Maraş'ta 'katliam' gerginliği

Maraş katliamında ölenleri anmak isteyen gruba jandarma müdahale etti.

Kahramanmaraş'ta 24 Aralık 1978 tarihinde meydana gelen olayların yıldönümünü anmak isteyen grup, Pazarcık ilçesine bağlı Narlı beldesi cemevi önünde toplandı.

Kahramanmaraş olaylarının 33’üncü yıldönümü nedeniyle Alevi Bektaşi Federasyonu’nun çağrısı ile Pazarcık İlçesi’ni bağlı Narlı Beldesi’nde toplanan yaklaşık 300 kişilik grubun kent merkezine gitmek istemesi jandarma tarafından engellenince, arbede çıktı.

CHP Milletvekili Durdu Özbolat’ın telefonla görüştüğü İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de göstericilerin il merkezine girişine izin vermedi.

100’den fazla kişinin öldüğü toplumsal olayların 33’üncü yıldönümü nedeniyle çeşitli illerden gelen 300 kişilik grup Narlı Beldesi’ndeki Cemevi önünde toplandı. Kalabalık, Kahramanmaraş Valiliği’nin 1 ay ertelediği kent merkezindeki etkinliği gerçekleştirmek için harekete geçti. Otobüslere binen topluluk, kent merkezine doğru hareket etti, ancak jandarma komandolar Kahramanmaraş- Gaziantep karayolunu kapattı. Jandarmanın oluşturduğu barikat önünde durdurulan konvoy, kent merkezine gidip Kahramanmaraş olaylarını anmak istediklerini bildirdi, ama buna izin verilmedi.

BAKAN İLE PAZARLIK
Kalabalık arasında bulunan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’i cep telefonuyla arayarak kalabalığın, kent merkezine girişine izin vermesini istedi. Bakan Şahin, etkinliğin kent merkezinde yapılmasının ertelendiğini, sadece Narlı Cemevi’nde etkinlik yapılmasına izin verilmediğini hatırlatarak kent merkezine girişlerine izin verilmeyeceğini bildirdi. Bu sırada karayolunun kapatılması nedeniyle uzun araç kuyruğu oluşunca, jandarma, diğer vatandaşların geçişi için tali yol açtı. Ancak kalabalık arasındaki bir grubun, bu araçların sürücülerine saldırı girişimini jandarma engelledi. ’Katil devlet’ sloganları atan kalabalık, izin verilmeyeceğini anlayınca jandarmaya taşlarla saldırdı. Jandarma da kalkanlarının arsasında durarak taş atılmasına karşılık vermedi. Jandarma yetkilileri de sık sık, gruba karşılık verilmemesi yönünde uyarı anonsu yaptı. Küçük gruplarla jandarma arasında kısa süreli arbedeler yaşandı.

Yaklaşık 1.5 saat barikatı aşmak için direnen kalabalık, amaçlarına ulaşamayacağına anlayınca, anma etkinliğini Narlı Cemevi’nde yapmak üzere buradan ayrıldı. Burada kalan öfkeli bir grup ise daha sonra jandarmaya saldırdı, kısa süreli arbede yaşandı, jandarma havaya gaz bombası atarak kalabalığı dağıttı. Sırtında seyyar sinyal kesici jammer cihazı olan askerler de yol boyunca gidip gelerek olası bir bombalı saldırıyı ölmek için çalışma yapması dikkat çekti.

KESKİN NİŞANCILAR
Kalabalık, Narlı Cemevi’ne gelirken burada da jandarma geniş güvenlik önlemi aldı. 2 katlı cemevinin binası olmak üzere çevredeki binalara da keskin nişancı yerleştirildi.

Bu arada geçen yıl kent merkezinde ilk kez düzenlenen anma etkinliğinin yapıldığı Hafız Ali Efendi Meydanı ile Gar Meydanı girişinde önlem alındı. Kentin ana arterlerine bakan ara yol kavşaklarda polis tarafından tutuldu.

JANDARMAYI TAŞLADILAR

Narlı Cemevi’nde yapılan anma etkinliğinin ardından kalabalık, otobüslere binerek Kahramanmaraş kent merkezine gitmek üzere yola çıktı. Ancak kent girişinde barikat kuran polisler, grubun yoluna devam etmesine izin vermedi. Bunun üzerine Narlı’ya dönüş yapan kalabalık, Narlı Belde Belediyesi’nin önünde toplandı. Göstericiler, burada güvenlik önlemi alan jandarmaya taşlarla saldırdı, bazıları kaldırım taşlarını söküp jandarmaya attı.

Bir grup da yol kenarındaki petrol istasyonuna girip, yangın söndürme tüplerini alarak jandarmaya attı. Jandarma, saldırganları göz yaşartıcı bomba atarak durdurdu. Dağılan göstericiler, daha sonra otobüslere binerek geldikleri kentlere gitmek üzere beldeden ayrıldı.

SADECE ÖLENLERİ ANACAKTIK
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Başkan Yardımcısı Necdet Saraç, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Van BDP Milletvekili Nazmi Gür ile sanatçı Ferhat Tunç’un da aralarında bulunduğu 15 kişilik grup, Narlı Beldesi’nden güvenlik önlemi eşliğinde kent merkezine geldi.

Gar Meydanı’na gelen grup adına açıklama yapan Genel Başkan Selahattin Özel, Maraş olaylarının üzerindeki sis perdesinin kaldırılması için hükümete çağrıda bulunarak, "Burada 33 yıl önce öldürülen insanları anmak için bulunuyoruz. Sanki bir sıkıyönetim varmış gibi, bizim Kahramanmaraş’a girişimize izin vermediler. Halbuki amacımız sadece ölenleri anmaktı. Vali, İçişleri Bakanı ve Başbakan’ı bu tutumlarından dolayı istifaya çağırıyorum" dedi.

Necdet Saraç, Durdu Özbolat ile Ferhat Tunç ise Kahramanmaraş olaylarının gerçek sorumlularının ortaya çıkartılması için araştırma komisyonları kurulması çağrısında bulundu.

Öte yandan Kahramanmaraş’a Türkoğlu İlçesi’nden gelmek isteyen yaklaşık 20 kişi ise güvenlik güçlerine direnince gözaltına alındı. Ancak kısa süre sonra Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla serbest bırakıldı.