ABD İsrail ve Türkiye'yi telefonda barıştıracak

Başkan Obama, Tel Aviv ve Ankara'yı barıştırmak için son çareyi 'ortak telefon konuşmasından sonra farklı açıklamalar yapma' formülünde buldu

ABD İsrail ve Türkiye'yi telefonda barıştıracak
İsrail’in saygın Ma’ariv gazetesi ABD’nin Türkiye ve İsrail arasındaki diplomatik gerginliğe son vermek için yeni bir formül önerdiğini yazdı. Washington’un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya ilettiği plana göre iki lider önce gizli bir telefonda konuşacak, ancak görüşmenin içeriğini farklı açıklayacaklar.
Erdoğan halka Netanyahu’nun Mavi Marmara operasyonu nedeniyle özür dilediğini söyleyecek, Netanyahu ise “Yalnızca üzüntümüzü ilettik” diyecek. Her iki lider de diğerine, halka istediği mesajı vermesi için fırsat tanıyacak. Açıklamaların ardından diplomatik ilişkiler eski seviyesine çıkarılacak, büyükelçiler Ankara ve Tel Aviv’e geri dönecekler. ABD, en tartışmalı konulardan olan Mavi Marmara’da ölen 9 kişinin ailesine tazminat ödenmesi için de bir formül geliştirdi. Buna göre İsrail ailelere direkt olarak para ödemeyecek, tazminat Türkiye’nin kurduğu bir fon üzerinden aktarılacak. Böylece İsrail tek başına ödeme yapmış gibi gözükmeyecek.

Henüz kabul etmediler
Gazete iki liderin henüz planı kabul etmediğini, ancak ABD’nin bu yönde tüm etkisini kullandığını belirtti.
Gazze ablukasını delmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da İsrail ordusu uluslararası sularda müdahale etmiş ve 9 Türk öldürülmüştü. Türkiye, İsrail ile diplomatik ilişkileri ikinci kâtip düzeyine indirmişti. İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy ise “Türkiye’ye artık sadece turist olarak gelirim” demişti.