Yunanistan, Kemal Derviş Dönemine Benzer Bir Sürece Giriyor

unanistan’da iktidardaki sosyalist PASOK ile muhafazakar ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi’nin (YDP) geniş tabanlı mutabakat hükümeti kurma çalışmalarının beklenenin aksine uzun sürmesi, AB’nin uyarısını da beraberinde getirdi.

AB, iki partinin koalisyon hükümeti kurma çalışmalarını başarı ile sonuçlandıramamaları halinde 8 milyar Euro’luk altıncı kredi diliminin serbest bırakılmayacağını bildirdi.

AB UYARDI
Yunanistan’ın ağır borç kriziyle imtihanı sürerken, iki büyük partinin koalisyon hükümeti kurma çalışmalarında henüz nihai aşamaya gelememesi halkın ve AB’nin tepkisini çekti. Yunan gazeteleri, ülke ekonomik krizle kavrulurken, iki liderin parti hesaplarını ülke çıkarlarının üzerinde görmelerinin pes dedirttiği yorumunda bulundu. Euro bölgesi, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve YDP Başkanı Antonis Samaras’tan 26-27 Ekim anlaşmasının tam olarak uygulanacağına dair yazılı güvence istedi. Brüksel, aksi taktirde ülke için hayati öneme sahip 8 milyarlık kredinin verilmeyeceği uyarısında bulundu. Koalisyon hükümeti kurulması durumunda ise kasım ayı sonuna kadar kredinin Atina’ya verilmesi bekleniyor.

PAZARLIKLAR VE BAŞBAKAN ADAYLARI
Bu arada iki lider arasındaki pazarlıklar devam ediyor. Dün açıklanması beklenen yeni başbakan ile hükümet üyelerinin bugün duyurulması bekleniyor. PASOK, eski Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Lukas Papadimos üzerinde ısrar ederken, YDP bu isme sıcak bakmıyor. Papadimos, başbakanlık koltuğunda 6 ay kalmasını, çalışacağı arkadaşlarının bir kısmını kendisinin belirlemesini istiyor. YDP’nin 6 aylık hükümet teklifinin kabul etmemesinin ardından Papadimos’un başbakanlık adaylığını geri çektiği de gelen bilgiler arasında.

Başbakanlık için iki ismin daha adı geçiyor. Bunlardan bir diğer önemli isim IMF’nin Yunanistan temsilcisi Panayotis Rumeliotis. Eski PASOK hükümetlerinde Maliye Bakanlığı da yapan Rumeliotis’in dün itibariyle ABD’den Atina’ya hareket ettiği belirtildi. Kamuoyuna yansıyan son isim ise Nikiforos Diyamanduros. AB’de uzun süre görev yapması sebebiyle uluslar arası üne sahip ekonomist Papadimos’un ismi öne çıkarken, IMF’deki başarılı çalışmalarıyla tanınan Rumeliotis’in Yunanistan’a hareket etmesi başbakanlık için bir diğer güçlü aday olduğu şeklinde değerlendirildi. Bu isimlere ilaveten başka isimlerin de konuşulduğu ancak bunlar şimdiye kadar kamuoyuna yansımış değil.

PASOK ve YDP arasındaki temel anlaşmazlık, ana muhalefet partisinin hükümette ne oranda temsil edileceğinde düğümleniyor. Başbakan Papandreu, yeni hükümette her iki partiden de siyasi isimlerin yer alması gerektiğini vurguluyor. Samaras ile YDP’nin yeni hükümeti destekleyeceğini ancak bu hükümetteki rolünün aktif olmamasını savunuyor. YDP’nin bu yaklaşımı, şubatta yapılması öngörülen seçimlerde PASOK’a kesilecek siyasi faturaya ortak olmak istememesinden kaynaklanıyor. Bugün sabah açıklama yapan YDP kurmayları, ana muhalefet partisinin hükümete üye verme konusunu açık bıraktı. YDP, kurulacak hükümetin sınırlı görevi olmasını, 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketini onaylamasının ardından da ülkeyi seçimlere götürmesini istiyor.

Son gelen bilgilere göre siyasi belirsizliğin daha fazla sürmemesi için mutabakat hükümetinin bugün açıklanacağı ifade ediliyor. Bugün Papandreu son defa bakanlarla toplantı yapacak. Papandreu’nun bu toplantıda ya da hemen ardından Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’a giderek istifasını sunması bekleniyor.

YUNANİSTAN DERVİŞ DÖNEMİNİ HATIRLATIYOR
Yunanistan’da yaşanan ağır ekonomik krizin ardından yaşanan siyasi ve ekonomik krize çözüm bulma çabaları, 2001 yılında Başbakan Bülent Ecevit’in Dünya Bankası’nda görev yapan Kemal Derviş’i krizden çıkış için ülkeye davet etmesine benziyor. Derviş, 22 yıllık Dünya Bankası`ndaki görevinden ayrılarak 3 Mart 2001`de Bülent Ecevit Hükümeti`nin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenmişti. Bu bağlamda Yunanistan’da kurulacak koalisyon hükümetinin başbakanlık koltuğuna ekonomi alanında uluslararası üne sahip eski Merkez Bankası Bankası Başkan Yardımcısı Lukas Papadimos ile IMF’nin Yunanistan Temsilcisi Panayotis Rumeliotis’ten birinin oturması ihtimali güçleniyor. Rumeliotis’in başbakanlık dışında adı Maliye Bakanlığı için de geçiyor.

PANAYOTİS RUMELİOTİS
Mısır’da 1947’de doğan Rumeliotis, Fransa’da ekonomi eğitimi aldı. Ekonomi üzerine çok sayıda bilimsel çalışması bulunuyor. Rumeliotis, 1989’za kadar Avrupa ve Yunanistan üniversitelerinde akademisyen olarak çalıştı. 1989’da ise Avrupa Parlamentosu’na girdi. Yorgo Papandreu’nun babası Andreas Papandreu’ya 1980’li yıllarda uzun süre danışmanlık yaptı. Ticaret ve Ekonomi Bakanlıklarının yanı sıra bakan yardımcılıklarında da bulundu. Avrupa Birliği’nin Balkanlar’da istikrar sürecine ilişkin önemli görevlerde bulundu. Çok sayıda uluslararası ödüle layık görüldü. Şimdiki PASOK hükümeti tarafından ise IMF’nin Yunanistan Temsilcisi olarak atandı. Hükümetin IMF ile yürüttüğü kriz programına ilişkin müzakerelerde çalışmayı sürdürüyor.