Pekin: İnternet Andıcı İle İlgili Uygulama Emri Yayınlanmadı

İnternet Andıcı davasında tutuklu sanık İsmail Hakkı Pekin, dava konusu İnternet Andıcı belgesinin yayınlanmasının yanlış olduğunu belirterek "Bu belgenin bir yaptırımı ve işlevselliği yok.

Bunla alakalı olarak bir uygulama emri yayınlanması gerekirdi." ifadesini kullandı. Pekin, 2007 yılı Mart ayında MİT`ten Genelkurmay Başkanlığı`na `İşçi Partisi`nin Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki gizli yapılanması` konulu bir belge gönderildiğini dile getirdi. Muhatabı olduğu için belgenin bir suretinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı`na gönderildiğini belirten Pekin, 31 Mayıs 2008 (14 ay sonra) tarihinde de soruşturma emri verildiğini söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen İnternet Andıcı davasının 45`inci duruşmasında Hasan Iğsız, Mehmet Otuzbiroğlu, Mehmet Eröz, Hıfzı Çubuklu, Dursun Çiçek ve Mehmet Deniz Yıldırım`ın da aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık hazır bulundu. 5 tutuksuz sanığında hazır bulunduğu duruşmada, hakkında yakalama kararı bulunan Hüseyin Nusret Taşdeler ve Mustafa Bakıcı duruşmaya katılmadı.
Tutuklu sanıklardan Mehmet Deniz Yıldırım, MİT tarafından hazırlanarak Genelkurmay Başkanlığına gönderilen Ergenekon belgeleri ve örgüt şemasını görüp görmediğini sordu. Pekin ise bu şemayı gördüğünü belirterek MİT Müsteşarının haftanın belirli günlerinde görüştüğü Genelkurmay Başkanına, beraberinde getirdiği evrakları verdiğini söyledi. Genelkurmay Başkanının da gerekli olan belgeleri kendisine verdiğini ifade eden Pekin, gerekli olmayan ve İstihbarat Başkanı`nın yani benim bilmemem gerekenleri ise kendi arşivine koyar." dedi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığının, MİT`in 2003 yılında Genelkurmay Başkanlığı`na gönderdiği ve içinde Ergenekon şemasının da bulunduğu raporu istediğini belirten Pekin, "Arşivde sadece 2006 yılına ilişkin bir belge buldum ve savcılığa bu belgeyi gönderdim. Sonra savcılığın istediği 2003 tarihli belgeyi merak ederek tekrar göndermesi için MİT`ten istedim. Belge geldiğinde inceledim ve o zaman bu şemayı gördüm. MİT`in hazırladığı belgeyi açıklama yetkisine sahip değilim." şeklinde konuştu.
Yıldırım`ın, "Tutuklu sanık Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu `Dışarda bir belge üretim merkezi kurulduğu ve Ergenekon ve Balyoz davalarındaki belgeleri hazırladığını` söyledi. Sizin böyle bir tespitiniz var mı?" sorusuna Pekin, böyle bir tespitlerinin olmadığını cevabını verdi. Yıldırım`ın, 2007 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Oval Ofiste ABD Başkanı Bush ile görüşmesine ilişkin sorusu üzerine Pekin, "Bu görüşme, Türkiye`nin istihbarat alanında desteklenmesi ve insansız hava araçlarına ilişkindir. Türkiye`ye terörle mücadele Kuzey Irak`ta anlık istihbarat sağlanmasını amaçlamaktaydı." diye cevap verdi.

Tutuklu sanık emekli Albay Dursun Çiçek, subay olduğunu iddia edilen Serkan Çakır adlı kişinin, dava konun İrtica ile Mücadele Eylem Planı`nın aslı diye belgeyi İstanbul Cumhuriyet Savcılığı`na gönderdiğini belirterek, Genelkurmay`da Serkan Çakır adında bir subay hakkında soruşturma yapılıp yapılmadığını sordu. Pekin bu soruya ise "Yapılmış olmalı, Ama böyle bir bilgim yok. Soruşturma yapılmış olsa İstihbarat Başkanı olarak karar bana gelirdi." şeklinde cevapladı.

Sanık Pekin, sanık Dursun Çiçek tarafından kendisine soru yöneltildiği sırada bir açıklamada bulunmak istediğini söyledi. Nisan 2009 tarihinde onaylanan İnternet Andıcı belgesinin bir onay belgesi olduğunu belirten Pekin, "Andıcın kendi başına bir işlevi, yaptırımı yoktur. Yayınlanması gereken sadece uygulama emridir. Uygulama emri de alınan kararın uygulanma şekline yöneliktir. Uygulama emri ilgili daire kimlerse ona verilir. Uygulama emri yayınlansa koordine makamı olarak paraf için bana gönderilirdi. Andıcın uygulama emri yayınlanmadı." diye konuştu.

Tümgeneral Hıfzı Çubuklu`nun soruları üzerine, İstahbarat Başkanı olması nedeniyle MİT`ten gelen belgelerin Genelkurmay Başkanı tarafından kendisine verildiğini, NATO konusundakiler hariç, bütün bilgi alışverişinin kendisi üzerinden yapıldığını söyledi. İstihbarat Başkanı olarak gelen belgelerin ilgili kuvvet komutanlıklarına gönderildiği, ilgili komutanın da suç varsa adli soruşturma emri verdiğini, ardından konunun da adli müşavirliğe intikal ettiğini belirten Pekin, MİT raporlarının ise sadece İstihbarat Başkanlığına verildiğini dile getirdi.

Pekin, Karargahevleri ile ilgili İşçi Partisinin Hava Kuvvetleri içindeki yapılanmasına ilişkin MİT`ten gönderilen belgeyle ilgili olarak da bazı açıklamalarda bulundu. İstihbarat Başkanlığı görevine 17 Ağustos 2007`de başladığı için MİT`ten gönderilen Karagahevleri ile ilgili belgeyi, görmediğini savunan Pekin, "Genelkurmay Başkanına Mart 2007`de elden verilmiş. Genelkurmay Başkanı da, belgeyi o tarihteki İstihbarat Başkanına vermiş. Bir fotokopisini çek, aslını kozmik odaya koy` demiş. Fotokopiyi de konunun direk muhatabı olduğu için Hava Kuvvetleri Komutanlığına göndermiş." dedi.

Ergenekon kapsamındaki operasyonlarda söz konusu Karargahevleriyle ilgili belge İşçi Partisine yönelik aramalarda çıkınca dönemin Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu`nun kendisiyle görüştüğünü ifade eden Pekin, "Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt`a çıktım. `Adli Müşavirin soruşturma emri vermeniz konusunda hukuki tavsiye verdi.` dedim. Ele geçirilen belgenin sağ üst köşesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığının parafı olduğu için Hava Kuvvetleri Komutanlığı`na gönderilen suretten sızdırıldığını söyledi. Bu nedenle de konunun muhatabı olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı`nda soruşturma açılması için 31 Mayıs 2008 tarihinde emir verdi. Bundan sonra da soruşturma açıldı." diye konuştu.

Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarını yürüten Beşiktaş`taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından, bu kapsamdaki aramalarda ele geçirilen evrakları kendilerine gönderildiğini belirten Pekin, çok fazla evrak gönderilmesi nedeniyle bunlarla ilgili bir daire kurduklarını söyledi.