İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Seyfülislam İçin Oxford'a Baskı Yapmış
İngiltere Dışişleri Bakanlığı`nın (FCO), Muammer Kaddafi`nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin öğrenci olarak kabul edilmesi için Oxford Üniversi’tesine baskı yaptığı ortaya çıktı.
Kaddafi ailesinin İngiliz üniversiteleriyle ilişkilerine yönelik Lord Woolf tarafından yapılan bağımsız soruşturma raporunda, FCO’nun Libya ile bir uzlaşıya varma umudu ve İngiliz şirketlerin bu ülkeyle ticareti geliştirmek amacıyla, Seyfülislam’ın Oxford Üniversitesi’ne kabul edilmesi için lobi faaliyet yaptığı kaydedildi.
Raporda, 2002 yılı başlarında üst düzey bir FCO görevlisinin Oxford Üniversitesi’ne başvurarak Seyfülislam Kaddafi’nin bir yüksek lisans bölümüne kaydının yapılması talebinde bulunduğu belirtiliyor. Bu kaydın yapılması durumunda FCO’nun bundan çok memnun kalacağı, çünkü Libya’nın tekrar Batı`ya kapılarını açtığına dikkat çekiliyor.
Bu talep karşısında Oxford Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı’nın ise FCO yetkilisine, bu başvuruyu kabul etmelerinin ‘uygun’ olmayacağını, çünkü Seyfülislam’ın sosyal bilimlerde herhangi bir alanda tecrübesinin olmadığını ve önceki aldığı derslerin yüksek lisans için yeterli olmadığını söylediği aktarılıyor. Raporda, Oxford’un bu cevabı üzerine FCO’nun ısrarından vazgeçtiği belirtiliyor.
Öte yandan soruşturmada, London School of Economics (LSE) Üniversitesi’nin Seyfülislam tarafından finanse edilen bir yardım kuruluşundan, ‘Kuzey Afrika Araştırma Programı’ için 1,5 milyon Sterlin yardım aldığı yönündeki iddialar araştırıldı. Raporda, LSE’nin Libya rejimi ile olan ilişkilerinde “kaygı uyandırıcı iletişim ve yönetim hataları yaptığı" sonucuna varıldı.
Kaddafi rejimi ile LSE arasındaki bu ilişki, Libya müdahalesinin başlaması üzerine ortaya çıkmış ve bunun üzerine LSE’nin ünlü rektörü Sir Howard Davies eleştiriler üzerine istifa etmek zorunda kalmıştı.
Soruşturmaya göre Seyfülislam’ın LSE ile ilişkileri şöyle başlıyor: İngiliz silah firması BAE Systems, pazarlama departmanından bir çalışanını Libya’ya Seyfülislam ile birlikte çalışmak için gönderdi. Bu kişi, Seyfülislam’ın LSE’de bir yüksek lisans bölümü için kayıt yaptırmasına aracı oldu ve Seyfülislam 2002 Ağustos ayında buraya kayıt yaptırdı. BAE Systems çalışanı ayrıca şirketi tarafından Seyfülislam’ın yardım kuruluşuna destek vermesi amacıyla görevlendirildi.
BAE Systems ise bu iddialar üzerine, amaçlarının Libya rejimine silah satmak değil, sadece havaalanı radar sistemi gibi sivil ihtiyaçları karşılamak olduğunu savunuyor.
Raporda Lord Woolf, Seyfülislam’dan LSE’ye gelen yardım paralarının Türk, İtalyan ve İskoç şirketleri olmak üzere 3 kaynak yoluyla aktarıldığını ve bunların Libya’da yatırım yapmak için ‘rüşvet amacıyla’ Seyfülislam’a verilmesi gereken paralar olabileceğini ifade etti. İskoç şirketin silah alanında faaliyet gösteren bir şirket olduğu LSE’nin üniversite yönetim içi notlarında olduğu kaydedildi.
2002 ile 2009 yılları arasında LSE`de yüksek lisans ve doktora yapan Seyfülislam Kaddafi üzerinden üniversitenin yüklü miktarda bağış topladığı ve bu yüklü miktardaki bağışlara karşılık olarak Kaddafi`nin edindiği akademik unvanların kendisine ‘satıldığı’ iddia edilmişti.
Lord Woolf raporunda, LSE’ye gelen yardımların Seyfülislam adına özel şirketler aracılığıyla ‘hediye’ olarak gönderilmesinin ‘problemli’ göründüğünü ve üniversite yönetiminin yaptığı en önemli hatalardan birinin de, okula Kaddafi ailesi tarafından sağlanan paranın kaynağının yeterince araştırılmaması olduğuna dikkat çekti.