Dtö 8'nci Bakanlar Konferansı Cenevre'de Başladı

Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Pascal Lamy, devletlerarası 100 milyar dolara varan piyasa erişimine katkı sağlayacak bir anlaşmaya varıldığını belirtti.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) 8`nci bakanlar konferansı toplantısı İsviçre`nin Cenevre kantinde başladı. 154 üye ülkenin Ekonomi ve Finans bakanlarının katıldığı toplantıda Türkiye`yi Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan temsil etti.

DTÖ bakanları konferansında devlet ihaleleri ile kamu kaynaklarının daha iyi kullanılması ve mali disiplin sağlanması gibi konu başlıkları başta olmak üzere ekonomik kalkınma, istihdam ve fakirliğin azaltılmasına ilişkin politikaların izlenmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına yönelik küresel düzeydeki çalışmaların yürütülmesi gibi konular da ele alındı.

Bakanlar toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyen DTÖ Genel Direktörü Pascal Lamy tarafların Çok taraflı Kamu Alımları Anlaşması (GPA) ile 80 ile 100 milyar dolar arasında piyasa erişimini yaygınlaştıracak tarihi bir anlaşmaya vardığını belirtti. Lamy, "Son derece önemli olan bu anlaşma, hükümet sözleşmelerini daha iyi disipline edecektir. Ve bu da kamu kaynaklarının daha iyi kullanılması ve daha fazla mali disiplin anlamına gelmektedir. Aynı zamanda bu anlaşma dünya ekonomileri için gereklialtyapıyı hizmetlerini tedarik etmesi hedeflenmektedir. Bu genişletilmiş anlaşma ile piyasalara erişim rahatlık kazanacaktır" açıklamasında bulundu. Ayrıca Lamy, yeni anlaşmanın şeffaflık sağlayacağını ve yolsuzlukla mücadele etkili olacağını belirtti.

Ekonomik sektördeki mali disiplini sağlayacak ve yılda 100 milyar dolara yakın bir piyasa ağının oluşumuna katkı sağlayacak olan GPA anlaşması ile devlet ihaleleri açılarak kamu kaynaklarından en üst düzeyde fayda sağlanması hedeflenecek

Kaynak: İHA