Huzurevinde Bayram Heyecanı

Toplumun tüm kesimlerinde ayrı bir mutluluk kaynağı olan bayramları huzurevi sakinleri farklı bir heyecanla kutluyor.

Huzurevinde Bayram Heyecanı
Her bayram ziyaretçilerinin yolunu gözleyen huzurevi sakinleri, en çok da çocukları ve torunlarını bekliyor. Ziyaretçisi gelmeyen yaşlılar için ise bayramlar buruk geçiyor.

Malatya Huzurevi’nde ziyaretçilerine ağırlayan huzurevi sakinleri bayramda da olsa hatırlanmanın sevincini yaşadı. Huzurevinin kendileri için ”İyi bir yuva” olduğunu belirten sakinler, sadece bayram gibi özel günlerde hatırlanmak, normal zamanlarda da anımsanmak istiyor. Huzurevi sakinlerinden 65 yaşındaki Ahmet Turan, 4 yıldır huzurevinde yaşadığını söyledi. Bayram nedeniyle yapılan ziyaretlerden memnuniyet duyduklarını belirten Turan, eski bayramların neşesinin günümüz bayramlarında pek olmadığını ifade etti. Turan, şöyle devam etti: “Eski bayramlar çok daha farklı geçerdi. Şimdi onlardan uzaktayız. Eskiden dostluk, birlik vardı. Herkes birbirinin bayramını kutlardı. Şimdi onlar yok oldu gibi bir şey. Zenginler tatile gidiyor, fakirler evinden çıkamıyor. Eski bayramlar gibi neşeli geçmiyor. Yakınlarımız akrabalarımız geliyor. Yine de fena değil. Buna da şükür olsun diyoruz. Bizi bayramdan bayrama aramaları rahatsız ediyor. Biz insanları daha sık görmek istiyoruz.”

Bayramın Van’daki deprem nedeniyle biraz buruk yaşandığını anlatan Abuzer Kartal da “Bu bayram biraz üzüntülüyüz. Van’daki deprem bizleri de üzüntüye boğdu. İnşallah bir daha böyle deprem olmaz. Polisimiz askerimiz sağ olsun istiyoruz. Eski bayramların neşesi kalmadı. Eskiden bayrama bir hafta kala sütlaç, tatlı yapılırdı. Gelinler eline kına yakardı. Cami cami gezilir, küçükler ayrı büyükler ayrı ev ziyaretleri yapardı. Ceviz oynanırdı. Tura oynanırdı. Yemek yemeden ev ziyaretlerinden bırakılmazdı kimse. Bir sevgi saygı vardı. Hep oyunlarla geçerdi.” diye konuştu.


68 yaşındaki Ayşe Yaman ise 2 yıldan bu yana huzurevinde yaşadığını, burada rahatının yerinde olduğunu ifade etti. 5 çocuğu olduğunu anlatan Ayşe nine, “Eski bayramların neşesini şimdi arıyoruz. Biz köyde yaşıyorduk. Köyümüzde gücü yeten kurban keser, kurban kesmeye gücü yetmeyenlere dağıtırlardı. Könbe, yufka yapardık. Gençler oyunlarla bayramı geçirirdi. 2 yıldan bu yana ben buradayım. Burada da rahatımız iyi, ancak sadece sevdiklerimizden uzağız.” şeklinde konuştu.


Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye`de 65 yaşını geçen nüfusun, genel nüfusa oranı yüzde 7.1’i geçiyor. Ülke genelindeki toplam 260 huzurevinin 77`si Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)`na, 21`i belediyelere, 35`i dernek ve vakıflara, 6`sı ise diğer bakanlıklara bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Özel sektörün 114, azınlıkların da 7 huzurevi bulunuyor.