyla ikinci kez örgütü canlandırmak için görevlendirildiği öğrenildi.

BOMBA PKK'DAN
Rapora göre, örgütün illegal unsurları Kuzey Irak'ta PKK'lılar tarafından eğitilirken, İstanbul'daki örgüt mensupları, örgütsel kitap ve dergi çıkaracak bir yayınevi kurmayı planlıyordu. Örgütün illegal kanadı, aralarında AK Parti binalarının da olduğu çeşitli hedeflere ve devlet büyüklerine bombalı saldırı düzenlemeyi amaçlıyordu. Akdoğdu'nun Cemil Bayık ve Mustafa Karasu gibi PKK'nın üst düzey yöneticileriyle görüştüğü belirtildi. MİT, Bayık'ın talimatıyla örgütü Kuzey Irak'ta patlayıcı madde verildiğini tespit edip, eylem planında saldırı aşamasına geçilince polise bilgi verdi. MİT'in hazırladığı rapordaki bilgilere göre, örgüt PKK'dan alınan patlayıcıyı dikkat çekmemek için partiler halinde Türkiye'ye sokup İstanbul'da depoluyordu. Patlayıcılar yüzlerce kiloyu bulunca saldırılar düzenlenecekti.

AKDOĞDU TUTUKLANDI
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, MİT'ten gelen rapor üzerine İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na 22 Mart'ta B.05.1.EGM.4.34.4672/ 14882 sayılı yazı yazdı. Soruşturmayı yürütmek üzere Özel Yetkili Savcı İsmail Tandoğan görevlendirildi. Örgüt üyelerine yönelik teknik takip kararı alındı. Tandoğan operasyon için düğmeye bastı. Polis 6 Aralık'ta yaptığı operasyonla 19 kişiyi yakaladı. Aralarında Akdoğdu'nun kardeşlerinin de olduğu 5 kişi serbest bırakıldı. Bayram Akdoğdu'nun da aralarında bulunduğu 14 kişi tutuklandı.

BOMBANIN ADI ÇİKOLATA
Devrimci Karargâh'a yönelik son soruşturma kapsamında Bayram Akdoğdu'nun yakınlarının telefonları dinlemeye alındı. Polisin teknik takibi sırasında avukat Halit Bostancı ile Bayram Akdoğdu'nun ablası Sevda Akdoğdu arasında gerçekleşen bir görüşmede Bayram Akdoğdu'nun büyük bir eylemde kullanmayı planladığı patlayıcıların "çikolata" şifresiyle ifade edildiği belirlendi. Polisin Sevda Akdoğdu'ya sorgusunda "Çikolatadan kasıt ne?" diye sorduğu ancak cevap alamadığı öne sürüldü. Bayram Akdoğdu'nun kardeşi Cem Akdoğdu'nun ise ifadesinde, örgütün eylemde kullanmayı planladığı patlayıcıların akıbetiyle ilgili bilgiler verdiği kaydedildi. İddiaya göre Cem Akdoğdu, bir yakınlarının evinde saklanan bir poşet dolu patlayıcı malzemeyi çöp konteynerına attı. Bayram Akdoğdu ise kardeşine, "Mahalleyi havaya mı uçuracaksın?" diyerek aldığı bombayı bilinmeyen bir yere götürdü. Polis bombayı bulmaya çalışıyor.

11 EYLÜL BENZERİ SALDIRI
Gözaltına alınan şüphelilerden biri İstanbul Pendik'te oturuyor ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda harekât memuru olarak çalışıyordu. Polis, bu şüphelinin mesleğinden yola çıkarak Sabiha Gökçen'i daha önce de hedef alan Devrimci Karargâh'ın İstanbul'daki patlayıcılarla bu havalimanında eylem yapmayı planladığı ihtimali üzerinde duruyor. Örgütün, 11 Eylül tarzı bir terör saldırısı için üs olarak seçtiği Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçak bakım şirketinde eleman sızdırdığını, ancak polisin örgütü çökertmesinden sonra eylemin yapılamadığını SABAH ortaya çıkarmıştı. SABAH'ın 9 Kasım 2009'da sürmanşetten yayınladığı haberde örgütün tıpkı Sabancı suikastında Fehriye Erdal'ın Sabancı Center'da işe konulması gibi, bir şirkete eleman yerleştirerek saldırı planladığı belirtilmişti.