16. Yüzyıldan Beri Ayaktaydı, 20 Yılda 2 Restorasyona Dayanamadı

Kahramanmaraş`ın Elbistan ilçesinde Çarşı Atik Camii`ndeki çatlakları inceleyecek Vakıflar Bölge Müdürlüğü`nden uzmanların vereceği rapor doğrultusunda caminin kapanıp kapanmayacağına karar verilecek.

Yetkililer, 16. yüzyıldan beri ayakta kalan caminin 20 yılda yaşadığı iki restorasyona dayanamadığını ifade ediyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün organizesiyle 2005 yılında restorasyonu gerçekleştirilen Çarşı Atik Camii’nin iç duvarlarında oluşan çatlaklar cemaat tarafından endişeyle karşılanıyor. Cami, 1999-2004 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tadilat çalışması kapsamında 5 yıl ibadete kapatılmıştı.
Elbistan Kaymakamı Metin Maytalman ve Müftü Abdussamet Pat çatlakları yerinde görmek ve detaylı bilgi almak amacıyla camide incelemede bulundu. Kaymakam Maytalman, "Basında da yer aldı. Biz o zaman derhal müftülük vasıtasıyla ilgili birime, Vakıflar Bölge Müdürlüğüne resmi yazı yazdık. Onlar da bir an önce gelip bakacağız diyorlar, ama şu anda o uzmanların gelip incelemesini bekliyoruz. O zamana kadar herhangi bir şey yapamayız. Gelecekler, bu açılmalar neden, onu inceleyecekler. Ona göre tehlikeli bir vaziyet varsa ki, ona göre tedbir alacaklar. Yoksa ibadete devam edilecek." dedi.
Rapor alıncaya kadar lokal tedbirlerle caminin açık kalacağını vurgulayan Maytalman, "Şu anda ibadete kapatılma konusunu kendi kendimize yapamayız. Cami imamız lokal tedbir alacak. Çatlayan kısımlara cemaatin yaklaşmasına müsaade edilmeyecek, uyarıda bulunulacak. Caminin en sağ kesiminde çatlaklar var." ifadesini kullandı.

16 YÜZYILDAN BERİ DAYANDI 2 RESTORASYONA DAYANAMADI
Çarşı içerisinde bulunan Çarşı Atik Camii, Alaüddevle zamanında, XVI. yüzyılın başlarında yapıldı. Caminin mimarı bilinmemektedir. Cami kesme taş ve yer yer tuğladan dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. İbadet mekanı sütunlarla üç sahne ayrılmış, bunlar üst örtü olan tavanı desteklemektedir. Mihrap yuvarlak bir niş şeklinde olup, orijinalliğinden uzaklaşmıştır. Üst örtü ahşap kırma çatı ile kapatılmıştır. Camiye bitişik olan minare orijinalliğini korumuştur. Dikdörtgen bir kaide üzerine Türk üçgenlerinin yardımı ile taştan yuvarlak gövdeli ve tek şerefeli gövdeye geçilmektedir. Kahramanmaraş camilerinde olduğu gibi bu caminin de şerefesi balkon şeklindedir. Minare ve cami Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce 1997-2005 yılları arasında yapılan onarımla yenilenmiştir.