5 Köy Tapu Almak İçin Cumhurbaşkanı Gül'e Mektup Gönderdi

Diyarbakır`ın Ergani ilçesine bağlı 5 köyün sakinleri, 25 yıldır devam eden hukuk mücadelesinden sonuç alamayınca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanlığı`na mektup gönderdi.

Ergani ilçesine bağlı Demirli, Alitaş, Kavaklı, Develi ve Karaburçak köyü sakinlerinin 25 yıldan bu yana başlattığı hukuk mücadelesi bir türlü sonuçlanmadı. Bunun üzerine 5 köy, Ergani Kadastro Mahkemesi`nce süren davanın karara bağlanması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanlığı`na dilekçe gönderdi. 5 köyden bin 200 kişinin tapusunu beklediği davayla ilgili yapılan ortak açıklamada, 25 yıldan bu yanaErgani Kadastro Mahkemesi`nde devam eden davanın bir an önce sonuçlandırılmasını istediler. Ergani ilçesi Demirli köyü muhtarı Halil Rahman Aslan, Alitaş köyü muhtarı Ahmet Dallı, Kavaklı köyü muhtarı Abdullah Acar, Develi köyü muhtarı Yılmaz Karataş ve Karaburçak köyü muhtarı İrfan Aslan`ın imzalarının yer aldığı mektupta, köyde 1982 yılında kadastro çalışmaları yapıldığı belirtilerek, "Yapılan kadastro tespitlerine hazinenin itirazı üzerine adımıza tespit gören bütün parsellerimiz itirazlı olduğundan,arazilerimiz üzerinde herhangi bir işlem yapma imkanımız bulunmamaktadır" denildi.

Arazilerin Ergani Kadastro Mahkemesi`nin 1984.9.2005.41.1988.19.2004.3 esas sayılı dava dosyaları ile davalı bulunduğunu ifade edilen mektupta, şöyle denildi: "Davalarımızın 25 yıldan fazladır devam etmektedir. Biz yıllardır mahkemelere gidip gelmekteyiz, davaya bakan hakimler karar vermekte, her yeni gelen hakim işini bir sonra gelecek olan hakime havale etmektedir. Bu durum davalarımızın uzatılmasına neden olmaktadır. Bu durum biz arazi sahiplerini mağdur ettiği bir gerçektir. Adalete olan güvenimiz sarsılmıştır. Bugün git yarın gel anlayışı ile hareket edilmiştir. Her gelen hakim işini bir sonraki hakime havale etmiştir. Tabi bu havale olayı dosyaların çokolmasından dolayı kaynaklanıyor. Ergani Kadastro Mahkemesi iki yıldan beri herhangi bir karar vermediği gibi keşiflere dahi gitmemiştir, en son kadastro mahkemesine atanan hakim göreve başladığı ertesi günü 6 rapor alarak, ayrılmıştır. Bu yüzden bir 6 ay daha beklememiz gerekecek. Dosyalar eski ve kabarık olduğu için karar verilmemekte ve hukuki olmayan gerçeklerle duruşmalar ertelenmektedir. Bu durum hak ihlallerini meydana getirmektedir. Müracaat sahipleri olarak kadastro davalarına tecrübeli ve kararverecek hakimlerin atanmasını talep ediyoruz. Zira yeni atanan bir hakim dosyaların eski ve kabarık olması nedeniyle bir yılda ancak inceleme imkanları olabilir, son bir yılda karar verme durumları ve zamanları kalmadığından tayinleri çıkmakta ve dosyalar bir sonra gelecek hakimlere devir edilmektedir. Ergani Kadastro Mahkemesinin yıllardır uygulaması bu şekilde olmuştur ve davaların yıllardır sürüncemede kalmaktadır. Bu nedenle sayın kurulunuzdan kıdemli ve tecrübeli hakim atanmasını talep ediyoruz, yoksa30 yıl daha uğraşmak zorunda kalacağız."
Kaynak: İHA