Ali Babacan: 'fransa'ya Yönelik Yaptırımlar, Yasa Tasarısının Seyrine Göre Belirlenecek'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimi ile bir araya geldi.

Babacan, Fransa`ya yönelik ekonomik yaptırımlarla ilgili olarak, "Sayın Başbakanımızın dün açıkladığı tedbirler sadece ilk aşamadır. Daha sonraki aşamalar da vardır. Ama onun zamanlaması ve içeriği yasa tasarısının Fransız parlamentosundaki seyrine göre belirlenecek" dedi

Türkiye Bankalar Birliği`nde düzenlenen toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan`ın yanı sıra Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, TCMB Başkanı Erdem Başçı, SPK Başkanı Vedat Akgiray, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Türkiye Bankalar Birliği bünyesindeki bankaların genel müdürleri katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıda Başbakan Yardımcısı Babacan`a `Ekonomide ve Bankacılık Sektöründe gelişmeler ve Öneriler` başlığı altında bir sunum yapıldı. Toplantının ardından biraçıklama yapan Babacan, "Geçen yıl aşağı yukarı bu zamanlarda bütün banka genel müdürlerimizi davet ettiğimiz bir toplantı gerçekleştirmiştik. Bu yılda hem 2011 yılını değerlendirmek hem de 2012 yılının beklentilerini ele almak üzere Bankalar birliğimizin Genel Kurulu ile Finansal İstikrar Komitemizi bir araya getirmiş olduk. Dünyadaki gelişmeleri kısaca ele aldık. Ancak ağırlıklı olarak da önümüzdeki dönede 2012 yılında bizi neler bekliyor. Bankacılık sektörümüzle ilgili neler yapmalıyız. Hangi konulardareformlarımızı gerçekleştirmeliyiz. Uygulama ile ilgili gündem maddeleri ne. Bunları ele aldık. Böylece hem hükümet olarak hem de bağımsız kuruluşlarımız olarak bankacılık sektörümüzü genel olarak değerlendirmiş olduk. Bankalarımızın gündeme getirdiği konular gerçekten benzer toplantılar Avrupa`da ya da Amerika`da yapılıyor olsaydı sanırım çok daha farklı gündem maddeleri ele alınacaktı. Biz çok şükür Türkiye`de hem bir yandan güçlü bir siyasi istikrarın verdiği özgüven ve makroekonomik istikrarın sağladığıolumlu bir ortamda bu toplantıyı gerçekleştirmiş olduk. Bankalarımız hem ihtiyatlı bir şekilde hem de son derece özgüvenli bir şekilde bu 2011 yılını tamamlamış oldu. Yine 2012 ile ilgili kuşkusuz dünyada riskler var. Ama bu risklere karşı karşımıza çıkacak farklı senaryolara karşı hazır olmakta kuşkusuz bir gereklilik. Ancak biz hükümet olarak bankacılık sektörümüzle gerçekten artık hep beraber ustalık dönemini yaşıyoruz" diye konuştu.

Bankaların farklı zamanlarda, zor dönemleri en iyi şekilde geçmeyi başardıklarını belirten Ali Babacan, "2010-2011 yılı biliyorsunuz pek çok ülkede bankacılık sektörü için son derece sıkıntılı yıllarken bizim bankalarımız hem 2010 da hem de 2011 de güzel bir performans ortaya koydular. Dolayısı ile bir yandan dünyadaki ve Avrupa`daki kötü şartlar bir yandan bizim güçlü bankacılık sistemimiz ama bundan sonra neler yapacağımız. Bütün bunları değerlendirdik. Bizlerde istifade ettik. Sanırım banka genelmüdürlerimiz de istifade etmişlerdir" dedi.

Babacan, bir basın mensubunun, "Kredi kartlarında tek limit uygulaması konusunda genel çerçeve çizildi mi?" sorusuna, "Bu konu şuan BDDK tarafından çalışılan bir konu ama uygulaması kuşkusuz zaman alacak bir konu. Teknik detaylarının iyi çalışılması lazım. Uygulamada sorunların olmaması lazım. Dolayısı ile şuanda gündemimizde ama bu hemen yarın ertesi gün uygulanacak bir konu değil fakat gündemimizde çalışıyoruz. Bunun ana hatlarını kuşkusuz toplantıda değerlendirdik.Zorunlu karşılıklarda ekonomideki yavaşlamaya göre bir indirim olabilir mi? Bunu doğrusu biz bir yük olarak değerlendirmiyoruz. Tam tersine işlerin iyi gittiği dönemde olası zor dönemler için bir hazırlık olarak görüyoruz. Bunlar bir yedek akçedir. Bu karşılıkların bir yere gittiği yoktur. Merkez bankamızda gayet emniyetli bir şekilde durmaktadır. Zaten şartlar gerektirdiği zaman merkez bankamız bu zorunlu karşılık oranlarını düşürerek bankalarımıza gereken desteği verecektir. Ama gerektiği zaman. Şuandaöyle bir gereklilik yok" şeklinde yanıt verdi.

"Fransa ile ilişkiler kapsamında ekonomide yaptırımlar söz konusu mu?" şeklindeki bir soru üzerine de Babacan şöyle devam etti; "Biliyorsunuz dün Sayın Başbakanımız ilk etapta karar verdiğimiz yaptırımları açıkladı. Ama bunun daha sonraki safhaları da var. Malum yasa tasarısı Fransız parlamentosunda aşama aşama ilerledikçe ve o aşamaların seyrine göre bizimde sonraki aşamalarda alacağımız ilave tedbirler kuşkusuz olacaktır. Sayın Başbakanımızın dün açıkladığı tedbirler sadece ilk aşamadır. Daha sonraki aşamalar da vardır. Ama onun zamanlaması ve içeriği yasa tasarısının Fransız parlamentosundaki seyrine göre belirlenecek." Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, önümüzdeki yıl kredilerde bir sınırlandırmaya gidilip gidilmeyeceği yönündeki bir soru üzerine de herhangi bir sınırlama getirmeyeceklerini söyledi. Babacan, "Şuanda ihtiyaç duymuyoruz. Çünkü 2012 yılının büyüme oranı zaten 2011 yılına göre daha düşük bir orandır. Ve kredi hacmindeki gelişme de tabi işin tabi akışı gereği yüzde 25`ten daha düşük olacaktır. Bizim beklentimiz budur. İMKB`de yeni yönetim Biz İMKB yönetimi ile ilgili kararımızı önümüzdeki hafta sonuna kadargörüşeceğiz ve kararımızı kamuoyuna aktaracağız" şeklinde konuştu

Kaynak: İHA