Tbb: Büyüme İçin Yatırımlar Devam Etmeli Ancak Tasarruflar Yetersiz


Türkiye Bankalar Birliği (TBB) iktidara büyüme için yatırımların devam ettirilmesini önerirken, tasarrufların yetersiz olduğu uyarısında bulundu.

Birlik verilerine göre gelişmekte olan ülkelerde yüzde 34 olan tasarruf oranı, dünya genelinde yüzde 24,2 iken; Türkiye`de ise yüzde 13,3 gibi bir hayli düşük seviyede seyrediyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TBB Yönetim Kurulu ile bir araya geldi. Babacan`a ekonomi kurmayları Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Şakir Ercan da eşlik etti. Görüşmede bankacılık sektörüne dair gelişmeler ele alındı. TBB Başkanı Hüseyin Aydın, sektörün son durumu ile ilgili bir sunum yaptı.
"Büyüme için yatırımlar devam ettirilmelidir, ancak tasarruflar yetersizdir." ifadesini kullanan Aydın, tasarruf oranları ile ilgili dikkat çekici rakamlara vurgu yaptı. Tasarruf oranının gelişmekte olan ülkelerde yüzde 34, dünya ortalamasında yüzde 24,2 iken; Türkiye`de yüzde 13,3 olduğuna dikkat çeken Aydın, yatırım oranlarını da şöyle açıkladı: "Gelişmekte olan ülkelerde yüzde 31,7, dünyada yüzde 23,6, Türkiye`de ise yüzde 22,5 dolaylarında."
Sunumunda; bugüne dek alınan önlemlerin ağırlıklı olarak kredilerin yavaşlatılmasını öngördüğüne işaret eden Aydın, bunun yanında tasarrufların artırılarak daha uzun vadeye yayılmasına imkan tanınmasının önemine değindi. TBB Başkanı, kredi kullanımında ülke içi bankaların ve Türk lirasının ağırlığının arttığına işaret ederken, şu değerlendirmelerde bulundu:
* Türkiye büyüme ihtiyacı içinde olan bir ülke, yatırımlar için sermaye gereksinimi artıyor.

* Özel sektörün sermaye yatırımları kapasite artırımları desteklenmelidir.

* Ülke dışı finansman imkanlarının da sınırlı kalacağı öngörüldüğünden ve sermaye piyasasına erimin kısıtlı olmasından dolayı özelleştirmeler ile altyapı yatırımlarda bankalardan kaynak talebi daha da artırılabilecek.
* Finansman adına bu desteğin bankalar tarafından devam ettirilmesi için özkaynaklarının büyümesi ve güçlü olması gerekiyor.

* Sigorta ve bireysel emeklilik fonlarının büyütülmesi teşvik edilmelidir. Bu fonların kaynaklarının belli bir oranının bankalar tarafından ihraç edilen uzun vadeli menkul kıymetlere yatırılmasına imkan tanınmalıdır.

* Uzun vadeli finansman kaynaklarından elde edilen gelirlere daha düşük stopaj uygulanmalıdır.

* Uzun vadeli finansman kaynaklarının munzam karşılık oranları daha düşük tutulmalıdır.

* Orta ve uzun vadeli ticari kredilerin fjnansmanında yararlanılacak kaynaklarda maliyetler munzam karşılık indirimi yoluyla indirilmelidir.

* Sürdürülebilir karlılık yoluyla banka sermayesinin büyütülmeli ve finansal istikrar desteklenmelidir.
* Munzam karşılıklara faiz ödenmelidir.

* Beklenen daha süratli yavaşlama ve kaynak hareketlerinin olması durumunda munzam karşılıklar vakit kaybedilmeden düşürülmelidir.

* Sandıkların sosyal güvenlik sistemine devri mevcut kanuna göre bir an evvel yapılmalıdır.

* Basel 2`nin uygulanmasına başlandığında sermaye yeterliliği oranının hani seviyede olacağı şimdiden açıklanmalıdır.

* Bankacılık sektörünün diğer sektörlerden ayrı olduğu göz önünde bulundurularak denetleme ile ilgili kurumlar bankacılığa dair konularda daha yakın çalışmalıdır.

* Para, bankacılık ve maliye politikaları aynı zamanda tasarlanmalı, uygulanmalıdır.

* Borçlar Kanunu`nda genel işlem şartları ile ilgili değişiklik Avrupa Birliği uygulamalarına paralel hale getirilmelidir.

* Terörizmin finansmanını önlenmesi hakkında kanun tasarısı kısa zamanda yasalaşmalıdır.

* Kredi kartında tek limit uygulaması hakkında açıklama yapılmasını bekliyoruz.

TBB Başkanı sunumunda bazı sektör verilerini de paylaştı. Buna göre kredi kullanımında ülke içi bankaların ve TL`nin ağırlığı şöyle:

Kurumsal Krediler (GSYİH içindeki ağırlığı)
2002Eylül 2011
Ülke içi bankalar 1336
TL421
Yabancı para916
Ülke dışı bankalar1212
Toplam2449
(*) GSYH`nin yüzdesi


Düzenlemelerin bankalara getirdiği ek yükler ise olarak şöyle:

Düzenleme DeğişiklikleriEk yük*
Munzam karşılık artışı4.000
Munzam karşılıklara faizin sıfır olması1.200
İhtiyaç kredisi genel karşılık oranı1.200
Kredi kartları asgari ödeme oranı değişikliği500
Şube harcı500
Fon yönetim ücretlerinin düşürülmesi400
Sermaye maliyeti200
Tasarruf Mevduatı Sigorta68
Toplam8.068
(*) Milyon TL