Avrupalı Bisküvi, Afrikalı Çok Şekerli Bisküvi Tüketiyor

Kayseri’de yaptığı üretimin büyük bölümünü Avrupa ve Afrika ülkelerine ihraç eden firma, ülkelerin bisküvi tüketimleri ile ilgili inceleme yaptı.

Avrupalı Bisküvi, Afrikalı Çok Şekerli Bisküvi Tüketiyor
Buna göre, Avrupalı daha çok bisküvi tüketirken, en çok çikolatalı bisküviyi talep ediyor. En az bisküvi tüketimi yapan Afrika ülkelerinin farkı ise şeker miktarı fazla aşırı tatlı bisküvileri tüketmesi.

Avrupa’daki gelişmiş ülkelerde kişi başına yıllık bisküvi tüketimi 15 kilogramın üzerinde, Türkiye’de bu oran 5-6 kilogram. Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde ise bu oran 2-3 kilogramda kalıyor. Son yıllarda nüfusun artış gösterdiği Afrika ülkelerinde bisküvi talebinde de ciddi artış olmaya başladı. Üretimin yüzde 60’lık bölümünü ihraç eden Oylum Bisküvi ve Şekerleme, ülkelerin talep ettiği bisküvi türlerini belirledi.

Avrupalıların, çikolatalı bisküvi talepleri ilk sırada yer alıyor. Tüketilen bisküvi miktarı ise çok fazla. Türkiye’de tüketilen bisküvi miktarı ise gelişmiş ülkelere göre az. Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki oran az ama artan nüfus bu ülkelerden gelen talebi artırdı.
Oylum Bisküvi ve Şekerleme Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Büyüknalbant, bisküvi sektörünün hızla büyüdüğünü ve dünya pazarındaki pastanın gelişmekte olan, nüfusu artan ülkeler sayesinde daha da arttığına işaret etti. Büyüknalbant, firmalarının daha çok ihracata yönelik üretim yaptığını anımsatarak, Afrika ülkelerinde kuraklıkla birlikte oluşan dengesiz beslenme, artan çocuk sayısıyla birlikte özellikle besleyici özelliği bulunan ve şekeri daha fazla olan bisküvi talepleri olduğunu ifade etti. Büyüknalbant, Avrupa ülkelerinde ise bizde ‘abur cubur’ olarak tabir edilen beslenme alışkanlığının fazlalığına işaret etti. Büyüknalbant, gün içerisinde hemen karın doyurma, zaman harcamadan ayak üstü bir şeyler yeme alışkanlığında ilk tercihin çikolatalı bisküvi olduğunu hatırlattı.
Yılmaz Büyüknalbant, Avrupalıların çok bisküvi tüketiyor olması, artan nüfus ve dengeli beslenme adına Afrika ülkelerinin daha çok şekerli bisküvi taleplerinin işlerini artırdığını dile getirdi. Büyüknalbant, firma olarak yapacakları yeni yatırımlarla sektörde 5 yıl içerisinde yüzde 100 büyümeyi amaçladıklarını ifade etti.
Yılmaz Büyüknalbant, bazı Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde 10 ve üzerindeki çocuk sahibi ailelerin sayısında ciddi artış olduğuna dikkat çekerek, sektörün özellikle çocuklara hitap etmesinin, firma olarak geleceğe daha iyi bakmalarını sağladığını söyledi.
Afrika ülkelerindeki beslenme tarzından da bahseden Büyüknalbant, gün içerisinde öğünlerini kola ve yanında bir iki paket bisküvi tüketerek geçiren insan sayısının arttığını ve bu araştırmaların firmalarının hedef büyütmesini sağladığını dile getirdi.