Ap’de Türkiye’den Sonra Bosna-hersek Dostları Grubu Kuruldu

Avrupa Parlamentosu`nda (AP) Türkiye Dostları Grubu’ndan sonra dün de Bosna-Hersek Dostları Grubu kuruldu.

Başkanlığını Türk asıllı AP Hollanda Milletvekili Emine Bozkurt’un yaptığı Bosna Hersek Dostları Grubu’nun ilk toplantısına Avrupa Komisyonu genişlemeden sorumlu Komiseri Stefan Füle ile Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj katıldı.

Bosna-Hersek’in Avrupa Birliği sürecine destek vermek amacıyla Avrupa Parlamentosu’nda AP Hollanda Milletvekili Emine Bozkurt’un öncülüğünde Bosna-Hersek Dostlar Grubu kuruldu. Bosna-Hersek’in Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin ele alındığı ilk toplantıda açılış konuşmasını yapan Emine Bozkurt, Bosna-Hersek’in Avrupa Birliğine tam üyesi olabilmesi için tam destek vereceklerini aktardı. Bu toplantıyla birlikte dostluklarının resmiyet kazandığını da aktaran Bozkurt, Bosna-Hersek’in çok büyük bir potansiyel olduğunu ve içerisinde büyük imkânlar barındırdığını ifade etti. Bozkurt, “ Bosna-Hersek büyük imkanlara sahip. Avrupa Birliği olarak bu imkânlardan faydalanmak lazım. Ayrıca kültürel zenginliği ile de Avrupa’ya çok şey katabilir.” dedi.


Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ise Bosna-Hersek’in Avrupa Birliğini hak ettiğini ve ülke halkının yüzde 90’ından fazlasının da AB’ye üyeliği desteklediğini ifade etti. AB üyeliğinin kendileri için çok önemli bir hedef olduğunu da ifade eden Alkalaj, Bosna-Hersek’in Avrupa’nın kenarında değil, kalbinde olan bir ülke olduğunu ifade etti. Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ülkesinin 2020 tarihinde tam üye olmayı hedeflediklerini aktardı.


Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Fule ise Bosna’yı zor bir sürecin beklediğini belirtti. Bosna’daki devlet reformundan da bahseden Füle, Bosna’nın AB yolunda çalışmalara güçlü bir şekilde devam etmesi gerektiğini vurguladı.