Yakma Resim Tekniğiyle Tablo Yapan Ressam: Sanata Değer Verilmiyor

Düzce’de 42 yıldır dikiş makinesi tamirciliği yapan Kurtulmuş Congur (71), açtığı 13 serginin ardından, sanatsever görünen kişilerin aslında sanatı sevmediklerini fark ettiğini söyledi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hüseyin Çelik ve Düzce eski Valisi Halil Nimetoğlu gibi birçok ünlü kişinin yakma resim tekniği ile tablolarını oluşturan Kurtulmuş Congur, 35 senedir yakma resim sanatıyla ilgilendiğini belirtti.

Lise yıllarında yağlı boya tablo çalışmaları da yaptığını ifade eden Congur, 1969 yılında başladığı makine tamirciliğinden arta kalan boş zamanlarında başladığı havya ile yakarak resim yapma sanatını geliştirdiğini ve 35 senede 13 ayrı sergi açtığını söyledi.
Kurtulmuş Congur,” Yağlı boya tablo yapma işini dükkâna gelen müşterilerin eli çarpar boyalar dökülür diye vazgeçtim. Havya ile tablo resim yapma işi havyayı prizden çektikten sonra bozulma gibi bir durumu olmadığı için devam etti. 35 sene önce başladığım bu sanatımda 7`si Düzce’de, 2`si Ankara’da biri İstanbul’da TÜYAP Fuarı olmak üzere 13 sergi açtım."
Sergilerinin ardından memlekette sanata ve sanatçıya değer verilmediğini fark ettiğini aktaran Congur, "Ankara’da açtığım sergide, altlarında 3 yüz 4 yüz bin liralık arabalarla gelen kadınların verilecek eşantiyonlar için geldiklerini gördüm. Hiç biri tablolarla ilgilenmediler bile. 35 senenin sonunda artık sadece sipariş üzerine tablolar yapıyorum. Onlar bana fotoğrafı getiriyorlar. Ben de tabloya dönüştürüyorum. Ama bu günlerde buna da rağbet kalmadı.” dedi.

Eski Düzce Valisi Halil Nimetoğlu`nun ilde görev yaptığı dönemde sanata ve sanatçılara önem verdiğini kaydeden Congur, tablosunu yaparak kendisine verdiğinde Vali`nin çok mutlu olduğunu ve sanatını takdir ettiğini dile getirdi.
Congur, birkaç kişinin haricinde bu sanata değer verilmediğini fark ettiğini sözlerine ekledi.